Recenze - Předčítač

Příběh obyčejného patnáctiletého chlapce, kterého velmi zaujme starší žena.


Autor: Bernhard Schlink
Orig. název: Der Vorleser (The Reader)
Rok: 1995, v ČR: 2019
Počet stran: 184
Nakladatelství: Odeon
Překlad: Tomáš Kafka
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Na samém počátku Schlinkova románu stojí událost ryze osobní, ne-li přímo soukromá: totiž onemocnění žloutenkou. V jeho průběhu však dojde k přesahu, který se bezprostředně dotýká osudu a svědomí jednoho z největších evropských národů.
Když se patnáctiletému chlapci Michaelu Bergovi udělá na ulici zle, pomůže mu jistá žena, Hanna Schmitzová. Hoch ji později vyhledá a z jejich setkání se vyvine milostný vztah – vztah nerovný a současně ojedinělý, neboť oba aktéry od sebe dělí více než dvacet let. Přestože Hanna pracuje jako průvodčí tramvaje a její vzdělání očividně není valné, po svém milenci vyžaduje, aby jí ve volných chvílích předčítal knihy. Později však Hanna za tajemných okolností zmizí a Michael se s ní opět setká jako student práv na konci šedesátých let – při procesu s nacistickými válečnými zločinci.
Předčítač se po svém vydání dočkal rozporuplného přijetí; od nadšených ohlasů, srovnávajících jej například s Grassovým Plechovým bubínkem, až po odsudky vyčítající knize, že morálně nivelizuje vztah mezi oběťmi a vrahy. Ať už se však jeho čtenáři přiklánějí na jakoukoliv stranu, je takový rozptyl názorů jasným dokladem toho, že Předčítač je stále živé dílo, které zneklidňuje a pokládá otázky.


A kým jsem pro ni byl já? Malý předčítač, kterého využívala, malý milenec, se kterým si užívala?

POSTAVY:
Michael -
patnáctiletý kluk, který se poprvé v životě zamiluje, pro Hannu je schopný udělat cokoliv
Hanna - velmi zajímavá postava, která má svá přesvědčení, pomohla nemocnému Michaelovi, který se k ní stále vrací

OBÁLKA:
Doma mám dvě vydání této knihy - novou od Odeonu a filmové vydání od Prostoru. Obě tyto provedení mi přijdou velmi pěkně provedené a přiznám se, že si v knihovně nechávám obě. Na filmové obálce je Kate Winslet, což je má oblíbená herečka.

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
Film jsem viděla chvíli po první dočtení knihy a ačkoliv bylo dost na velkém plátně jinak oproti předloze, s konečným výsledkem jsem byla hodně spokojená. Velkou zásluhu má určitě herecké obsazení s výbornou Kate Winslet v titulní roli. 

Co je to právo? To, co stojí v knihách, či to, co se ve společnosti skutečně prosazuje a dodržuje? Nebo je právo to, co by se, ať už to v knihách stojí či ne, za normálních okolností prosazovat a dodržovat mělo? 


MOJE HODNOCENÍ:
Knihu jsem poprvé četla před lety, kdy mě na ni nalákal filmový trailer. Od knihy jsem očekávala temný a psychologický příběh z období po druhé světové válce a mé očekávání zcela naplnilo. Sice jsem si původně myslela, že se jedná o retrospektivní vyprávění, které mám ve velké oblibě, ale nakonec jsem byla spokojená. A proto jsem se do knihy pustila i podruhé a zážitek byl ještě lepší než poprvé.

Předčítač není typickým románem a troufám si říct, že rozhodně vyčnívá a je jedním z těch titulů, který by měl být v povinné četbě. Ve třech různých částech sledujeme příběh očima hlavního hrdiny Michaela. V první části patnáctiletý Michael poznává Hannu a zamilovává se do ní. Ve druhé je o několik let starší Michael u nacistických procesů, kde se s Hannou znovu setkává. A třetí se odehrává o dalších dvacet let později.

Jedná se o milostný příběh na historickém pozadí. Vztah mezi Hannou a Michaelem není vůbec běžný, chlapcovy city by se daly spíše přirovnat k jakési posedlosti. A samotná Hana Schmitzová je velmi záhadná žena. S Michaelem udržovala zvláštní a intimní vztah. Do osudu hrdinů ale silně zasáhne i poválečné Německo.


Ty máš tak hezký hlas, chlapečku, raději tě poslouchám, než abych sama četla.


Bernhard Schlink s knihou Předčítač získal obrovskou popularitu. Kniha vyšla ve své domovině v roce 1995 a stále se řadí k velmi silným titulům, které může číst kdokoliv. Děj plyne rychle, autor se nijak dlouze nerozepisoval a dramatický příběh složil na ani ne dvousetstránkovou knížečku. I přesto vás ale příběh zasáhne, jelikož se nejedná o jednostranný příběh, každý si zde přijde na své od tajemství, minulosti, lásky přes bolest a utrpení. 

Závěrečné strany mě zasáhly. Přiznám se, že jsem celé rozuzlení docela očekávala, i tak mě to ale rozesmutnilo. Postava Hanny byla silná a tvrdá ale osud k ní nebyl zrovna dvakrát nakloněn. Rozhodně vám knihu mohu jen a jen doporučit. 


Ať si čte, co chce. Předčítání ale byl můj způsob, jakým jsem k  ní a s ní mluvil.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Ráďovi a Euromedii. Předčítače ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros