Jane Austen


Anglická spisovatelka a představitelka tzv. rodinného románu

*16.12.1775 - 18.7.1817
Jane Austen se narodila ve Steventonu v hrabství Hampshire do rodiny reverenda Georgeho Austena a jeho ženy Cassandry. Měla sedm sourozenců (šest bratrů a starší sestru Cassandru) a sama byla nejmladší. Nejbližší vztah měla právě se sestrou. Právě Cassandře můžeme poděkovat za jedinou podobiznu Jane, protože svou sestru namalovala a dodnes obraz můžete spatřit v Národní portrétové galerii v Londýně.

Jane studovala nejprve v Oxfordu a později v Southamptonu. Pak se dva roky vzdělávala v internátní škole v hrabství Berkshire. Už jen výčtem míst, kde Jane studovala bylo zřejmé, že měla o dost vyšší vzdělání než její vrstevnice. Poté co byla uvedena do společnosti často navštěvovala různé druhy zábav, ať už plesy, návštěvy příbuzných a cestování.
Jane Austen psala své romány o lásce, avšak sama se nikdy nevdala. Prožila milostné zklamání a sama zrušila zasnoubení s mladým mužem Harrisem Bigg-Witherem. Spolu se svou sestrou zůstaly obě neprovdány.

Snaha publikovat své romány Austenová nevzdala ani po opakovaném nezdaru u vícero vydavatelství. Konečně v roce 1810 se dohodla s vydavatelstvím, že si román vydá na vlastní náklady. Jednalo se o dílo Rozum a cit. Kniha byla podepsána "By a Lady" a komunikace probíhala skrz jejího bratra Henryho. Kniha slavila mírný úspěch a vydělala si 140 liber. Za její život vyšly knihy: Rozum a cit, Pýcha a předsudek, Mansfieldský park a Emma. Ostatní romány vyšly až po její smrti a dochovala se i řada jejích nedopsaných děl, kterých se ujali jiní autoři a pokusili se je v jejím duchu dopsat.

Své romány psala anonymně. Až po Janině smrti její bratr Henry veřejně přiznal autorství své sestry. Jane zemřela mladá, ve věku pouhých 41 letech. Měla chatrné zdraví a dnes se tedy domnívá, že trpěla Addisonovou chorobou. Snažila se léčit ve Winchesteru, ale během dvou měsíců vydechla naposled. Pochována je v místní katedrále.

OSUDY SOUROZENCŮ
Bratři Frank a Charles odešli sloužit na moře a dotáhli to až na admirály.


TVORBA:


Jane Austenová napsala i krátké povídky, některé pro vlastní zábavu, jiné pro veřejnost. K přečtení jsou ve sbírkách, které vyšly i u nás pod názvy:
Láska a přátelství a jiné 
Úskalí lásky 
Hledání štěstí (kniha je doplněna krátkými povídkami i Charlotte Brönte)



1811 Sense and Sensibility - Rozum a cit
1813 Pride and Prejudice - Pýcha a předsudek
1814 Mansfield Park - Mansfildský park
1815 Emma - Emma
1817 Northanger Abbey - Opatství Northanger
1818 Persuasion - Anna Eliotová/ Pýcha a přemlouvání



Povídky, sbírky a nedokončené romány
1793 Love and Friendship - Láska a přátelství
1804 The Watsons - Watsonovi (dokončila ho sestřenice Catherine Ann Austenová pod názvem Mladší sestra)
1817 Sanditon - Sanditon/Romance u moře (Jane stihla napsat pouze 11 kapitol, ale zanechala k tomuto příběhu dobrou přípravu a tak ho Marie Dobbs dokončila)
1871 Lady Susan - Lady Susan

Žádné komentáře

Albatros