Recenze - Lady Susan



Autor: Jane Austen
Orig. název: Love & friendship and other stories
Pořadí v sérii: #-
Rok: 1794; v ČR 2009
Počet stran: 120
Nakladatelství: Daranus
Překlad: Tomáš Tulinger


Novela v dopisech s názvem Lady Susan je jediným plně dokončeným dílem z pera Jane Austenové, které nebylo publikováno za jejího života. Podobně jako původní verze prvního publikovaného románu Rozum a cit (ještě pod názvem Elinor a Marianne) jde o relativně krátké dílo v dopisech. Jak již název napovídá, hlavní hrdinkou je sobecká vdova Lady Susan, která se snaží nalézt co nejvhodnějšího manžela nejen pro sebe, ale také pro svoji dceru (kterou ovšem nutí do sňatku s mužem, kterého nenávidí). Austenová rozpracovává charakteristiky postav prostřednictvím reakcí na dopisy, které dostávají, přičemž hlavní hybatelkou příběhu i emocí je právě Lady Susan, důmyslně měnící tón dopisů podle toho, komu jsou určeny. Hlavní hrdinka popírá klasické standardy romantických románů - hraje až neuvěřitelně aktivní roli, je krásná, inteligentní i vtipná a její nápadníci jsou mladší než je ona sama. Není také bez zajímavosti, že během námluv s případným manželem bez problémů flirtuje se ženatým mužem. A v závěru je k ní autorka dokonce výrazně shovívavější, než bychom očekávali..(databazeknih.cz)


Román Jane Austen psaný v dopisech vypráví o Lady Susan, mladé vdově, která touží po přepychu. Se svým nebožtíkem manželem měla dceru Fredericu, kteoru se snaží výhodně provdat, ale nedaří se jí to. Sama odjíždí ke známým na venkov, kde se seznamuje s mladým a sympatickým Reginaldem, který ač věděl o její špatné pověsti, zcela pro ni ztrácí hlavu. Do děje ale zasáhne i Susanina dcera, která se totiž do Reginalda zamiluje...

POSTAVY:
Susan Vernon - velmi žádostivá a cílevědomá žena, ze všech sil se snaží svou dceru dobře provdat,
Reginald de Courcy - chytrý, bohatý mladý muž, který se i přes Susaninu neblahou pověst do ženy zamiluje, nepřekáží mu ani věkový rozdíl
Frederica - dcera lady Susan, její naprostý opak, velmi hodná a milá dívka se své matky bojí, ale rozhodně se nehodlá provdat za muže, kterého jí vybrala, kord teď, když se zamilovala do mladého Reginalda

ŽIVOTOPIS JANE AUSTENOVÉ si můžete přečíst ZDE

OBÁLKA:
Doma mám původní vydání od Daranusu, za které jsem vděčná protože se mi velmi líbí. Nové vydání mi přijde vulgární a hrozné. Jedná se přeci o klasiku, tak jak to, že těm knihám dávají tak otřesný přebal?

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
V současnosti se chystá film s Kate Beckinsale na který se těším. Už podle ukázky vypadá, že bude přesně podle knihy.



MOJE HODNOCENÍ:
Na tuto útlou knížečku jsem se chystala poměrně dlouho. Kniha je psána formou dopisů, což je pro mě druhá zkušenost s takovým to stylem. Kniha se mi četla lehce avšak po Pýše a předsudku to měla o něco těžší, neboť PP nasadila nejvyšší laťku.

Ačkoliv Lady Susan byla spíše záporná postava, já si ji docela oblíbila a s nadšením jsem četla další a další dopis, abych se dozvěděla, jak děj bude pokračovat :-) Tento netradiční román v sobě přesto nese tradiční známky Austenovského stylu. Hodná a milá Frederica mi přirostla k srdci a já doufala, že její lásku Reginald posléze bude opětovat.

Kniha Lasy Susan není příliš známá a byla vydána až po smrti Jane Austen ale rozhodně by neměla chybět ve sbírce příznivců Austenové. Sice nečekejte druhou Pýchu a předsudek, ale i přesto si zaslouží přečtení. Já jsem si četbu užila, postavy byly milé a přesto, že kniha byla psaná ve formě dopisů, z čehož jasně plyne, že kniha nebude tak podrobná, mě to zcela vyhovovalo. Stále se něco dělo a děj rychle plynul.

Hlavní hrdinkou této knihy je žena starší, tvrdá která si jde za svým a za ničím se neohlíží. Sebevědomost a inteligence jí rozhodně nechybí a to dělá příběh ještě zajímavějším. Reginald naopak mohl na lidi zapůsobit jako hlupák, když se i přes to, co se o Susan povídá, do ní zamiluje.

Co si tedy z knihy minimálně odnést? Reálny pohled na svět, kdy se lidé naprvní pohled mohou zdát takový a ve skutečnosti jsou jiní. Lady Susan se všem chtěla jevit jako milující matka, ale opak byl pravdou.

70%

Žádné komentáře

Albatros