Recenze - Shopaholik za hranic




Autor: Sophie Kinsella
Orig. název: Shopaholic Abroad
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2001; v ČR 2004
Počet stran: 357
Nakladatelství: Metafora
Překlad: Jiřina Stárková


Druhá kniha série Shopaholik.

Hned po vydání prvního příběhu o mladé dámě posedlé nakupováním - Báječný svět shopaholiků - se začaly ozývat hlasy že Becky Bloomwoodová je důstojnou konkurentkou slavné Bridget Jonesové, jejíž knižní i filmové eskapády zná dnes už celý svět. Jisté je, že Beckyina "duchovní matka", Sophie Kinsella, vytvořila sympatickou živou postavu, plnou tragikomedie života, která si našla své vlastní fanoušky a čtenáře.
Proč, to není tak těžké uhodnout. Rebecca se jakžtakž ustálila na rozbouřených vodách života: zaplatila dluhy, získala skvělou práci v televizi a zamilovala se do svého někdejšího nepřítele, finančníka Lukea. Toho však jeho kariéra zavede za oceán, až do New Yorku. Láska je ale mocná čarodějka, a tak ho v tom Rebecca na žádný pád nemíní nechat samotného. Netrvá dlouho, a je rozhodnuto - do Ameriky jede s ním.
Sotva se ale stačí ve velkoměstě rozkoukat, objeví dokonalý ráj svých snů: proslulé newyorské obchodní domy Barney's, Saks, Sephora... Při vší té kráse si nejdřív ani nestačí povšimnout, že dolary - snad poslušny nějakého podivného fyzikálního zákona - se kutálejí ještě rychleji než anglické libry. A tak se stane, co se musí stát: nešťastná "shopaholička" je brzy tam, kde byla - v průšvihu.
Nakupuje, utrácí a zase nakupuje, dokud se v kolotoči dluhů jaksi nerozpustí jak její úžasné zaměstnání, tak - což je tisíckrát horší - i její láska. S jazykem na vestě se Becky vrhá do zoufalých akcí, aby to všechno zase zachránila...
Držme jí při tom palce, protože málo platno, každý, či ještě lépe každá, z nás v téhle sympatické hříšnici poznává kousek sebe samé. Vždyť co může být krásnějšího než procházet regály s nádherným, vzrušujícím, novotou voňavým zbožím a nakupovat?(databazeknih.cz)

Becky Bloomwoodová úspěšně splatila svůj dluh bance, navíc získala účinkování v pořadu o financích a k tomu má báječného přítele Luka, kterého moc miluje. Myslíte si, že se Becky od minula polepšila? Přeci už jednou svůj dluh splatila a teď žádné dluhy nemá, tak proč by se omezovala v nakupování? Takže pomalu Becky znovu narůstá dluh. Prozatím je ale její život jako v ráji, neboť se jí daří ve všech érách. S Lukem jede do New Yorku, kam by se pokud by Lukův projekt vyšel, mohli přestěhovat. Navíc v New Yorku je tolik skvělých obchodů a mají tam tolik věcí a slev. Lidé z televizní branže jsou Becky přímo unešeni a chtějí s uzavřít smlouvy. Jeden večer stráví s Lukem a skvěle se baví, oba jsou nevýslovně šťastní. Ovšem ráno přichází šok. Becky je v novinách, kde vychází najevo, že žena, jenž veřejně radí lidem přes televizní obrazovky, jak šetřit, tak sama má velké dluhy. A k tomu nechybí nařčení, že svého přítele jen vysává z peněz. Vše dokořeněno fotografiemi z New Yorku, jak prochází uličkami s plnou náručí tašek.

Beckyin svět se hroutí. Z jejího pořadu ji vyhodí, nové nabídky nepřicházejí, a lidé, které znala, ji přehlížejí. Navíc je opět zadlužená, bez práce a Luke, který o ničem neměl ani ponětí, s ní nemluví.

POSTAVY:
Becky - v jádru není špatná, ale to nakupování je už nemoc
Luke - skvělý a úspěšný Luke má v tomto díle více prostoru, než v předchozí knize

OBÁLKA:
Česká obálka od Metafory je zkrátka příšerná. Opravdu se mi vůbec nelíbí. Je možné, že BB/art nevydal tento druhý díl? Nikde jsem totiž informace o této knize nenašla.



MOJE HODNOCENÍ:
Druhý díl z (prozatím) sedmidílné série o shopaholičce Becky. První díl se mi líbil, druhý díl se nesl v duchu prvního dílu jen s tím rozdílem, že v tomto díle si Becky opravdu sáhla na dno. Její posedlost nakupování až bolela, někdy jsem pokyvovala hlavou, zda je toto skutečně možné, ale je.

Vztak Luka a Becky by sice měl působit zamilovaně a šťastně, ale Luke je velmi zaměstnaný a nemá vůbec na svou přítelkyni čas. Trošku mě mrzelo, že autorka jejich vztah více neprožívala. Tato série se nese v duchu ženského románu a hlavně nakupování. Romantická linka je v knize spíše okrajově.

Co se týče postavy Alice, té jsem nevěřila ani nos mezi očima a ničemu, co provedla jsem se nedivila. Ale jako potvora je napsaná dobře.

Becky je hodná holka, ale už mě v knize začínala štvát. Nedokázala jsem některé její nutkání nákupů vysvětlit (a to já sama ráda vybírám věci do domácnosti, oblečení a kosmetiky a samozřejmě i knihy).

To ale neznamená, že se mi kniha nelíbila, naopak. I když ve mně vyvolala různé pocity, líbila se mi. Zajímá mě, jak to bude dál a doufám, že se Becky poučí. Snad.

A který díl se mi líbil více? No první byl taková cesta do neznáma. Postavy jsme poznávali, ale v druhém jsem už přesně věděla, co čekat. Řekla bych, že ve druhém díle byla jak větší zápletka, tak dějová linka příběhu. A hlavně všichni zjistili, že má Becky problémy s penězi.

Kniha se opět četla lehce, nic nebylo zdlouhavé. Příjemné oddechové čtení, při kterém se od srdce zasmějete ale také budete nuceni pochybovačně kroutit hlavou.


85%

Žádné komentáře

Albatros