Recenze - Jak najít lásku




Autor: Cecelia Ahern
Orig. název: How to fall in love
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2013; v ČR 2016
Počet stran: 344
Nakladatelství: Motto
Překlad: Tomáš Havlík a Ludmila Havlíková


Pouhé dva týdny na záchranu života Christine a Adama svedl osud dohromady jedné zimní noci na starém mostě v centru Dublinu. Oběma život zasadil těžkou ránu, ale každý z nich ji řeší jinak - Adam chce skočit do řeky, kdežto Christine je připravená bojovat a přimět k tomu i neznámého nešťastníka. Ve vypjaté chvíli, kdy ho s nasazením všech sil drží nad vodou, s ním uzavírá šílenou dohodu - dokáže mu do jeho 35. narozenin, že život je vzácný dar, který mu ještě může přinést nečekané radosti. Má na to však velice málo času, protože okázalá oslava Adamova životního jubilea, na níž by měl převzít vedení rodinné firmy, o kterou nestojí, se koná již za dva týdny. Kromě toho jí pohledný tvrdohlavý muž dává ostentativně najevo, že se jejímu přesvědčování stejně nemíní podvolit. Přišel o vysněné zaměstnání pilota, milovaná dívka ho podvedla s jeho nejlepším přítelem a otec, s nímž ho pojí komplikované vztahy, umírá na rakovinu.

Christine se však nemíní vzdát a je odhodlaná vrátit Adama do života. Vrhá se do svého úkolu s plným nasazením, přestože kvůli tomu musí odsunout do pozadí svou práci. Čas však neúprosně utíká a Christine má dojem, že všechno vzala za špatný konec a že Adam svou hrozbu v den narozenin splní…

Život se skládá ze spousty chvilek, které se neustále mění a podobají se myšlenkám - mohou být příjemné, ale i nepříjemné…
Jsou to drahocenné poklady - někdy s vámi zůstávají déle, jindy okamžitě prchají pryč, ale každopádně mají obrovskou moc - můžete díky nim změnit názor, zachránit někomu život, ba dokonce najít lásku. (databazeknih.cz)


Christine je vdaná, vlastní menší firmu a měla by být šťastná, ale není. Stále jí něco schází a netuší co. Jednoho dne je svědkem pokusu o sebevraždu mladého muže, a když se zdá, že muže zachránila a přesvědčila, aby pokusu o sebevraždu zanechal, střelí se do hlavy. Christine si v tom okamžiku uvědomí něco velmi důležitého. Život máme jen jeden. Toho dne opustí svého muže, se kterým vstoupila do svazku manželského s vědomím, že to není láska jejího života.

Adam Basil je syn bohatého podnikatele, který nemá snadný život. Jeho otec umírá a má po něm převzít podnik, který nemusí. Chce pilotovat. Jeho sestra je intrikánka a té podnik nechce svěřit. Ze všech starostí se přestal věnovat své milované přítelkyni a ona si začala s jeho kamarádem. Adam si připadá, že už nemá pro co žít a tak ho jeho osud přivede k mostu, kde chce ukončit svůj život. A právě tehdy se oba dva setkají. Christina nechce znovu prožít ztrátu a tak muže přesvědčí ke kompromisu. On jí dá 14 dnů a ona ho za tu dobu přesvědčí, že stojí za to žít.

Christina Rose se svého úkolu zhostí dokonale. Jenže, co když se z celého srdce snažíte někoho zachránit a vrátit mu vše, co miloval, a přitom z toho ztratíte srdce?

POSTAVY:
Christina - tíží jí ztráta maminky, snaží se všem pomáhat
Adam - mladý muž, kterého tíží vlivná rodinná tradice
Marie - přítelkyně Adama, milovala ho ale začal se jí vzdalovat a najednou už byla v náručí jeho kamaráda

ŽIVOTOPIS CECELIE AHERNOVÉ si můžete přečíst ZDE


OBÁLKA:
Původní obálka je moc milá a jednoduchá. Ovšem jsem ráda, za tu naši. Motto vytvořilo nádhernou, romantickou obálku přesně ve stylu Ahernové.


FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
Není a ani se nechystá.



MOJE HODNOCENÍ:
Na knihu jsem se nesmírně těšila. Anotace zní skvěle a mě okamžitě navnadila. Když jsem si četla první kapitolu, moc jsem nechápala souvislosti a v ději jsem se ztrácela. Naštěstí se v průběhu druhé kapitoly vše změnilo a já se do děje začetla. První polovina knihy se ale bohužel docela vleče.

Od poloviny knihy ale nastává zlom a konečně se žačíná dějem pořádně hýbat. Blíže poznáváme postavy a máme šanci nahlédnout do jejich nitra. Christina se ze všech sil snaží přesvědčit Adama, že má stále pro co žít, odsouvá vlastní problémy a vrhá se do tohoto úkolu po hlavě.

Téma sebevraždy, které je základem tohoto románu ukazuje na fakt, že každý člověk se může někdy dostat na okraj mostu se zoufalstvím, které by ho mohlo přivést dolů, ale ne všichni mají to štěstí, že potkají právě Christine...

Kniha se mi líbila, opět další román, který v sobě nese znaky této slavné autorky. Sice to není nic, co by Vám toho hodně dalo, ale rozhodně milá kniha, která stojí za přečtení.



"Asi byste se měl sebrat a zajít za nějakým skutečným odborníkem na duši, což ovšem u nějakého nepochopitelného důvodu nechcete, a tak nikoho lepšho, než jsem já, nemáte."

75%

Žádné komentáře

Albatros