Recenze - Dcera




Autor: Kiera Cass
Orig. název: The Heir
Pořadí v sérii: #4
Rok: 2015; v ČR 2016
Počet stran: 320
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Montorio Doležalová


4. díl bestsellerové Selekce slibuje ještě více romantiky a napětí! Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci. Nenechte si ujít příběh další generace princeznovské Selekce!(databazeknih.cz)




Od doby co byla America v Selekci uběhlo již 20 let.. America a Maxon jsou i po tolika letech manželství stále šťastní, mají spolu 4 děti - tři syny a jednu dceru. Jako první se jim narodila dvojčátka - Eadlyn a o sedm minut mladší Ahren. Z tohoto důvodu se z Eadlyn stává budoucí královna Illey.

America s Maxonem se zasloužili o zrušení kast a doufali v pokoj a mír v zemi. Zatímco oni dva jsou stále oblíbení a dělají pro svou zemi maximum, to samé se nedá říci o oblibě jejich dcery Eadlyn. Zatímco ona si myslí, že je nadmíru oblíbená stejně jako její rodiče, opak je pravdou. V zemi rostou nepokoje z důvodu, že lidé po zrušení kast mají problém zjistit, kam patří. Lidé se zbrojí proti monarchii protože nechtějí Eadlyn za svou budoucí královnu.

Maxona s Americou napadne lidi zaměstnat něčím populárním - Selekcí. Jenže Eadlyn o tom nechce ani slyšet. Až její dvojče ji přivede na myšlenku, že by se Selekcí mohla souhlasit, začít s ní a postupně všechny mladíky svou nepříjemností donutit odstoupit a po třech měsících by mohla soutěž zrušit s tím, že se nezamilovala. Ukojila by tím veřejnost a splnila by přání rodičů. Eadlyn tedy jde do toho.

Mezi 35 mladíků bojující o její srdce se objeví i mladík z Finska, který ale jejímu jazyku nerozumí a potřebuje svého tlumočníka, který se s Eadlyn postupně také spřátelí. Dále je tu syn Marlee, Kile, který se do Selekce sám nepřihlásil a který chce hned v úvodu soutěže odstoupit. Kile se s Eadlyn nesnášejí.

Ačkoliv měla Selekce ukázat klady na Eadlyn, veřejnost ji stále vidí jako namyšlenou, neupřímnou a falešnou rozmazlenou princeznu. Eadlyn si postupně začíná uvědomovat, že ji veřejnost nemá ráda a trápí se tím. Navíc mezi mladíky v soutěži jsou i hrubiáni...



POSTAVY:
Eadlyn - rozmazlená princezna, která nedokáže ani napsat stranu dopisu bez toho, aby ji neboleli prsty a nepotřebovala by nutnou masáž, hodně si toho o sobě myslí
Kile - syn Marlee, žje v paláci spolu s královskou rodinou a přeji si vypadnout do světa
Henri - cizinec, který nezná jazyk Eadlyn a musí se s ní dorozumívat
America - miluje svou rodinu
Maxon - král a otec Eadlyn je již panováním unaven, stále je ale v zemi oblíbený
Ahren - bratr Eadlyn, je zamilovaný do Francouzské následnice trůnu, kterou si chce brzy vzít a odjet do její země

OBÁLKA:
Opět úchvatná původní obálka. Ty šaty nemají chybu, jen ta princezna mi nepřijde moc sympatická. (možná za to může můj náhled na Eadlyn)

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
žádné



MOJE HODNOCENÍ:
První trilogii Selekce naprosto miluji. Zatímco hned jak kniha u nás konečně vyšla, běžela jsem s nadšením do knihkupectví a knihu s nadšením začala číst, ale bohužel nadšení opadlo velmi rychle. Příběh Americy a Maxona byl jako sen, který vyprávěla pohádka. Toto pokračování jejich dceři mi ale bohužel přijde zbytečné a kazí pro mě dojem na celou sérii. Je pravda, že je zajímavé sledovat myšlneky člověka, o kterého bojuje tolik lidí, ale princezna Eadlyn mi naprosto nebyla sympatická, naopak. Dlouho jsem nečetla o tak rozmazleném, sobeckém a nevyspělém dítěti.. Potřebovala by pěkně profackovat. Její věčná lítost mě rozčilovala. Sice to tu teď zní, že Eadlyn zcelého srdce nenávidím, ale až tak tomu není.

Nechápu, že si Eadlyn nepustila záznamy ze Selekce jejích rodičů, že se ke všemu staví tak cizácky a nemá zájem. Rozhodně mi tato postava nijak k srdci nepřirostla.

Další nepochopení přišlo v závěru, kdy se v ději celkově příliš neudálo a najednou takový zvrat, který mi ale bohužel přišel také umělý.

Velkým kladem knihy je, že čas od času opět spatříme Maxona a Americu a můžeme slevovat jejich opravdovou lásku. Snad nebude velkým spoilerem, když prozradím, že mi v závěru přišlo, že se Eadlyn konečně začala měnit k lepšímu, tak uvidíme v dalším díle.

Pro mě bohužel velké zklamání, už se těším, až si na napravení chuti přečtu povídky.

65%

Žádné komentáře

Albatros