Recenze - Mezi nebem a zemí 1: Setkání s duchem



Autor: Stacey Kade
Orig. název: The Ghost and the Goth
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2010
Počet stran: 216
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Eva Brožová

Královna školy a hvězda místních roztleskávaček Alona Dareová je předurčena pro skvělou budoucnost. Její život však končí nečekaně pod koly autobusu. Všichni si myslí, že je navždy pryč, ale… Alona zůstala ve světě živých jako duch. Pouze jediný člověk ji může vnímat - spolužák a totální lúzr Will. Podaří se jim překonat vzájemnou nechuť a pomoct jeden druhému? Proč Alona neodešla skrze jasné světlo do onoho světa?(databazeknih.cz)


Alona Dareová je krásná, mladá roztleskávačka ze střední školy, mezi svými spolužáky patří mezi nejoblíbenější studenty, kromě krásy a inteligence umí být ale i pěkně chladná. Will Killian je naopak jeden z nejméně oblíbených studentů, který má psychické problémy, chodí v tmavém oblečení, nemá moc přátel a má problémy ve škole.

Jednoho dne přijde Alona na svou nultou hodinu tělocviku, ale vzápětí z ní uteče a to bez toho, aby o tom někomu řekla. Na přechodu u školy nedává pozor a nevšimne si přijíždějícího autobusu. Srážka je neodvratná. Alona se znovu probouzí pár dní po nehodě na zemi, kde se jí stala nehoda a zjišťuje, že je mrtvá. Nikdo ji neslyší, a tak bloudá místem. Jde na svůj pohřeb a když druhý den ve škole zahlédne svou nejlepší kamarádku, nestačí se divit. Hned den po jejím pohřbu se líbá s jejím přítelem (nyní již bývalým) a veřejně spolu chodí. Alona je zděšená. Mimo to slyší i to, že se hovoří o její sebevraždě, protože se o jejich vztahu dozvěděla. Alona je vzteky bez sebe, ale najednou si všimne, že jeden kluk ji vidí a slyší - nikdo jiný, než Will.

I hned se s ním snaží mluvit, ale on se ji snaží zprvu ignorovat. Má své vlastní problémy a ve škole je velká spousta duchů, kteří ho pronásledují právě proto, aby jim pomohl dořešit své nedořešené záležitosti. Will s Alonou nechce mít nic společného, duchové, jak jim říká, mu způsobují dost problémů už tak. Ale když Alona všechny přízraky přesvědčí, aby ho přestali všichni najednou obtěžovat. Ať chodí s přáními za ní, že Will je potom zařídí, začíná měnit názor. Navíc Alona je velmi krásná, i když by ji nejradši někdy zabil, což už vlastně nejde...


POSTAVY:
Alona - oblíbená středoškolačka a roztleskávačka, po nehodě s autobusem umírá, ale jako duch stále bloumá po škole. Nečekaně si začne rozumět s Willem, o kterém dříve věděla pouze to, že existuje
Will - po otci zdědil dar/prokletí - vidí a dokáže mluvit s mrtvými duchy, které se objeví v jeho přítomnosti. Má z toho pochopitelně psychické problémy. Alona se mu velmi líbí, ale on je nula zatímco ona, za svého života byla na vrcholu
Misty - nejlepší kamarádka Alony, která hned po Alonine smrti začne chodit s přítelem Alony, Chrisem
Chris - přítel Alony
Joonie - kamarádka Willa, která je také outsider. Má spoustu problémů a je velmi fixovaná na Lily
Lily - kamarádka Willa a Joonie, které se líbil Ben, velmi oblíbený spolužák
Julie - matka Willa, snaží se mu pomáhat

OBÁLKA:
Naše česká je stejná jako originální, a velmi se mi líbí. Působí správně duchařsky a k příběhu skvěle sedí. Hlavní hrdinové vypadají tak, jak je autorka popisuje.






MOJE HODNOCENÍ:
Od knihy jsem očekávala milou jednohubku na jedno odpoledne a musím říci, že mě mile překvapila. Duchařina, o které celá kniha je, není jen nedovymyšleným tématem, ale je více rozvedená a vysvětlená, takže zápletka má pevné základy. Alona je sice chvílema fiflenka ale je skvělá a velmi jsem si ji oblíbila. Mrzí mě její osud a to, čím si musela projít. Will je obyčejný kluk, který jí neustále civí na nohy, což mě velmi bavilo, Alona vždy pronesla nějakou vtipnou hlášku. Kniha byla vtipná a na oddech ideální. Velmi se těším na druhý díl a mrzí mě, že ho nemám doma, abych se do něj hned pustila.
 
V ději se vyskytuje více postav, které autorka dobře charakterizuje a postupně odkrýváme mnohá tajemství, a rozhodně ne všechny jsou předem odhadnutelné.

80%

Žádné komentáře

Albatros