Recenze - Vadná

Jak dokonalost přivádí lidi ke zkaženosti...



 
Autor: Cecelia Ahern
Orig. název: Flawed
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2016; v ČR 2016
Počet stran: 311
Nakladatelství: Knihy Omega
Přeložila: Zuzana Halamíčková



Celestine Westová má skvělý život. Je vzorná dcera i sestra, spolužáci i učitelé o ní mají jen dobré mínění a ona sama randí s okouzlujícím Artem Crevanem.
Ale pak se Celestine dostane do situace, ve které musí udělat zásadní rozhodnutí. Poruší pravidla a nyní čelí důsledkům svého rozhodnutí. Mohla by být obviněna, odsouzena a označena jako VADNÁ.
Ve svém dechberoucím debutu pro dospívající čtenáře líčí autorka několika bestsellerů společnost, pro kterou je na prvním místě dokonalost ve všech směrech a jakýkoli nedostatek či VADA jsou potrestány. A v této společnosti musí mladá dívka udělat rozhodnutí, které jí může stát vše... (databazeknih.cz)



Děj tohoto příběhu nás zavede do fiktivního politického řízení společnosti. Jinými slovy společnosti, kde se snaží předcházet nedokonalostem tím, že se lidé velmi vážně trestají pokud je u nic objeven sebemenší náznak nedokonalosti. A kdou jsou ti Vadní? Lidé, jenž mají vadu, jsou nedokonalí, chybní. Vadný člověk má charakteristické nedostatky a jsou to občané, kteří se dopustili morálních nebo etických chyb. Tito lidé jsou pak odsouzeni k doživotnímu trestu mimo společnost, nesmějí mít spolu děti a pakliže je mají, jsou jim odebrány. Tito lidé jsou ocejchováni písmenem "V" v kroužku a do smrti se musí držet přísných pravidel a kontrol.

Cejchů je dohromady pět a každý člověk dostane cejch(y) podle svého prohřešku:

na pravou dlaň za oloupení společnosti
na chodidlo za přeročení uznávaných mezí
na spánek za špatné rozhodnutí
na hruď za zradu výboru
na jazyk za lež

Hlavní hrdinkou tohoto příběhu je sedmnáctiletá dívka Celestine Westová. Tato mladá dívka miluje matematiku a logiku a je dokonalá. Má dokonalou maminku - modelku, její táta pracuje v televizi a chodí s Artem, synem soudce Crevana, který stojí v čele Výboru jenž rozhoduje o Vadných. Svého přítele velmi miluje a je celkově velmi šťastná a i populární mezi svými kamarády.

Jednoho dne jede Celestine do školy autobusem, kde je svědkem, jak se ocitne v nouzi starý nemocný muž. Ten muž se jmenuje Clayton Byrne a je vadný. Nemůže dýchat a celá společnost se na něj dívá pouze jako na odpad a nikterak mu nechce pomoci. V Celestine se cosi zlomí. Najednou se jí zdá, že společnost a pravidla, která jí přišla tak dokonalá zas tak dokonalá nejsou. Přemůže strach z následků a starému muži pomůže se posadit na sedadlo, kde nesmí sedět. Protože Vadní smí sedět pouze na označených místech aby nebyli v dosahu Dokonalých. Díky tomuto incidentu se ale Celestine velmi závažně proviní - Vadným totiž dokonalý nesmějí pomáhat. Díky tomuto je Celestine převezena do cely předběžného zadržení, kde se setkává s dalším vězněm. Ačkoliv zprvu nezná jeho jméno a jsou odděleni sklem - tudíž si nemohou nic povědět, mají toho velmi společného.

Celestine umírá hrůzou, že bude ocejchována a odsouzena k Vadným, soudce Crevan k ní v zuřivosti přichází do cely a chce po ní, aby zalhala, že staříkovi pomohla jen proto, aby neobtěžoval svým kašlem společnost. Jak se Celestine rozhodne? Bude lhát a tím vlastně sdělí, že je Vadná, nebo řekne co si myslí a tím si podepíše ortel?




POSTAVY:
Celestine - mladá sedmnáctiletá dívka, která si myslela, že svůj život má krásně nalainovaný a nic se jí s ním nemůže stát
Crevan - soudce, který vede Výbor
Art - syn Crevana a přítel Celestine, má ji rád a svým odcem nemá nejlepší vztah, jeho matka zemřela
Carrick - mladík z cely, se kterým se seznámila Celestine



 
OBÁLKA:
Česká obálka mi přijde velmi výstižná, vzhledem k tématu příběhu narozdíl od původní obálky (vlevo).

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
-



 
MOJE HODNOCENÍ:
Cecelia Ahern je i u nás velmi známá a oblíbená autorka. Její knihy už od anotace slibují, že se bude jednat nejen o silné postavy a zajímavý příběh, ale zároveň, že svým příběhem chce Cecelia i něco sdělit. Tímto rozdělením společnosti jasně ukazuje, že i když se náš svět nepodřizuje Výboru, stejně jsou lidé Vadní a Dokonalí. Stačí jediný pohled a člověk kolikrát toho druhého zaškatulkuje do jedné skupiny a víc ho nezajímá. Kromě tohoto se autorka v tomto příběhu velmi věnuje vztahu mezi členy rodiny. Celeste má se svými rodiči skvělý vztah, horší už to je ale s její starší sestrou Juniper.

Ale zpět k příběhu. Vadná je příběh velmi čtivý a zajímavý. Je určen sice mladším čtenářkám ale věřím, že to není jen young adult čtení. Chytlavý a velmi čtivý příběh o složení společnosti, pravidlech, cejchách a mezilidských vztazích v utopickém světě. Ačkoliv jsem to zprvu nečekala, tato kniha mě neskutečně dostala a neustále mi vrtala hlavou i několik hodin po přečtení.


Vadná je vyprávěna z pohledu Celestine, která vám svými slovy vypráví děj a své pocity. Nejprve vás seznámí se svým dokonalým životem. Jen jedenkrát je v ději zmínka o tom, že Celestine má tmavou barvu pleti po otci. Je tedy pravda, že jsem si ve své hlavě nejprve představovala dívku se světlou pletí a toto pro mě byla velmi zajímavá změna. Za celou dobu příběhu Celestine dospívá a vyvíjí se. Není to holka, která fňuká nad svým osudem, ale také to není žádná hrdinka, která by se chtěla někomu postavit. To se mi na Celestine velmi líbilo. Stále myslela na svou lásku a snažila se svůj vztah s ním udržet.

Na druhou stranu soudce Crevan je mimořádný záporák, kterého si zneoblíbíte hned v prvních kapitolách. Nemohla bych s takovým člověkem promluvit, i kdybych jeho syna milovala sebevíc.

Začátek knihy je celkem rychlý, velmi brzy se dostáváme do děje a příběh mi nedal moc šancí ho jentak odložit. Stále mi hlavou vrtalo, jak to bude dát. Čím více stan, tím více zvratů. Kniha je rozdělena do krátkých kapitol, což mě osobně velmi vyhovuje.

Ke konci knihy mi začínalo být jasné, že kniha není jen jedna kniha ale, že bude mít další pokračování. V závěru se to totiž snad ještě více zamotávalo. Po dočtení jsem ale dostala trochu vztek, CHCI POKRAČOVÁNÍ!!! Skončilo to totiž tak velmi napínavě a v tak zajímavém bodu! Po dočtení jsem měla v hlavě tolik otazníků na které jsem nutně potřebovala odpověď, ale ouha. Doufám, že Omega brzy vydá druhý díl. Snad že v dalším díle bude mít větší prostor postava záhadného Carricka.

Vadná, kniha která vás donutí zamyslet se si právem zaslouží plný počet hodnocení.

KNIHU VADNÁ ZAKOUPÍTE V KNIHKUPECTVÍ KNIHY DOBROVSKÝ
ZA POSKYTNUTÍ RECENZNÍHO VÝTISKU MOC DĚKUJI KNIHKUPECTVÍ KNIHY DOBROVSKÝ A KNIHY OMEGA

100%

 

1 komentář

  1. Jsem zde, abych poděkoval DR ISIKOLOVI za jeho pomoc při záchraně mého vztahu. Můj přítel mě opustil, protože jsem se rychle vzpamatoval a několikrát jsem s ním bojoval kvůli nejistotě, když jsem ho viděl, jak se kdy sblíží s jinou dámou. Nenašel jsem žádný lepší způsob, jak ho přimět, aby se ke mně vrátil a DR ISIKOLO mě zachránil. Když jsem ho kontaktovala, řekl mi vše, co jsem potřebovala vědět o tom, jak bude láska a spojení mezi mnou a mým mužem obnoveno. Vyhověl jsem a on bez váhání udělal práci a hned po 48 hodinách mi můj přítel zavolal. Jsem šťastný a plný života díky laskavosti DR ISIKOLO. Vyzývám každého, kdo má problémy, aby ho nyní kontaktoval a on vám jistě pomůže. E-mail: isikolosolutionhome@gmail.com nebo pokud dáváte přednost WhatsApp/Viber text: +2348133261196

    OdpovědětVymazat

Albatros