Recenze - Kořist



Autor: Andrew Fukuda
Orig. název: The Prey
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2013
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Jakub Kalina

Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Gen a jeho lidští přátelé prchají nocí. Gena však nepronásledují jen krvežízniví lovci, ale i vzpomínky na dívku Záři, která zůstala v Ústavu pro studium glupanů. Klidným ho nenechávají ani probouzející se city k lidské dívce Sisy. Na svém útěku se dostanou až do lidské komunity žijící na tajném místě vysoko v horách. Když si začnou myslet, že jsou konečně v bezpečí, události naberou nečekaný směr. Gen poznává, že nový svět, který objevili, je možná stejně zlý jako svět, který opustili. Nepřátelé se najednou valí ze všech stran. Genovi a Sisy začíná být jasné, že nemají nic než jeden druhého. Pokud se nestanou kořistí… Druhý díl strhující trilogie od Andrewa Fukudy.(databazeknih.cz)

Kniha navazuje přesně tam, kde jsme v prvním díle skončili. Gen žil kdysi mezi krvelačnými upíry, předstíral, že je jako oni, každý den proto musel dělat několik věcí a neustále se kontrolovat. Jedinný úsměv, chloupek, kapka potu, nebo jen potopení hlavy pod vodu, by ho prozradila. Jeho plán byl skvělý, nebýt ničím nápadný, ztratit se v davu, ale jednoho dne byl vybrán do krvelačné show na glunahy (lidi), na Hon. Plánoval, jak si zlomí nohu, ale nakonec se mu vše málem smrtelně vymknulo z rukou. Naštěstí vše nějak dopadlo a teď Gen, Sisi a ostatní jeho nový přátelé jsou na řece a bojují o přežití, lidé (upíři) po nich v noci jdou a snaží se je dostat, jak jen to jde, ale naštěstí marně. Pro všechny je to obtížné a Gena navíc trápí svědomí, že v Ústavu pro studium glupanů nechal Záři, která tam zůstala proto, aby mohl útéct.

Lidé (glupani) prchají lovcům (upírům) a při svém útěku nacházejí lidskou komunitu, malou vesničku Misii, která jim ale nepřijde tak dokonalá, jak se na první pohled zdá. Nezbývá jim, než si dávat ještě větší pozor než doposud. Gen zde začíná odhalovat tajemství svého otce a jak se zdá, nic není tak, jak si myslel. A aby toho nebylo málo, lovci jsou jim na stopě a brzy celou vesničku napadnou. Podaří se Sisi a Genovi zachránit sebe a své přátele? Setká se ještě někdy Gen se Září?


POSTAVY:
Gen - snaží se zachránit se ze všech sil, cestou přežití navíc odhaluje tajemství svého otce, trápí ho vzpomínky na lidskou dívku Záři a zároveń stále ochraňuje Sisi
Sisi - lidská dívka, která byla vychovávána pro hon, měla se již dávno stát kořistí ale stále se jí naštěstí daří se zachraňovat, lpí na svých přátelích a bojuje ze všech sil
Záře - dívka, která žila podobně jako Gen, zůstala v Ústavu aby Gen mohl utéct
vědec, Josef - otec Gena, nejzáhadnější muž z celého příběhu

OBÁLKY:
Kniha má krásnou obálku, modrá je moc pěkná a krásně ladí s Honem svým hřbetem, vlastně celá série báječně ladí i když je každá jinak barevná. Tloušťka je také ideální. Česká se mi líbí daleko víc, než originální, kterou můžete vidět vpravo.




MOJE HODNOCENÍ:
Do této knihy jsem se pustila okamžitě po dočtení Honu a jsem velmi ráda, že jsem s celou sérií čekala, až bude celá vydaná, protože to čekání by bylo hrozné peklo. Druhý díl se mi líbil více než první díl. Kořist byla napínavá, akční, nepředpovídatelná. U této série kdykoliv si pomyslím, co by mohlo následovat, vždy to nakonec má úplně jiný spád. Bylo mi líto Záře, že zůstala v Ústavu a doufala jsem, že ji ještě v sérii někde objevíme.
 

Celý skvět, který Andrew stvořil, upíři jako záporné postavy, nelítostní dravci, kteří jsou odporní. Naopak svět, kde lidé jsou vzácní a velká pochoutka. Co mi chvilku dělalo problém, bylo nazývání, glupani jsou lidé a lidé jsou upíři, ale v Kořisti už jsem byla zvyklá a jen hltala každičké slovo. Neskutečně chytlavá a napínavá kniha, která mi neustále vrtala hlavou.

Děj byl svižný, chytlavý a nečekaný. Lépe jsme měli možnost poznat blíže hlavní postavy a více se vcítit do Gena, kterého jsem si oblíbila. V životě to neměl a nemá vůbec lehké, ale stále bojuje a je velmi vychytralý. Upíři jsou zde nechutní, morbidní ale o to více je to zajímavější, protože v poslední době jsou upíři všude jako kladní hrdinové.

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, nepřečetla jsem ji najednou jen proto, že jsem neměla tolik času, ale stále jsem na děj myslela a neuvěřitelně se těšila na další pokračování. Dokonce se mi zde i velmi líbí, že je série v paperbacku (nebo za to může to, že v poslední době čtu jen paperbacky :D). Vztah mezi Sisi a Genem se vyvíjí pomalu a nejistě, ale co jiného by se dalo čekat, když on vyrůstal mezi upíry.

85%

Žádné komentáře

Albatros