Svět knihy 2017


Letos se konal již 23.ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu na Pražských Holešovicích. Tuto knižní událost roku si nenechalo ujít 44 000 návštěvníků. Hlavním tématem bylo Genius loci v literatuře / M(ě/í)sto v hlavní roli. Kromě stánků s možností nákupu knih, byl program veletrhu obsáhlý i velkým množstvím besed a autogramiád. Mezi nejznámější autory, které se zúčastnili byli například Corinne Hofmannová (Bílá masajka), Martin Hilský (nejoblíbenější překladatel Shakespeara), Zdeněk Svěrák, Sára Saudková a spousta dalších.


Ve dne 11.-14.5. probíhala v Pražských Holešovicích největší knižní událost roku - Svět knihy 2017 (Book World Prague). Dalším tématem byla audiokniha, jenž nás přivítala ještě než jsme vstoupili do areálu. Co se týče ostatních rekvizit, milovníci knih si přišli na své. Všude byly sloupy plněné starými knihami. U vchodu nechyběl ani stánek městské knihovny.

Veletrh se konal od čtvrtka 11.5. do neděle 14.5. . Já na veletrh přijela pouze v sobotu. Naštěstí jsem si zakoupila lístky na internetu a díky tomu jsem se vyhnula nekonečně dlouhé frontě u lístků. Jakmile jsem vstoupila do areálu, ohromily mě dokorace, které se přede dveřmi rozprostírali. Jak jsem již zmiňovala, nepřehlédnutelá byly sluchátka od audioknihy, která lákala ke zkužebnímu poslechu a levitující knihy. Dále už před vchodem byli stánky s jídlem a s občerstvením. Dorazily jsme společně s kamarádkou na veletrh zrovna v okamžiku, kdy začínal Famfrpálový turnaj. Bohužel jsem se ho ani jedna nezúčastnila, ovšem již od pohledu to byla náramná legrace. V sobotu bylo obrovské teplo, svítilo sluníčko a nikdo by zpočátku netipoval, že se odpoledne zatáhne a udeří i blesk.


Díky horku, které bylo venku, se nám po příchodu dovnitř stěží podařilo dýchat. Nejenže bylo všeude obrovské množství lidí, ale také tam bylo strašné horko a dusno - nepomohly ani otevřené dveře. Naštěstí v průběhu dne spustily větráky.

Jakmile jsme se částečně osvěžili, pustili jsme se do procházení toho úžasného místa. Nejprve jsme zavítali na informace, kde jsme si koupili veletržní látkovou tašku za 50,- a vzali si plánek a nějaké letáčky. Ano, po celý veletrh jsem sbírala cokoliv, co nám cpali do rukou, sháněla ediční plánky a magazíny. První návštěvou byla Grada (Cosmopolis), kam jsem chtěla zavítat pozdravit svého profesora ze školy, pana Martina Čápa. Martin Čáp je mimo jiné také spisovatel a autor několika knih. Na veletrhu měl své čtení a následnou autogramiádu. Já si od něj nechala podepsat rovnou dvě jeho knihy - Můj psí život a Provedu!. Kromě toho jsem poznala skvělé lidi z tohoto nakladatelství a co více, domluvila jsem si s nimi spolupráci. Jsem za to nesmírně vděčná a radostí bez sebe.

Když jsem se trochu vzpamatovala z počátečního nadšení, musela jsem přimět své nohy aby následovali další stánky. Další zastávkou bylo Argo. Hned nás s kamarádkou mile překvapil pán, který tam pracoval a kterému stačila jedna věta, aby upoutal kolemjdoucí. Já si od Arga nejprve nic nekoupila, ale pak jsem se tam vrátila a koupila si Řeky Londýna a Inferno. Přiznám se, že ani jednu z těchto knih jsem neměla na svém seznamu.


Dále jsme se zastavili u Joty, kde měli úžasnou akci a to 50% slevu pro blogery, kterou jsem hned využila. Toto je skvělá akce, kterou nikdo další nekopíruje, což je škoda. Od Joty jsem si tentokrát koupila jen druhý díl Girl online. Nejprve jsem si chtěla pořídit další díly Sirotčince, ale poté, co mě zklamal film jsem na knihy nějak neměla náladu. Asi si budu muset dát re-reading aby mě to nakoplo.

Kromě autogramiády pana Čápa jsem chtěla stihnout ještě jednu besedu. Markéta Dočekalová nedávno vydala upravené vydání její bestsellerové knihy Tvůrčí psaní pro každého. Tato série je již nějaký ten čas nesehnatelná a nyní znovu vychází a navíc je upravená, prodloužená o minimálně sto stran a navíc konečně v hardbacku. Markéta byla moc milá a chvilku jsem si s ní popovídala o svém psaní. Tuto učebnici mohu všem jen vřele doporučit.

Jakmile skončila poslední beseda, kterou jsem měla vyznačenou v programu (pochopte, že jich bylo daleko víc, které jsem chtěla vidět, ale čas neúprosně běžel a já se chtěla vyhnout odpolednímu návalu), vydala jsem slepě po stáncích a měla co dělat, abych tam vše nevykoupila.


Samozřejmě, že jsem dále nakupovala. Všude bylo velké množství slev a měli opravdu skvělé tituly (kdybych jen měla celou výplatu jen na SK). Ačkovliv to zpočátku vypadalo, že se udržím a koupím jen do pěti knih, po nějakých hodinách se to během pár minut pěkně zvrtlo. Stavila jsem se u Slovartu a koupila si tam opěvované Volání netvora. Kniha má nádherné ilustrace a já se moc těším, až se do ní pustím. Dále jsem nevynechala Albatros, kde jsem si konečně koupila poslední díl z mé oblíbené série Selekce. Nevynechala jsem ani obrovskou Euromedii, kde byla neskutečně dlouhá fronta.

Kromě hromady lidí, front a horka, jsem ale měla možnost spatřit na vlastní oči několik blogerů. Splnil se mi sen a já se osobně setkala s Nadiyaou.. Tato nesmírně milá slečna se mnou strávila několik minut a krásně jsem si s ní popovídala. Nadiya je velmi milá a chová se stejně jako na videu. Doufám, že se s ní zase někdy setkám.

Dále jsem potkala například Madlenku, Lucku od Martinusáků a pak jsem potkala i Carol. Přiznám se, že jsem o této slečně do SK neslyšela, a to se nesmírně hanbím. Je to velmi milá slečna a má super vkus na knihy. Dorotu (která dokonce stála za mnou ve frontě, ale jelikož tam byla se dvěma kamarády a povídala si s nimi, tak jsem ji nevyrušila).

Sečteno podtrženo, na Veletrh jsem se nesmírně těšila a z něj jsem se vracela ještě nadšenější. Ačkoliv jsem byla na SK nemocná a brala jsem antibiotika, knihy mě neskutečně drželi při životě. Ovšem když jsem opustila brány Holešovic, viděla jsem se pouze v posteli. A protože jsem nakoupila daleko víc knih než jsem měla původně v plánu, musela jsem si vzít taxíka, neboť má nadšená duše se předem nedohodla s mýma nohama, která díky antibiotikám nedokázala jít dál. 13. května 2017 se mi zapsal do srdce a už se nemůžu dočkat příštího veletrhu.

A na závěr bych Vám chtěla ukázat, co jsem si všechno přivezla z veletrhu. Na těchto dvou snímcích vidíte všechny letáčky a ediční plány a na fotce níže veškeré knihy, které jsem si odnesla domů.



Jelikož jsem byla na veletrhu poprvé, netroufám si hovořit, co se oproti jiným ročníkům změnilo, avšak já byla nadšená. Letos vzrostl počet návštěvníků oproti loňskému roku o dva tisíce.


Zda-li jste dočetli až sem, tak to mě moc těší. Článek je nakonec o dost rozsáhlejší, než jsem zpočátku plánovala avšak vynechat něco z tak úžasného dne by byla nesmírná škoda.

A co jste si přinesli Vy ze Světa knihy 2017? Je mezi vámi někdo, komu ujela ruka stejně jako mě? Moc se těším na Vaše komentáře

1 komentář

  1. Jsem zde, abych poděkoval DR ISIKOLOVI za jeho pomoc při záchraně mého vztahu. Můj přítel mě opustil, protože jsem se rychle vzpamatoval a několikrát jsem s ním bojoval kvůli nejistotě, když jsem ho viděl, jak se kdy sblíží s jinou dámou. Nenašel jsem žádný lepší způsob, jak ho přimět, aby se ke mně vrátil a DR ISIKOLO mě zachránil. Když jsem ho kontaktovala, řekl mi vše, co jsem potřebovala vědět o tom, jak bude láska a spojení mezi mnou a mým mužem obnoveno. Vyhověl jsem a on bez váhání udělal práci a hned po 48 hodinách mi můj přítel zavolal. Jsem šťastný a plný života díky laskavosti DR ISIKOLO. Vyzývám každého, kdo má problémy, aby ho nyní kontaktoval a on vám jistě pomůže. E-mail: isikolosolutionhome@gmail.com nebo pokud dáváte přednost WhatsApp/Viber text: +2348133261196

    OdpovědětVymazat

Albatros