Recenze - Cizinka




Autor: Diana Gabaldon
Orig. název: Outlander
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2008; v ČR 2015
Počet stran: 707
Nakladatelství: Omega
Překlad: Marie Fulková

Příběh začíná roku 1945 ve Skotsku, kde bývalá vojenská sestřička Claire Randall tráví dovolenou nebo spíš druhé líbánky. Náhodou se dotkne zvláštního kamene a to ji přenese do osmnáctého století. Není to ale klidné období, v zemi zuří občanská válka, lidské mysli jsou plné pověr i nenávisti. Jak si v takové situaci poradí žena navyklá na racionalitu dvacátého století?A jak její život ovlivní nečekaná láska?



Příběh začíná v roce 1945, kdy poznáváme Claire Randall, sedmadvacetiletou zdravotní sestru, šťastně provdanou za hodného Franka Randalla. Jejich vztahu moc nepřály okolnosti, protože díky válce byly oba manželé odděleni. Nyní, po válce, mají možnost být opět spolu a proto si vyjedou na druhé líbánky do Skotska, kde zároveň chce Frank pátrat po svých předcích a navíc tam začíná i pracovat.

Claire je spokojená a s Frankem šťastná. Jednoho dne se při procházce po kopci narazí na kameny Craigh na Dun, které společně tvoří kruh. Zvědavá Claire se dotkne jenodho z nich, a najednou se přenese o dvě století zpět.. Claire si zprvu myslí, že se ocitla na natáčení nějakého dobového filmu, ale brzy si začne všímat, že město nevypadá tak, jak vypadalo ještě před několika okamžiky. Šokovaná Claire navíc naráží na kapitána Jacka Randalla, který jakoby z oka vypadl jejímu manželovi. Jack je na ni ale hrubý a napadne ji, Claire zachrání skoti, kteří ji vezmou s sebou. Claire si připadá jako ve snu, přeje si vrátit se ke svému manželovi, a právě v tento moment se seznamuje s pohledným a tajemným Jamiem. Claire, jako zdravotní sestra má v této době neuvěřitelnou výhodu, dokáže téměř vše vyléčit. Mezi oběma brzy vzplane něco víc, než jen obyčejné přátelství. Jenže Claire, angličanka, je spoustě lidem v trnem v oku. Jak si Claire poradí v tak těžké době, dokáže se vrátit ke svému manželovi?

POSTAVY:
Claire - zdravotní sestra z dvacátého století vs. a neznámá angličanka z osmnáctého století
Jamie - hledaný pro zločin, který nespáchal, odvážný, sympatický mladík
Frank - manžel Claire, pátrá po svých předcích
Jack Randall - "rudokabátník", který se neštítí ničeho a nikoho, má trošku zvrhlé choutky


OBÁLKA:
Česká první obálka se mi líbila a musím říct, že i když vznikla o mnoho let dřív, než seriál, krásně sedí k seriálu a tedy i k příběhu. Nová, červená obálka od Omegy se mi také velmi líbí. Krásná fotka ze seriálu s hlavními hrdiny, v tradiční skotské červené. Navíc vydání od Omegy je o něco slabší i když je to stále pěkná bichlička.



MOJE HODNOCENÍ:
Na knihu jsem poprvé narazila díky Rodaw, a pořád váhala, zda si ji pořídit. Pak jsem se rozhodla pro seriál, který se mi od samého začátku zalíbil. Nemohla jsem se dočkat nové epizody a několikaměsíční čekání na pokračování série se mi zdálo jako peklo. No nicméně ke knize jsem se dostala až po dokoukání celé první řady.
 
I přesto, že jsem věděla do čeho jdu, jsem se od knihy jen těžko dostávala. Bohužel mé pracovní vytížení se školou a dalšími neodkladnostmi mi činily potíže knihu přečíst okamžitě na posezení. Pokaždé, když jsem knihu otevřela, jsem se hned začetla. Děj je skvěle popsán a tak jsem měla pocit (a to nejen kvůli seriálu), že mi děj běží před očima.

Diana příběh vymyslela opravdu skvěle. Charaktery přesně vystihla a jejich popis člověku jen lebedil. Velmi jsem si oblíbila Claire, která to rozhodně neměla jednoduché. Představa, že bych se dostala do jiné doby, je sice vzrušující, ale to jen do doby, než si uvědomíte, že nevíte, zda se vrátíte zpátky. Co vaši blízcí, zvyky na které jste navyklí nebo váš styl života? Opravdu to má velmi těžké. V seriálu navíc než v knize, byl vyobrazen i chvilková dějová linie Franka, kterého mi bylo nesmírně líto.

Koho jsem si oblíbila je bezpochyby Jamie. Tento charismatický a odvážný mladík by mi jistě ukradl mé srdce, kdyby ho tedy už neměl můj milovaný přítel. Jeho chování se mi velmi líbilo, jeho vztah ke Claire, to jak se snažil všem pomáhat.. Jeho minulost mi naopak stavěla husinu na zádech.

Co se týče ostatních postav, seznamujeme se zde s klanem Mackenziů, který nám blíže popisuje boje mezi Skoty a Angličany. Claire, jako angličanka je proto v podezření, zda není špěh. Dále s Geilis, která se stává přítelkyní Claire a potom velké řady dalších postav.

Knihu nedokáži přesně zařadit do jednoho žánru a to je jejím velkým plusem. Silný milostný příběh na pozadí války a historie, cestování časem.. To je jen hrstka surovin této nádhery. Poznáváme historii Skotska, kterou Diane čerpala a popisovala podle skutečných událostí (pomineme-li Claire samozřejmě).

Jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a je mi jasné, že to nebylo naposled. Kniha je psaná z pohledu Claire v minulém čase, což je styl, který mi skvěle sedí a baví mě. Zároveň je kniha psaná celkem svižně, takže děj pěkně odsípá. Je pravda, že díky tomu, že se jedná o dvě různé doby, autorka mnohdy vypráví i něco zpětně, tedy že se stejně jako naše hrdinka dozvídáme mnoho z minulosti postav dodatečně.

Moc se mi Cizina líbila, jediné mínus vidím v tom, že další díl vyjde za tak dlouho a možná mi jen trošku vadilo, že kapitoly nebyly očíslované, ale to je jen otázka zvyku a žádná skutečná vada na kráse. Jsem velmi zvědavá na další díly a doufám, že nám je Omega brzy vydá.

Knihu Cizinka zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský
Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský a Knihy Omega.

100%

Žádné komentáře

Albatros