Recenze - Cinder




Autor: Marissa Meyer
Orig. název: Cinder
Série: Měsíční kroniky
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2012, v ČR
Počet stran: 400
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Jana Zejmanová

Rušné ulice Nového Pekingu se hemží lidmi a androidy. Populaci devastuje smrtící nákaza. Z vesmíru tomu přihlížejí krutí měsíční lidé, kteří čekají na správný okamžik. Nikdo netuší, že osud Země spočívá v rukou jediné dívky...

Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody - mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit.
Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je "pocta", kterou dosud nikdo nepřežil.
Ale netrvá dlouho a vědci zjistí, že jejich nové pokusné morče je zvláštní. Chirurgové, kteří proměnili Cinder v kyborga, něco skrývali. Něco cenného.
Něco, kvůli čemu jsou někteří lidé ochotní zabíjet…(databazeknih.cz)


Cinder je kyborg - má jednu ruku a nohu z kovu, za to je ale velmi pěkná a má dobré srdce. Dříve byla normálním člověkem, ale jako malá prodělala nehodu a stěží přežila díky operaci, která ji změnila. Jaký byl její život před nehodou si Cinder vůbec nepamatuje, za to nyní žije u své opatrovnice a jejích dvou dcer - nesnesitelné Perly a milé Pivoňky. Cinder je vyhlášenou mechaničkou a tak není divu, že se u jejího stánku jednoho dne objeví samotný princ Kai. Cinder je zaskočená jeho návštěvou, přinesl ji jednoho androida na opravu s tím, že ji CInder musí brzy opravit vzájmu bezpečnosti. Cinder si od začátku namlouvá, že to asi v zájmu národní bezpečnosti nebude.

Celou zemi sužuje nemoc - letumóza, smrtelná nemoc, která se začne projevovat velkými modřinami. A právě touto nemocí onemocní Pivoňka. Cinder je u toho, když se to u Pivoňky projeví, a je právem zaskočená, že není také nemocná. Doma ji za to čeká peklo, její opatrovnice Adré ji brzy prodá jako kyborga k testování na lék proti letumóze. Nešťastná Cinder si myslí, že je to její konec, ale tak se nestane. Doktor jí totiž sdělí, že je proti nemoci imunní a, že díky ní snad konečně najde lék. Cindr s výkumem souhlasí pod podmíínkou, že první, kdo lék dostane bude právě Pivoňka.

A aby toho nebylo málo, princův otec císař touto nemocí také onemocní... Nešťastný Kai se začne více sbližovat se Cinder a chce, aby s ním šla na ples, který se chystá. Cinder ale stále odmítá. Navíc se dozvídá i tajemství svého původu...


POSTAVY:
Cinder - milá kyborga, která má těžký život a velmi se trápí
Kai - princ a budoucí král, zalíbí se mu Cinder a co víc, bojuje za svou zemi..
Iko - android a nejlepší přítelkyně Cinder
Adré - opatrovnice Cinder, nenávidí ji ale ví, že je šikovná a že díky ní vydělá spoustu peněz
Pivoňka - mladší dcera Adré, má ráda Cinder, onemocní letumózou
královna Levana - královna měsíčňanka, přistoupí na mír jedině, když se stane manželkou císaře


OBÁLKA:
Česká obálka mi přijde skvělá a líbí se mi nejvíce. Ta barva je skvělá a Cinder vypadá moc pěkně.
 
 


MOJE HODNOCENÍ:
Tato kniha je velmi zvláštní, pohrává si s více žánry a prokresluje fantasy, scifi a pohádku. Cinder mi byla od začátku sympatická. A co se týče kyborgů, jsem se díky této knize dozvěděla opravdu více. Podobnost s pohádkou o Popelce byla velmi zajímavá.
 
Celkově se mi kniha líbila, a doufám, že se někdy dostanu i k dalším dílům.
 

80%

Žádné komentáře

Albatros