Recenze - To nejlepší z nás (Co s láskou)




Autor: Nicholas Sparks
Orig. název: The best of me
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2011, v ČR
Počet stran: 304
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Dana Stuchlá

Dawson Cole se už v dětství rozhodl, že nepůjde ve stopách svých předků - zločinců a kriminálníků, a v sedmnácti letech proto utekl z domova. Útočiště našel u ovdovělého podivína a automechanika Tucka Hostetlera. Rodina Amandy Collierové naopak patří v městečku Oriental k městské honoraci a na svou dceru klade jen ty nejvyšší nároky. Ona má však své představy o životě a nic nedbá toho, že chlapec, do kterého se zamiluje, je z opovrhované rodiny. Nepřízeň i nešťastná nehoda však mladé lásce nepřejí…
Když Tuck Hostetler umírá, jeho posledním přáním je, aby se Amanda a Dawson sešli na pohřbu - po pětadvaceti letech. Společné vzpomínky na chvíli sice vzbuzují zdání, že snad existuje nekonečná láska. Jenomže život je o poznání komplikovanější a někdy je nutné vzdát se toho nejcennějšího, co máme. (databazeknih.cz)


Dawson a Amanda byli do sebe na střední škole zamilovaní. Byli spolu opravdu šťastní, ale Dawsonova rodina, tedy spíše špatná pověst jeho rodiny kriminálníků je rozdělila.
 
Nyní má Amanda svou vlastní rodinu, manžela a tři děti, ale něco jí chybí. Dawson po jejich rozchodu "způsobil" autonehodu, při které zemřel člověk, a dostal se na pár let do vězení.
 
Celou dobu jim lehce fandil a pomáhal starší pán Tuck, který před lety ztratil milovanou manželku Claire. Dawson u něj bydlel a v jeho dílně pracoval a Amanda se na něj chodila dívat.
 
Po pětadvaceti letech Tuck zemřel a jeho poslední přání bylo, aby pro něj právě Amanda a Dawson něco udělali. Ti se setkávají a společné vzpomínky na jejich velkou lásku vyplouvají na povrch. Jenže Amanda je vdaná a Dawson to samozřejmě akceptuje. I když Amandin manžel po smrti jejich dcerky začal pít a má od té doby s alkoholem problémy, Amanda s ním není šťastná ale ctí svou rodinu.

Tuck pro oba měl dopisy a také velké přání, kterému oba chtějí vyhovět.

POSTAVY:
Amanda - prožila velkou lásku k Dawsonovi, ale potom se zamilovala do svého muže, i když její city k Dawsonovi nezemřely
Dawson - v životě měl smůlu, jeho jediným štěstím byla Amanda, na kterou nikdy nezapomněl
Tuck - strý pán, kterému bylo jedno, kdo je v městečku oblíbený či nikoliv. Ctil charakter a miloval svou ženu Claire


OBÁLKA:
Původní obálka je stejná jako česká v hardbacku, zprvu se mi nelíbila ale později jsem si ji oblíbila. Co se týče paperbacku s filmovou obálkou, ten se mi líbí velmi a stále uvažuji, že začnu sbírat Sparksovy knihy ve všech vydáních.



MOJE HODNOCENÍ:
Jako ze všech Sparksových knih, tak i z The best of me jsem byla nadšená. Začátek byl něžný a já postupně odhalovala sílu velké lásky, které nebylo přáno. Po letech se opět začala probouzet a já poznávala hrdiny. Amandu jsem si oblíbila, byla to silná žena, která si toho hodně vytrpěla. Dawsona mi bylo velmi líto, mrzelo mě, jak k němu byl osud nespravedlivý, ale na druhou stranu přesně takový je život. Nevyzpytatelný a zároveň překvapivý ale mnohdy i nespravedlivý. Přesně takové jsou jeho knihy. Příběhy ze života psané tak nádherným způsobem, že se přenesete do příběhu a cítíte s hrdiny aniž byste chtěli.

Střed knihy byl romantický a vykouzlil mi úsměv na tváři. Těšila jsem se, jak se vše vyvine a doufala jsem, že se najde nějaká šance, aby mohli být Amanda a Dawson spolu, i když se na to podíváte z druhého pohledu, jejich lásce nepřála ani doba po 25 letech. Je správné kvůli životní lásce zničit rodinu? To je těžká otázka..

Každopádně pak nastala napínavá poslední čtvrtina knihy. Předem jsem si vůbec netroufala odhadovat, jak vše skončí, tak jsem jen hltala písmenka a těšila se. A pak najednou po dočtení poslední stránky jsem byla totálně vyždímaná. Konec, který jsem dokázala předpovídat maximálně kapitolu či dvě zpětně mě totálně zničil. Emočně jsem se cítila zoufale a nešťastně ale zároveň to byl přesně ten typ konce, který ke knize seděl.


100%

Žádné komentáře

Albatros