Recenze - Hon



Autor: Andrew Fukuda
Orig. název: The Hunt
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2012, v ČR
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Jakub Kalina

Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?

Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně - nezamilovat se do jedné z nich!
Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk. Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal.
Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...(databazeknih.cz)

Ocitáme se ve světě, kdy lidé nejsou takoví, jaké je známe dnes. Lidé jsou ve skutečnosti upíři, kteří nesmí na slunce, spí přes den zavěšeni na stropech, nikdy se nepotí, nepáchnou a mají velkou sílu. Naopak glupani vypadají jako dnešní lidé.

V tomto světě, kde vládnou lidé, už není příliš glupanů. Hlavní hrdina příběhu je mladý student Gen, který žil po smrti sestry a matky jen s otcem, ale bohužel brzy přišel i o tatínka. Před svou smrtí se ale od něj naučil, jak přežít. Genovi se tedy úspěšně daří předstírat před lidmi, že není glupan. Nikdo z lidí nemá jména, Gen jim v hlavě vytváří zvláštní pojmenování. Například Záře - dívka, která je s Genem v ročníku. Velmi krásná, chytrá a navíc ho před časem pozvala na rande, ale jedno z Genových pravidel zní, nikdy na sebe neupoutávej pozornost a nezamiluj se do někoho z nich.

Gen tedy žije sám až do dne, kdy se začne mluvit o posledním glupaním honu, kdy se totiž náhodou stane jedním z lovců. Spolu s ním je vybraná i Záře. Gen si zoufá, protože odjíždí narychlo a nesmí si s sebou vzít vůbec nic, ani jeho nezbytnosti proto, aby ho nepoznali (deodorant, holení..). Ale Gen se nevzdává...


POSTAVY:
Gen - celý svůj život žije mezi upíry a předstírá, že je jeden z nich
Záře - pohledná lidská (upírská) dívka, která se zajímá o Gena, je spolu s ním vybrána do posledního Honu na glupany
Sisi - glupanka, která vyrostla v Ústavu pro studium glupanů, je milá, civilizovaná



OBÁLKA:
Česká obálka od Fragmentu mi přijde krásná, opravdu se mi velmi líbí. Červená je má oblíbená barva a i to, že je kniha v paperbacku se mi líbí, což není tak obvyklé, radši mám hardbacky, ale k této sérii mi sedí. První dvě obálky výše se mi také líbí, ruská je velmi zajímavá a ta poslední mi přijde, jako filmová (i když žádný film není).



MOJE HODNOCENÍ:
O knize jsem slyšela ještě předtím, než u nás vyšla, ale nijak jsem ji neřešila. Až po pár měsících jsem se odhodlala si ji také koupit a po dalším minimálně půl roce jsem si ji konečně přečetla. Musím říct, že se mi kniha velmi líbila, byla napínavá, akční (místa docela nechutná), zajíímavá a nepředpovídatelná. Vše mělo rychlý spád a svět, který Andrew stvořil, mi přišel velmi zajímavý a originální s lehkou příměsí Hunger games.
 
Gen mi přišel jako dobrý hrdina, v životě to neměl lehké. Upíři mi v této knize přišli neskutečně nechutní, uslintaní a odporní.
 
Dalším plusem na této knize bylo to, že tu konečně nebyl milostný trojúhelník, kdy si jedna dívka nemůže vybrat mezi dvěma muži. Konečně to bylo opačně a navíc, láska tu byla jen okrajově, nebyla jí přikládaná hlavní  dějová linie.

Kniha se mi velmi líbila a jsem ráda, že jsem kniha začala číst, až když byla celá série vydaná, protože ten otevřený konec bych jen tak nevydýchala. Na to, že kniha patří mezi Young adult je velmi vydařená a velmi se těším na další díl.

85%

Žádné komentáře

Albatros