Recenze - Smrt na Nilu

Poklidnou dovolenou známého detektiva naruší vražda


Autor: Agatha Christie
Orig. název: Death on the Nile
Série: Hercule Poirot
Pořadí: #15
Rok: 1937, v ČR: 2021
Počet stran: 316
Nakladatelství: Kalibr
Překlad: Drahomíra Hlínková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Smrt na Nilu (1937) patří k nejznámějším detektivkám Agathy Christie. Nelehký případ pro Hercula Poirota, odehrávající se v exotickém prostředí Egypta, se dočkal vícera televizních i filmových adaptací – poslední z roku 2020 režíroval a titulní role se ujal Kenneth Branagh.

Byla krásná, a ještě navíc bohatá – mladá Linnet Doylová. Zdálo se, že ji čeká jen ta nejrůžovější budoucnost. Na její svatební cestě lodí po Nilu však došlo k pokusu o vraždu. A není divu – arogantní a bezohledná Linnet si během plavby dokázala znepřátelit snad všechny spolucestující. Navíc je mezi nimi někdo, kdo se jí hodlá smrtelně pomstít. Ještě že na lodi cestuje také Hercule Poirot. Linnet se na něj obrátí o pomoc. A brzy se ukáže, že jedním pokusem celá kauza nekončí, naopak – teprve teď všechno začíná…


POSTAVY:
Linnet - krásná, okouzlující, chytrá a bohatá dědička
Simon - nejprve měl románek s Jackie, ale když poznal Linnet, podlehl jejímu kouzlu a vzal si ji
Jackie - chudá, prostá dívka která se kamarádí s Linnet, je velmi zamilovaná do Simona
Hercule Poirot - jel si odpočinout na dovolenou v Egyptě, ale nakonec byl ve správný okamžik na správném místě

OBÁLKA:
Miluji novou obálku který vyšla k filmové premiéře, která se stále odsouvá. Na film se ohromně těším, protože kniha byla skvělá. 
„Takže vám to řekla ona.“
„Odpusťte - neřekla,“
„Jak to tedy víte?“
„Protože jsem Hercule Poirot a nemusí se mi nic říkat.“


MOJE HODNOCENÍ:
Stalo se nepsaným pravidlem, že každý rok přečtu od Agathy jednu knihu, letos řada přišla na velmi slavné dílo, jehož filmová premiéra je nyní naplánovaná na podzim.

Smrt na Nilu je patnáctým příběhem o Hercule Poirotovi a zároveň mou třetí přečtenou knihou. Jedná se o velmi zapeklitý příběh plný vášně. Čím dál více propadám kouzlu této autorky a chápu její světovou chválu. Agatha zbytečně neplýtvá slovy, nezabývá se úplně zcela zdlouhavým popisem, ale ani nejde hned na věc. V tomto příběhu si třeba musíme počkat na vraždu až po sté straně. 

Lidé tvrdí, že láska všechno ospravedlňuje, ale není to pravda. Ženy, které tolik stojí o muže, jako Jacquelina stojí o Simona, jsou velmi nebezpečné. To jsem si řekl, když jsem ji uviděl poprvé. Ta maličká ho miluje až příliš. 

Musím se přiznat, že jsem od začátku uhodla, kdo byl oním vrahem i v podstatě proč. Při čtení jsem ale pořád doufala, že tomu tak není. Takže jsem v jeden moment byla opravdu zklamaná, že jsem to celou dobu tušila. Naštěstí mě ale i tak autorka dokázala překvapit a zamíchat kartami. Odhalit přesné provedení a podrobnosti jsem uhodnout nedokázala. Smrt na Nilu je bezesporu velmi silný  příběh, jehož zápletka je velmi až velmi reálná. 

Hercule se vypravil na dovolenou do Egypta, kde navštěvuje různé památky. Při této plavbě se seznamuje s různými lidmi, a dozvídá se o jejich pohnutkách a touhách daleko dřív, než se na lodi stane vražda. Prvních zhruba sto dvacet stran se v knize k samotnému vrcholu jen schyluje. Na jednu stranu bylo příjemné více poznat samotnou oběť, ale na druhou stranu to bylo trošku rozvleklé. V knize je opravdu velké množství postav, takže jsem měla chvilku problém se zorientovat, dokonce jsem si vzala na pomoc blok, ale brzy jsem si jednotlivé postavy zažila. 

Když svítí slunce, neuvidíte měsíc. Ale když slunce zapadne - ach, když slunce zapadne!

Není pochyb o tom, že detektivky Agathy Christie jsou nadčasové. Čím to? Jednoduše proto, že Agatha píše postavy promyšlené do nejmenších detailů. Samotné zápletky jsou také skvěle promyšlené a nijak příliš komplikované, zkrátka reálné. Smrt na Nilu mohu opravdu doporučit a už teď se těším na další případ Hercula Poirota.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Ráďovi a Euromedii. Smrt na Nilu ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 


Žádné komentáře

Albatros