Recenze - Enola Holmes Případ pohřešovaného markýze

Sherlock Holmes má mladší sestru! Její dobrodružství právě začíná

Autor: Nancy Springer
Orig. název: The Case of the Missing Marquess
Název série: Enola Holmes
Pořadí: #1
Rok: 2006, v ČR: 2020
Počet stran: 176
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Petra Mertinová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

První díl detektivní série, podle kterého vznikl původní film Netflixu.

Když Enola Holmesová, mladší sestra Sherlocka a Mycrofta Holmesových, zjistí, že její matka zmizela, vydá se ji do Londýna hledat. Rozhodně ale není připravená na to, co ji tam čeká. Zaplete se do únosu mladého markýze, prchá před ničemnými vrahy a snaží se vyhýbat svým prohnaným starším bratrům – a přitom dává dohromady stopy, které by jí pomohly rozluštit matčino záhadné zmizení. Zvládne se v tom zmatku Enola zorientovat a najde svoji matku?

POSTAVY:
Enola - mladší sestra bratrů, chce zjistit, kam zmizela její matka
Sherlock Holmes - známý detektiv není středobodem této knihy, se svou sestrou nemá blízký vztah
Eudorie - matka Enoly, Sherlocka a Mycrofta, která se v ději vůbec nevyskytuje, protože zmizela
Tewky - mladý markýz, který se ztratil/zmizel

OBÁLKA:
Díky novému filmu se kniha dostává ke čtenářům, kteří stejně jako já o knize neměli nejmenší tušení. Z tohoto důvodu dostala také filmovou obálku, která je povedená. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Po opravdu dlouhé době jsem porušila svou zásadu nejprve knihu, potom film. Netflixová Enola se mi spíše líbila, film měl dynamiku a byl jiný. Ovšem nejsem zastánce komunikace postav s diváky. A poté, co jsem si přečetla knihu nechápu, z čeho Netflix čerpal. Film a kniha jsou naprosto odlišné. Společné mají snad jen jména postav, dobu dění a zápletku se zmizelou matkou a markýzem. Ovšem ostatní si filmaři vymysleli jinak. Z filmu musím vyzdvihnout obsazení a dost povedený soundtrack, který mi při čtení dělal společnost. 

Byla jsem udýchaná a s každým těžkým nádechem mi můj plán nemít žádný plán připadal pitomější.


MOJE HODNOCENÍ:
Konec loňského roku jsem strávila ve společnosti rodiny Holmesů. Nejprve jsem si pustila všemi chválený seriál, ze kterého jsem si sedla na zadek. A pak jsem neodolala ani novince na Netflixu. A jak se mi líbila její knižní předloha? 

Enola Holmes a Případ pohřešovaného markýze spadá do middle grade sekce, tedy pro mladší čtenáře, ale pobaví jistě i dospělé. Mrzí mě, že se ke mně nedostala kniha v době, kdy jsem byla dítětem, protože bych si knihu zamilovala a beztak bych si na Enolu sama hrála. Její dobrodružství mě bavilo i dnes, a knihu jsem si užila. Příběh není nijak komplikovaný ani nijak zvlášť strojený či překombinovaný, jak se to podařilo při filmu. 

Velký Sherlock Holmes se ptá na můj názor? Ale já pro něj žádný neměla. Byla jsem totiž jen dívka s omezenou mozkovou kapacitou. 

Mladší sestra bratrů Holmesových to nemá vůbec lehké. Zaprvé je žena, což se pro tehdejší dobu staví jako velká slabost. Za druhé se jí nedostalo klasického vychování, které dáma v jejím postavení má mít. A za třetí to v její rodině tak úplně nefunguje. Po smrti jejího otce se rodina tak říkajíc docela rozsypala. Bratři si vybudovali své životy, matka se starala o Enolu, která své bratry viděla naposledy, když jí byly čtyři roky. Na jednu stranu je Enola osamělá, na druhou stranu je svá a odvážná. Nechová se jako dáma ale jako taková rebelka. 

Nesmí tu s nikým mluvit. Nepatří sem. To vědomí ji však netrápí, protože nepatřila nikdy nikam. 

V knize je několik hádanek a rébusů, které samotné čtení obohacují. Kam se poděla Eudorie? A proč nevzala Enolu s sebou? To jsou zásadní otázky, které její dceru trápí. 

Případ pohřešovaného markýze je v této knize jen takovým pomyslným doplňkem a proto není nijak komplikovaný, jak se to podařilo filmařům. Žádnou obří dramatickou akci nečekejte. A snad i proto jsem si tu knihu užila o to víc. Doufám, že budou u nás vycházet i další díly, protože ty bych si rozhodně nenechala ujít.

Ale nedávám vám za vinu, že nejste o nic horší než kdokoliv lepší.

2 komentáře

  1. Fíha, film som videla (za mňa priemerná oddychovka, eh), ale netušila som, že má knižnú predlohu. Viem si predstaviť, že ako dieťa by som ju tiež zbožňovala, teraz si nie som istá, či sa do nej budem púšťať. Ale dobre vedieť.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je škoda, že jsme o knize nevěděly dřív :) Je zkrátka hoooooodně knih :)

      Vymazat

Albatros