Recenze - Vraždy podle abecedy

Hercule Poirot na stopě sériového vraha, který posílá dopisy s podpisem ABC


Autor: Agatha Christie
Orig. název: The A. B. C. Murders
Série: Hercule Poirot
Pořadí: #13
Rok: 1936, v ČR: 2019
Počet stran: 248
Nakladatelství: Kalibr
Překlad: Eva Kondrysová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Jedna z nejslavnějších a nejúspěšnějších detektivek vyšla v roce 1936 a dočkala se řady adaptací včetně japonského animovaného seriálu. Naposledy byla roku 2018 zpracována britskou BBC do podoby třídílné televizní série s Johnem Malkovichem v hlavní roli. Tři dopisy a po nich tři vraždy – Alice Ascherové v Andoveru, Betty Bernardové v Bexhillu a lorda Carmichaela Clarka v Curstonu. Poirot se svým přítelem Hastingsem čelí tentokrát něčemu horšímu, než je obyčejný zločin, čelí šílenství a zvrácenému smyslu pro logiku. Čtvrtá vražda však daná pravidla poruší – a to je pro puntičkářského Poirota signál, že nic není tak jednoznačné, jak se ho o tom někdo snaží přesvědčit...



POSTAVY:
Hercule Poirot - belgický detektiv
Hastings - kapitán a přítel Hercule Poirota

OBÁLKA:
Už pár let mám slabost pro filmové obálky. Doma mám z filmové řady o tomto detektivovi i knihu Vražda v Orient expresu, která má naprosto úchvatnou obálku. Nově vychází celá série o Poirotovi s novými přebaly, které v knihovně vypadají opět skvěle. A ještě jeden bod k dobru vidím v podpisu, který na každé knize naleznete.

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ:
Jsem ostuda, ale seriálového Hercula Poirota jsem nikdy pořádně neviděla. Párkrát jsem zahlédla nějaké střípky, ale nikdy jsem si nesedla k celé epizodě. Vražda podle abecedy dostala nové zpracování formou dvoudílného filmu na které se chystám. 


MOJE HODNOCENÍ:
Agatha Christie je velmi oblíbená a chválená autorka. Sama jsem z jejích děl okusila teprve druhou knihu a musím říct, že naprosto chápu, co na ní všichni milují. Myslela jsem si, že nemám ráda klasické detektivky, ale zjevně jsem se spletla, neboť nyní po dočtení potřebuji další díl z pera této slavné autorky.

Vraždy podle abecedy jsou dalším v podstatě profláknutým případem známého detektiva. Ačkoliv se jedná o 13.díl v řadě, naprosto nevadí, když budete číst jednotlivé díly na přeskáčku. Sama jsem začínala s 10.dílem a nyní jsem pokročila tímto. Jednotlivé knihy na sebe nenavazují a jelikož je tato řada na díly bohatá, mám co číst asi do konce života.


Myslím, že mě celý případ začal vlastně zajímat až od té první zmínky o Abecedním jízdním řádu. Do té chvíle mě příliš nevzrušoval. 


Kniha mě do sebe vtáhla okamžitě. Překladatelka odvedla dobrou práci, neboť jazyková stavba textu krásně odpovídá době, ve které se děj odehrává. Čtení řádků těchto knihy pro mě bylo pastvou pro oči a Agathe právem patří titul královna detektivek.

Proti Poirotovi tentokrát stojí opravdu důmyslný sériový vrah, který si své oběti a místa zabití pečlivě vybírá. Kromě přípravy také píše dopisy Herculovi ve kterých ho upozorňuje na den a místo další vraždy. S každou další vraždou stoupá sebevědomí vraha a jeho dopisy jsou rýpavější. Napětí se postupně stupňuje a možných podezřelých přibývá.

Odhalení vraha nebo vražedkyně jsem ani v tomto díle neodhalila. Ačkoliv mě autorka doběhla svým rozuzlením, vše dávalo krásně smysl. Na rozdíl od Vraždy v Orient expresu zde bylo daleko více mrtvých ale na čtení to nečinilo žádný problém. Dalším plusem na knize je její rozsah, který je za mě tak akorát a vy knihu budete mít brzy přečtenou. 

Vraždy podle abecedy od Agathy Christie vám mohu ze srdce jen doporučit. Pokud nemáte rádi detektivky a přesto vás námět knihy zaujal, zkuste to. Agatha napsala široké spektrum případů a třeba si i vy některý oblíbíte. Já sama nejprve detektivky neměla ráda a myslela jsem si, že je nikdy nebudu číst. Pak jsem si oblíbila psychothrillery a z nich jsem nějak přešla i na detektivky.


"O vás jsem už slyšela," prohlásila. "Vy jste právě v módě coby soukromý čmuchal, ne?"
"Charakteristika nikoli nejlichotivější - leč splní svou úlohu," řekl Poirot. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Vraždy podle abecedy ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 



Žádné komentáře

Albatros