Recenze - Temný vzorec

Čtvrté pátrání po sériovém vrahovi zavede Thea do zákulisí nemocnic

Autor: Andrew Mayne
Orig. název: Dark Pattern
Název série: Naturalista
Pořadí v sérii: #4
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 304
Nakladatelství: Kalibr
Překlad: Petra Diestlerová
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Doktor Theo Cray je proslulý tím, že za použití matematických metod dokáže vypátrat sériové vrahy. Jenže pak je vystaven působení patogenu ovlivňujícímu mozkovou činnost a vědomí, že má v těle virus, který z něj samotného může udělat zabijáka, mu zničí pověst i vyšetřování a on začne pochybovat o vlastní příčetnosti. Aby zachránil nevinné životy i sám sebe, sleduje Cray každé nové vodítko v případu vyšinuté zdravotní sestry, přestože pomalu ztrácí kontakt s realitou. Pokud má však dopadnout chameleonskou vražedkyni, musí čelit vlastní temné stránce, protože pouze v nebezpečných stínech najde to, co se snaží ulovit. A pro Craye je výprava nezaložená na výpočtech, ale pouze na intuici, tím nejděsivějším podnikem v jeho životě…
RECENZE NA ŠELMU, HRAČKÁŘE NEBO TEORII VRAŽDY NAJDETE NA BLOGU

POSTAVY:
Theo Cray - trápí ho, že už není profesorem ani že nemá vlastní laboratoř
Jillian - trpělivě snáší Thea a jeho povahu, stojí mu pevně po boku a podporuje ho

OBÁLKA:
Na obálky ze série Naturalista je nejen radost pohledět ale také se dotknout. Jen málokteré obálky jsou k sobě tak pěkně graficky propracované do sebemenších detailů, jako právě tyto. 

S těmi věcmi dokážu žít, protože kdybych nic nedělal, tížilo by mi to svědomí mnohem víc. 


MOJE HODNOCENÍ:
Thrillerová série s profesorem bioinformatiky v hlavní roli sklízí po celém světě obrovské ovace. Každý rok na podzim přichází jeho nový díl. 

Rok se s rokem sešel a naše dlouhé čekání skončilo. Teorie vraždy přinesla opravdu velmi překvapivé zvraty, po kterých jsem nutně potřebovala vědět, co bude dál. Temný vzorec ale zrovna neodpovídá na neuzavřené téma. Andrew Mayne se zkrátka rozhodl sérii nezkracovat a trávit ještě nějaký ten čas s Theem

Moje ego je můj největší nepřítel - teda to a k tomu doslova každý další nepřítel, kterého momentálně honím. 

Téma sériového vraha v nemocničním prostředí je opravdu velmi silné téma. Obzvláště nyní v současné situaci. Přiznám se, že mě trošku vyděsily čísla, které Theo prezentoval, ze kterých v podstatě vyplynulo, že v každé zemi musí někdo zabíjet v nemocnicích. 

Theo je zkrátka svůj, je to netradiční hrdina, který se nebojí riskovat svůj život. Někdy mi přijde, že má více životů než sama kočka. On není policista a ani s nimi nespolupracuje, vlastně ho muži zákona v lásce nemají, protože je to takový "šťoural" který když cítí případ jde zkrátka po něm. Policisté v této sérii jsou spíše slepými loutkami, kteří od problémů dávají raději ruce pryč. Theo je tu ten chytrý, kterého lidé vyhledávají se svými podezřeními podobně jako např. u Sherlocka Holmese. Vlastně čím víc nad tím přemýšlím, tím více podobností vidím se slavným soukromým detektivem. Andrew se zde nejspíše inspiroval. 

Možná to vysvětluje, proč lidé milují příběhy o upírech nebo proč ženy píšou sériovým vrahům do vězení. Všem se nám zamlouvá pocit, že jsme si přiblížili ke smrti, ale doopravdy se jí nedotkli.

Čtvrtý díl této thrillerové série si ponechává vše, na co jsme z předchozích dílů zvyklí. Tvrdohlavého hrdinu, který je velmi chytrý, odvážný a na mrtvoly má zkrátka magnet. Oproti předchozímu dílu je zde více akce než čísel a odborných termínů. Začátek má velmi dlouhý rozjezd, také tu chvíli trvá než se objeví nějaká mrtvola, ale nebojte, bude to stát za to. Ovšem na druhou stranu musím podotknout, že je to asi nejpomalejší díl s velmi ukvapeným závěrem, který se mi příliš nelíbil. 

Temný vzorec mě sice zklamal ale to nic nemění na tom, že jako celek je tato série opravdu velmi povedená. Pokud se vám líbily předchozí díly, určitě se pusťte i do toho nejnovějšího. Rozhodně doporučuji číst knihy chronologicky jak jdou za sebou, protože každý díl je plný odkazů na předchozí díly. 

Když zprávy působí příliš normálně, přestaneme dávat pozor. Za to špatné zprávy nás chytí pod krkem - který ochotně natáhneme -, zejména pokud jde o zprávy, které působí blízce, ale ve skutečnosti se nás příliš nedotýkají. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Ráďovi a Euromedii. Temný vzorec ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros