Recenze - Pád do hlubin

Psychologický thriller o dvou sestrách, zradě a tajemství! Tahle kniha vás opravdu mile překvapí!

Autor: Amber Cowie
Orig. název: Rapid Falls
Rok: 2018, v ČR: 2020
Počet stran: 248
Nakladatelství: ikar
Překlad: Jana Jašová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Je to dvacet let, co Cařin přítel zemřel při hrozivé autonehodě a její sestra Anna šla do vězení. Z tragédie se stala místní legenda, ale Caře se díky rodinnému životu a kariéře podařilo minulost pohřbít. Zato Anna, kterou nedávno propustili z nápravného zařízení, bojuje se závislostí a pocity viny a studu. Jediné, co by jí zřejmě pomohlo, je Cařino odpuštění. Když se dá Anna dohromady, ve vzpomínkách se zaměří na události oné noci. Ale co když právě o to Cara nestojí?


POSTAVY:
Cara - starší sestra Anny, pracuje v politickém odvětví, je pyšná na to, kam to dotáhla
Anna - o rok mladší sestra Cary, řídila pod vlivem omamných látek s následkem smrti, byla za to ve vězení a od té doby se stala drogově závislou a alkoholičkou
Jesse - spolužák a přítel Cary, večer po jejich maturitním večírku zemřel
Rick - manžel Anny, je hodný a obětavý, miluje jejich společnou dcerku Maggie

OBÁLKA:
Doslovným překladem jsou Prudké vodopády, což je i námět původní obálky. Lehká úprava jména a změna obálky mi v tomto případě vůbec nevadila. Naopak si myslím, že na základě té změny si kniha získá více čtenářů hledající thrillery. 

Z jeho hlasu mu zaznívala úleva nad tím, že Anna už není jeho problém. Je to můj problém. Vždycky byl. 


MOJE HODNOCENÍ:
Psychothrillery mám ráda a ještě radši je vyhledávám v podzimních měsících. O této knize jsem se dočetla poprvé až v edičním plánu měsíc před jejím vydání a anotace mě natolik nadchla, že jsem po ní nadšeně sáhla. Je velká škoda, že tato kniha není více vidět!

Rapid falls je menší obyčejné městečko, které má své tragédie. Jejich dominantou jsou beze sporu vodopády, které se staly osudnými pro několik obyvatel jejich městečka. Do jejich černé kroniky se zapsal také příběh sester Pipperových. 

Když někoho, koho znáte, obviní ze zločinu, strávíte spoustu času čekáním. To se v detektivkách nikdy neukazuje, ale má to dobrý důvod. Je to nuda. 

Pád do hlubin mě nesmírně mile překvapil. Z tohoto příběhu plného nenávisti, zloby, faleše, tajemství a zradě se vyklubalo něco, co jsem nemohla vůbec odložit. Příběh dvou sester Anny a Cary je nesmírně zajímavý. Jedna je problémová, je závislá na alkoholu, v mládí zabila své starší sestře přítele při dopravní nehodě, a druhá je v podstatě dítětem štěstěny. Má milující manžela, malou krásnou dcerku a skvělou práci, která ji naplňuje. Přesto neustále pomáhá z malérů své sestře, která si několikrát i sáhla na život. 

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách, kdy sledujeme minulost před dvaceti lety a osudný den, kdy se oběma sestrám navždy změnil jejich život. V současnosti nám Cara vypráví svůj současný život a zároveň vzpomíná na minulost. Co se vlastně tehdy stalo? Jesseho tělo se nikdy nenašlo a obě sestry pohřbily v divoké vodě svá tajemství, ale pohřbily je dost hluboko? 

Jesseho smrti sice všichni litovali, ale zároveň si uvědomovali, že prožívají příběh, z něhož se stane městská legenda. 

Amber Cowie napsala svůj debutový román na jedničku, skvěle vystižená myšlenka, silné postavy dvou sester jako hlavní postavy a děj, který má spád. Kniha má lehkých dvě stě padesát stran, takže není nikde protahovaná ani na sílu přitažená. Kniha má perfektní gradaci, a od začátku jsou čtenáři servírovány drobné poznámky, které nejprve zapadnou v davu, ale s postupem času dávají dohromady perfektní skládanku. 

Závěr je elektrizující až pichlavý. Tleskám za originální zakončení, neboť tohle u psychothrillerů tak často nevyčtu. Z posledních stran mě mrazilo a chvíli mě štvalo to, jak to dopadlo, ale na druhou stranu to krásně vybočilo z davu a šlo si vlastní cestou. Co se týče finálního rozuzlení, ano je to vlastně všechno velmi prosté a jednoduché, ale má to své šokující odhalení. 

Pád do hlubin vám jednoznačně mohu doporučit. Je to skvělá kniha, která vás dokáže šokovat a překvapit i přesto, že se její námět zdá velmi prostý. 


A pak se zase uzavřel. Mluvit s ním bylo jako hledat stanici na rádiu s rozbitou anténou.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Ráďovi a Euromedii. Pád do hlubin ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros