Recenze - Doufat znovu

Jejich zakázaná láska jim ukáže kým vlastně doopravdy jsou

Autor: Mona Kasten
Orig. název: Hope again
Název série: Začít znovu
Pořadí v sérii: #4
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 446
Nakladatelství: Omega
Překlad: Jana Kellnerová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Everly Pennová nevěří na lásku. Celé roky musela přihlížet, jak její matka trpí otcovým násilnickým chováním a jak stále více ztrácí sebe samu. Zážitky z dětství ji natolik traumatizovaly, že se rozhodla nikdy nezamilovat. To se však změní, když potká Nolana Gatese. Nolan je okouzlující, inteligentní a sexy a je to jediný člověk, před nímž Everly může být sama sebou – bez masky, kterou nosí před ostatními.
Ale Nolan je její vyučující. Je jedno, jak dobře si rozumí a jak moc ji dokáže rozesmát svým zvláštním humorem. Everly ví, že je pro ni absolutní tabu. A přesto je bezmocná proti pocitům, které v ní vyvolávají jeho slova. Noční rozhovory s ním jsou to jediné, co ji odvádí od temných myšlenek, které ji od dětství pronásledují a noc co noc jí nedovolují usnout. Jen jemu může říci, že vůbec neví, co chce od života, a že studuje jen proto, aby byla její matka šťastná.
Čím více času ubíhá, tím intenzivnější spojení mezi nimi je a tím více si Everly přeje překročit neviditelnou hranici, která ji od Nolana odděluje. Ale netuší, že za Nolanovým optimistickým přístupem k životu a nakažlivým nadšením pro literaturu se skrývá jedno tajemství. A tohle tajemství může zničit jejich lásku ještě dříve než začala....


POSTAVY:
Everly - studentka, která prožila těžké dětství, o kterém s nikým nemluví, má rozvedené rodiče
Nolan - profesor semináře literatury, který učí Everly
Dawn - kamarádka Everly a pokud se její otec ožení s Everly matkou, budou nevlastními sestrami, píše příběhy

OBÁLKA:
Ačkoliv nemám příliš v lásce fotografie lidí na obálce (výjimku tvoří filmové/seriálové obálky), tady jsem nadšená. Obálky této série se mi moc líbí a vedle sebe vypadají moc pěkně. 


MOJE HODNOCENÍ:
Série Začít znovu je mezi čtenáři velmi oblíbená a chválená. Sama mám doma všechny díly z této série, ale četla jsem doposud jen poslední dva. Nadšení ostatních chápu, tohle je opravdu dobře napsaná romantika, která mě nadchla! 

Doufat znovu se soustřeďuje na milostný příběh studentky a jejího profesora. Ano, tohle je klišé jak blázen ale víte co, mě to opravdu bavilo! Mona přidala do příběhu Everly temnou a bolestnou minulost, kterou je potřeba kousíček po kousíčku odhalovat. Jak se Everly se svou minulostí popasuje, kdy jí začne čelit, to vše jen krásně zapadá do příběhu. Ale ta katarze rozhodně stojí za to. 

Nolan mě fascinoval. Byl jako hádanka, kterou jsem bezpodmínečně chtěla vyřešit, a i to bylo důvodem, proč jsem se každou středu nemohla dočkat, až do této místnosti vstoupím. 

V knize opět nechybí seznam písní, které najdete jak na Youtube tak na Spotify. Jedná se o příjemné balady, které jsem si pouštěla při čtení a krásně dodaly knize tu pravou atmosféru. Určitě doporučuji zapnout při četbě. 

Mona Kasten píše poutavě a její knihy je problém odložit. Stejně tomu bylo i u její nejnovější knihy, která si mě získala svým zaujetím na literární svět. Semináře literatury, pracovní místa redaktorů a kamarádka hlavní hrdinky, která sama píše vlastní příběhy. Tohle všechno na mě působilo jako magnet. A pak samozřejmě chemie, která mezi hlavními hrdiny panovala. Ačkoliv jsme byli ošizeni o první setkání aktérů, chemie mezi nimi byla celý čas patrná. 

"Příběhy nemusejí mít vždycky šťastný konec."
"Já vím. Ale nemyslíš, že v sobě má něco uspokojivého, když můžeš knihu na konci zavřít a být šťastný, protože se všechno vyřešilo?"

Doufat znovu není žádnou těžkou literaturou naopak, jedná se o oddechovou četbu pro ženy, která vás má odreagovat od reality. A přesně to se autorce podařilo. Četbu jsem si nesmírně užila a i když bylo od samého začátku jasné, jak se bude děj dále odehrávat, nesmírně mě to bavilo. Dostala jsem krásný romantický příběh, který se hezky pomalu vyvíjel. 

Celá série vypráví samostatné příběhy jednotlivých párů, které jsou ale jistým způsobem propojeni. V této knize se dost často objeví hrdinové z předchozí knihy Cítit znovu, kterou jsem letos četla. Příběhy se neodehrávají podle toho, jak knihy vycházejí, ale v podstatě si jedou současně. Jen novější díly více zobrazují další osudy předchozích hrdinů. Tohle spojení je mi na celé sérii velmi sympatické, protože se přiznám, že jsem na Isaaca a Sawyer již stihla pozapomenout, ale takto se mi jejich příběh krásně vybavil. 

Vybočuji z davu, ale pro mě je Doufat znovu nejlepším dílem ze série. Možná je to tím prostředím, dobou kdy jsem ji četla, každopádně výsledek je jasný. Knihu vám rozhodně doporučuji.

Ještě nikdy v mém životě neexistoval nikdo, komu bych tolik důvěřovala. ještě nikdy neexistoval nikdo, kdo by toho o mně věděl tolik, nikdo, kdo by mě objal, protože cítí, co se ve mně odehrává. Nikdo, kdo by věděl, že jsem zatraceně zničená, a přesto mě pevně držel, místo toho, aby se ode mě odvrátil.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Kátě a Knihy Dobrovský. Doufat znovu zakoupíte na eshopu se slevou! 


4 komentáře

  1. Tahle série je všude kam se podívám. Ty obálky jsou nádherné, moc se mi líbí, ale ještě odolávám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou všude a upřímně oprávněně :-) Obzvlášt tento díl se mi dostal pod kůži :-) Pokud se někdy ke knihám dostaneš, dej vědět, jak se ti líbily :-)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. to jsem moc ráda, protože se mi moc líbily :) těším se, až si přečtu i první dva díly

      Vymazat

Albatros