Recenze - Daisy Jones & The Six

Hudební příběh z divokých sedmdesátek! Vydejte se i vy na knižní koncertní šňůru spolu s hrdiny!

Autor: Taylor Jenkins Reid
Orig. název: Daisy Jones & The Six
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 368
Nakladatelství: Kontrast Vintage
Překlad: Ondřej Sobotka
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Datum 12. července 1979 s sebou přineslo rozpad jedné z nejslavnějších rockových kapel 70. let. Co vedlo všech sedm členů skupiny k tomu, aby se nečekaně a navždy rozešli? Teprve po několika desetiletích podává každý ze zúčastněných muzikantů své vlastní vysvětlení.
Zpěvačka a písničkářka Daisy Jones se po společném turné chystá spolupracovat s kapelou The Six a jejím frontmanem Billym Dunnem na novém albu. Setkání dvou silných a mimořádně talentovaných osobností nemůže zůstat bez následků pro celou skupinu. Na jedné straně stojí osobní sympatie a antipatie, na straně druhé závislosti a tvůrčí vypětí.
Všichni si užívají uvolněnou atmosféru kalifornských hudebních klubů a nahrávacích studií i život na turné, avšak hudební producenti mají své vlastní zájmy. Příběh inspirovaný světoznámou kapelou Fleetwood Mac zobrazuje vrcholnou éru rockové hudby v sestřihu fiktivních rozhovorů.
Říká se, že je těžké být daleko od toho, koho milujete, ale v tu chvíli bylo nejtěžší stát takhle blízko.

POSTAVY:
Daisy Jones - má neskutečný hlas, touží se prosadit a dělat si vše po svém, je tvrdohlavá a divoká
Billy - frontman a zpěvák kapely The Six, má tendenci dělat všechno po svém, nerad se někomu přizpůsobuje a to způsobuje jeho trable s Daisy
Camilla - manželka Billyho, je krásná a tvrdohlavá, s Billym mají krásný vztah

OBÁLKA:
Ačkoliv nemám příliš v lásce obálky lidí na obálce, původní obálky Daisy se mi moc líbí a jsem moc ráda za podobu, kterou u nás má. A ta dokonalá předsádka s koncertními lístky nemá také sebemenší chybičku. 

SERIÁLOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
V současné době se chystá i seriál, který by měl mít 12 dílů a hlavní roli Daisy získala Riley Keough, kterou jsem doposud nikde neviděla, ale podle fotek mi k Daisy sedí. Billa hraje můj oblíbený Sam Claflin! Na internetu jsem viděla jednu společnou fotografii z natáčení a zatím musím říct, že jsem nadšená! Netuším, kdy bude premiéra ale zatím se hodně těším. 

Je jedno koho milujete, stejně vás dříve nebo později zraní. 


MOJE HODNOCENÍ:
Kniha Daisy Jones & The Six obletěla knižní sítě již vloni když vyšla ve své domovině. Celý rok se o ní mluvilo i u nás a já byla nesmírně zvědavá na tuto všemi vychvalovanou knihu. Od autorky jsem před lety četla její knihu Jediné pravé lásky, která se mi líbila. Nyní nastal čas ponořit se do její nejpopulárnější knihy vůbec.

Knih s hudebním podkresem není úplně málo, ovšem těch opravdu dobrých je poskrovnu. Daisy se rozhodně řadí do té druhé skupinky. Život v hudebním průmyslu se může zdát jako blahobyt, ale ve skutečnosti je to daleko větší dřina než většina běžných prací. Navíc si k tomu přičtěte divoká sedmdesátá léta plná nespoutanosti, drog a alkoholu. 

Daisy Jones & The Six je psaná netradičně. V podstatě se jedná o přepis dokumentu, všichni aktéři se vyjadřují k jednotlivým situacím v rozhovoru, není tedy možné přímo nahlédnout do myšlenek postav, protože vám ukazují jen to, co chtějí. A možná právě tento styl vyprávění mě na knize tak nadchnul. Děj neskutečně rychle odsýpal, neustále se někam posouval a dlouho nestál na jednom místě. A i když tu téměř chybí přímá řeč nachází se tu spousta úžasných okamžiků a citátů. 

Rozhodl jsem se napsat písničku o ženě, která je jako písek protékající mezi prsty, nedá se nikdy skutečně chytit. Byla to alegorie toho všeho, co jsem nemohl mít a nemohl dělat. 

Je to jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Čím mi tolik uhranula? Nejspíš tím, že je jiná, divoká a nespoutaná. Ačkoliv nemám ráda drogy, tady mi to až tak velkou překážku nedělalo, jelikož to zkrátka k té době bohužel patřilo. Která hudební ikona nezažila se slávou také podobné uklouznutí? Dále jsem si naprosto zamilovala tu chemii, která mezi hrdiny panovala. Bylo až neskutečné, jak se autorce podařilo zobrazit podobný vztah bez toho, aniž by knihu napsala standardně s přímou řečí. Někdy zkrátka i málo dokáže vyvolat nesmírné emoce. To málo v tomto případě ukazuje na to, že čtenáři ukázala jen zlomek z prožitých okamžiků. 

Dovolím si tu menší připodobnění k filmovému snímku Zrodila se hvězda, což je sice film ve kterém se více dbá na city, ale vidím v něm podobné poslání. Jak Daisy, tak zmiňovaný film se můžou zdát na první pohled jako jasný příběh s jasnějším koncem. Ovšem obě díla mají neskutečné charisma a obrovský přesah! Daisy mi toho tolik dala, že to snad ani nedokáži popsat, a přitom mi vzala srdce.  

Billy s Daisy pohromadě, to bylo jako hlídat oheň. Dokud ho má člověk pod kontrolou, nic se neděje. Dokud někdo nenaleje do ohně benzin, nemůže se nikomu nic stát. 

Daisy a Billy jsou jako dva kohouti na hnoji, kde smí být pouze jeden král. Jejich silné charaktery je staví proti sobě, přitom jejich talent a hudební um je staví k sobě. Jejich společná muzika má neskutečný magnet a kouzlo. Texty, které se v knize nacházejí volají po tom, aby je někdo zahrál. V současné době se chystá seriálové zpracování o kterém jsem se rozepsala výše. 

Celá kniha ale přináší kromě Daisy a Billyho také další řadu zajímavých osudů a zápletek, které rozhodně stojí za pozornost. Jak slávu prožívali ostatní členové kapely, kteří nebyli tolik vidět. A jaké vztahy mezi sebou měli, o tom všem je Daisy Jones & The Six. 

Do knihy jsem se ponořila a nedokázala jsem ji odložit. O to víc mě mrzelo, že už je konec. Za mě rozhodně nejlepší kniha od autorky a vám všem ji moc doporučuji. Ačkoliv se jedná o zcela smyšlený příběh rozhodně nelze vyloučit, že by se ve skutečnosti nemohl nebo dokonce nestal. Kdo ví. 

Pravda, k níž se nikdo nehlásí, většinou leží někde uprostřed. 

Za poskytnutí knihy na recenzi obrovsky moc děkuji Kátě a Knihy Dobrovský. Daisy Jones & The Six si zakoupíte na eshopu se slevou! 

1 komentář

  1. Z knihy jsem byla také hodně nadšená. Když jsem se dozvěděla, že se chystá seriál, tak jsem si Daisy a Billa hned "obsadila". Skutečné obsazení se s mými představami hodně rozchází, nicméně to vůbec není špatná volba!!! Už aby to bylo :)

    OdpovědětVymazat

Albatros