Recenze - Aurora povstává

Vesmírné dobrodružství dvě stě let staré dívky a týmu odpadlíků začíná


Autor: Amie Kaufman a Jay Kristoff
Orig. název: Aurora rising
Série: Aurora
Pořadí: #1
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 408
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Kateřina Stupková
Moje hodnocení: ✶✶

Píše se rok 2380 a kadeti, kteří ukončili studia na Akademii Aurora, míří na první mise. Snaha Tylera Jonese hrát si na hrdinu způsobí, že na něj zbyde jen jednotka odpadlíků a problémových typů. A do toho je tu Aurora Jie-Lin O’Malleyová, dívka, která může spustit válku gigantických rozměrů. Tyova banda podivínů teď představuje jedinou naději celé galaxie. Nejsou to hrdinové, které si zasloužíme, ale ti jediní, co byli po ruce. Hlavně žádnou paniku.


POSTAVY:
Aurora - dívka, která cestovala na vesmírnou stanici, probouzí se o dvě stě let později
Taylor Jones - velitel jednotky, 
Scarlett - sestra dvojče Taylora

OBÁLKA:
Jestli je něco fakt pěkného na knize, pak je to obálka. Skvěle se hodí k příběhu a ta fialová je dokonalost sama. Jsem ráda, že původní obálka vyšla i u nás. 

Srdce mám až v krku a dlaně se mi potí. Jsem milion světelných let daleko od domova a dvě stě let v budoucnosti a nic z toho nedává smysl, ani trochu. 


MOJE HODNOCENÍ:
Nejsem skalní fanoušek sci-fi příběhů, ale této knize jsem se rozhodla dát šanci protože mě velmi nalákala anotace. Ovšem asi jsem se měla držet tím, že sci-fi nečtu, bohužel.

Aurora povstává je dílem od známé dvojice Jaye Kristoffa a Amie Kaufman, kteří společně napsali sérii Illuminae. zatímco zmiňovaná série byla napsána pomocí emailových zpráv a různých dokumentací, Aurora je plnohodnotným románem vyprávěným z pohledu všech sedmi hlavních postav. A právě asi v tom vidím největší kámen úrazu. Autoři čtenáře předhodí sedmi vypravěčům, kteří mají stejný styl vyprávění, takže se velmi často stává, že vlastně nevíme, kdo onu kapitolu vypráví. 

Tohle místo je nemožné.
Teda pokud ta paní není fakt mimozemšťanka. 
Pokud fakt nejsem ve vesmíru.
Pokud tohle fakt není budoucnost.
 


Z velkého zmatku postav vidím další nedostatek v nepříliš představeném světě a světech v roce 2380. Vlastně si nedovedu představit jak to celé vypadá a co se všechno odehrává

Aurora povstává je pro mě obrovským zklamáním, který jsem měla velký problém dočíst, bohužel. Slyšela jsem, že závěr je prý neodložitelný, a z toho důvodu jsem se opravdu kousla abych se knihou prokousala a objevila, co na ni lidi mají rádi. I přes zajímavější závěr si mě ale kniha nezískala. Věřím, že pokud se kniha dostane k fanouškům sci-fi budou z ní mít daleko větší zážitek než já. 

Měla jsem se probudit na Octavii III s tátou, místo toho se skrývám na pirátský vesmírný stanici s pošahaným okem, debilníma vlasama a povýšeným kokotem.
 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia. Aurora povstává zakoupíte na eshopu se slevou!


Žádné komentáře

Albatros