Recenze - Pohlednice z Itálie

Vezměte si ponaučení z chyb minulosti a změňte svou budoucnost! 

Autor: Alex Brown
Orig. název: A postcard from Italy
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 336
Nakladatelství: Metafora
Překlad: Jitka Jiterská
Moje hodnocení: ✶✶✶

Skrývají staré dopisy klíč ke šťastné budoucnosti?

Grace Quinnová má zlomené srdce, spoustu starostí s matkou a budoucnost vidí černě. Pracuje ve společnosti pronajímající lidem skladové prostory a jediný zdroj dobrodružství pro ni představuje vyklízení těch starých, za které nájemníci přestali platit a v nichž se skrývá spousta pokladů. Jedním z takových je i sklad jisté Connie Levinové – jenže v něm Grace oproti ostatním objeví poklad skutečný: sbírku umění nevýslovné ceny, a také stoh dopisů a deníkových zápisků, které by snad mohly odhalit tajemství jeho původu. Skrze ně se Grace dozvídá o Conniině životě a obdivuhodném rozhodnutí vypravit se koncem druhé světové války za svojí láskou do Itálie. Na cestě ji čekala spousta překážek, ale bezelstná a cílevědomá Angličanka se s nimi vždy pokoušela vypořádat, jak nejlépe dovedla. Ohromená Grace si z Connie vezme inspiraci a konečně se rozhodne se sebou něco udělat – a zároveň dostat Conniin majetek k její rodině, pokud nějakou má. Vydává se na cestu. Také do Itálie. Do růžové vily zhlížející z vysokých útesů na malebnou riviéru. Dovede změnit svůj život? Podaří se jí rozplést pravdu o všech zradách a rodinných tajemstvích, které se snažila Connie tak těžce překonat? A čeká na ni na konci cesty láska jejího života?

POSTAVY:
Grace - je nejmladší ze čtyř sourozenců a stará se o jejich nemocnou a despotickou matku Coru, trpí agorafobií
Connie - milovala Jimmyho celým svým srdcem, z jejich lásky se jim narodila dcerka
Jimmy - za války prožil s Connie románek, chtěli se vzít, ale musel nejprve nastoupit do války jako voják

OBÁLKA:
Na původní obálce se nachází pouze část nejspíše Benátských památek. Česká obálka je upravená s vlastní fotkou a navíc je na ní přidaná i ženská postava zezadu. Oproti původní předloze rozhodně příjemná změna. 


MOJE HODNOCENÍ:
Dejte přede mě knihu prolínající dvě časové roviny, odkrývající tajemství minulosti. Už takto neodolám. Ale pokud k tomu přimícháte ještě slunečné prostředí Itálie, máte jistě vyhráno, že si vaši knihu stoprocentně přečtu. 

Hlavní hrdinka knihy Pohlednice z Itálie Grace nemá lehký život. Žije u despotické matky, která svou dceru opravdu zneužívá. Grace, která po zrušeném zasnoubení a životem odevzdaným péčí matce trpěla agorafobií nikam kromě práce nechodí. Má štěstí, že v práci vědí o jejím těžkém životě, protože jinak by nikdo nedokázal tolerovat její neustálé pozdní příchody a únavu. Ale všechno se změní v okamžiku, kdy se musí otevřít sklad číslo 28, aby se zjistilo, zda věci uložené v něm nedokáží najít další příbuzné majitele, který se přestal ozývat. V tomto pokoji se skrývá neskutečné množství pokladů včetně dopisů, které Grace začne pročítat. Majitelkou toho všeho byla v padesátých letech mladá dívka, která neměla snadný život.

Byla divákem ve svém vlastním životě, zklamala Phila a sebe taky.

Grace mi bohužel k srdci příliš nepřirostla. Občas mi vadilo, jak se chovala. A pokud bych měla hodnotit milostnou linku v této knize, pak se samozřejmě jedná o romanci velmi jasnou a očekávatelnou, což ale nehodnotím nijak negativně. Autorka se dlouho rozepisovala se začátkem, kdy čtenáře seznamovala s dějem a tajemný sklad přišel na scénu až téměř po sto stranách. Slunnou Itálii autorka zakomponovala až sto stran před koncem, což mě osobně zamrzelo, protože jsem se právě na tyhle pasáže těšila nejvíce. 

Druhou dějová linka přibližuje osudy Connie, která měla opravdu těžký osud. Ani její vlastní rodina jí nebyla nápomocná a naopak jí uškodila. Právě Conniin charakter mi přišel nesmírně zajímavý a dojemný. Grace měla její deníky pročítat rychleji, protože jsem se nemohla dočkat toho, co vše ji potkalo. Celkové rozuzlení mě velmi rozesmutnilo. 

Jako by světlo mého života vyhaslo a já nedokázala najít cestu na konec tunelu, abych ho zase spatřila. 

Pohlednice z Itálie je pravým letním čtením, které si rozhodně vezměte na dovolenou. Kniha není nijak dlouhá a větší písmo zaručuje, že knihu přečtete dost rychle. Je to opravdu oddechový a snivý příběh, který se vás dotkne. Je to o lásce, o naději, o minulosti, o chybách přítomnosti a o tom, jak vykročit tou správnou nohou a udělat změnu. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Gradě. Pohlednici z Itálie zakoupíte na jejich eshopu se slevou!

Žádné komentáře

Albatros