Recenze - Kytice

Nové vydání ikonické klasiky


Autor: Karel Jaromír Erben
Kresby: Míla Fürstová
1.vydání: 1853, rok tohoto vydání: 2020
Počet stran: 168
Nakladatelství: Odeon
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Snad nejznámější česká sbírka balad 19. století je natolik nadčasová, že oslovuje čtenáře již neuvěřitelných 150 let. Verše plné tajemna, mystiky a poučení jdou až do hloubky české duše. Jejich aktuálnost navíc podtrhují křehké a citlivé ilustrace současné známé české malířky a grafičky Míly Fürstové, která se svým smyslem pro detail a jemnou poetikou svých děl dokonale napojila na myšlenkový proud Karla Jaromíra Erbena. V tomto díle se dva umělecké proudy stávají jedním, jedinou Kyticí.


OBÁLKA A KRESBY:
Toto je opravdu nádherné a bezesporu také velmi luxusní vydání české klasiky o jejíž kresby se postarala Míla Fürstová. Jednotlivé kresby a i jednotlivé samotné prvky u každé básně jsou radost pohledět. Ale za mě jich v knize mohlo být víc. Minimálně každá z jednotlivých básní si zasloužily vlastní, a tím pádem by byla i jednotná úpravu celé knihy. 


MOJE HODNOCENÍ:
Kytice je náš národní poklad, který jsem četla poprvé na střední škole, kde jsem knihu měla v seznamu povinné četby. Tehdy jsem se opravdu modlila, abych si sbírku nevytáhla u zkoušek, nestalo se.

Karel Jaromír Erben patří k významným českým autorům naší minulosti. Jeho sbírka baladických básní vyšla poprvé v roce 1853, tedy před více než 150 lety a od té doby vyšla stovka různých vydání. Ovšem poprvé nevyšla tak, jak ji známe z dnešních vydání. Erben sám vůbec nezamýšlel vydat básně v souborném vydání. Inspiraci hledal ve studiu lidové slovesnosti a v pohádkách. Nakonec se inspiroval u bratří Grimmů v žánru balad. 

Důležitou úlohu v Kytici mají právě ženy, které sehrávají svou úlohu matky a milenky. A jejich protivníkem jsou lidské vlastnosti, jako je pýcha, chamtivost, strach nebo láska. Zároveň podstatou každé z básní je vina a trest a vše dokresluje strašidelná atmosféra. 


První vydání neslo název Kytice z pověstí národních a obsahovala jen 12 básní bez Lilie, která byla přiřazena dodatečně. Celkově tedy sbírka dnes čítá 13 básní, které mají i jistou symboliku ve svém řazení. V nejnovějším vydání nechybí ani předmluva, ze které jsem čerpala ve výčtu faktů v této recenzi. 

Každá z jednotlivých básní na mě působí jinak. Některé, jako například Polednice, Vodník nebo Svatební košile mě děsí. Zlatý kolovrat mi připomíná pohádku, ze které se také inspiroval. Před lety jsem se ve škole učila úvodní část Vodníka, Kytice nebo Svatební košile a ony verše si dodnes pamatuji. Erbenovo pojetí a užití jednotlivých slov je snadno zapamatovatelné. A na to, že jednotlivé příběhy mají opravdu krátký rozsah tak vás zasáhnou obrovsky. 

V knize najdete postupně tyto baladické básně: Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože, Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba a Věštkyně. Toto nádherně zpracované vydání má své čestné místo v mojí knihovničce.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Ráďovi a Euromedii. Kytici v novém vydání nebo speciálním vydání ulovíte na stránkách Knižního klubu!


2 komentáře

  1. Tohle nové ilustrované vydání Kytice je úžasné. :) Také ho mám doma a jen si v něm listovat je zážitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak! Klasika by měla takto prostě vypadat. Jsem ráda, že jsem si s pořízením této knihy počkala, a mám tak doma opravdu skvost :)

      Vymazat

Albatros