Recenze - Nelituju ničeho

Příběh o matce a dceři, které si sáhnout až na samé dno propasti. Dokáží se z toho vzpamatovat? 

Autor: Colleen Hoover
Orig. název: Regretting you
Rok: 2019, v ČR: 2020
Počet stran: 392
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Jana Jašová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl

Morgan je odhodlána zabránit své šestnáctileté dceři Claře v tom, aby dělala stejné chyby jako ona. Když Morgan jako příliš mladá otěhotněla a vdala se, musela se vzdát svých vlastních snů. Clara nechce jít ve stopách své matky, považuje ji za předvídatelnou bez špetky spontánnosti.

Kvůli soupeřícím povahám a protichůdným plánům je pro Morgan a Claru stále obtížnější spolu vyjít. Jediný, kdo může přinést mír do domácnosti, je Chris - Morganin manžel, Clařin otec a rodinná kotva. Ale mír se naruší, když je Chris zapojen do tragické a pochybné nehody. Srdcervoucí a dlouhodobé následky se však nedotknou pouze Morgan a Clary.

Zatímco se Morgan snaží vzkřísit všechno, co se kolem nich zhroutilo, najde Morgan útěchu u posledního člověka, u kterého by to očekávala, a Clara se upne k chlapci, se kterým má zakázáno se stýkat. Nová tajemství, rozhořčení a nedorozumění s každým dalším dnem způsobují, že se matka a dcera stále více a více vzdalují. Dokáží k sobě někdy najít cestu zpět?


OBÁLKA:
Knihy Colleen mají pěkné původní obálky, proto jsem moc ráda, že i její nejnovější kniha si ponechala obálku. Kniha vychází jako hardback, což je u Colleen změna, i tak věřím, že v knihovničce bude dělat parádu.

POSTAVY:
Morgan - stala se matkou v sedmnácti, její život se otočil naruby a stala se ženou v domácnosti, která zapomněla poslouchat vlastní srdce
Clara - dcera Morgan a Chrise prožívá svou první lásku
Chris - manžel Morgan, milující otec a hlava rodiny
Jonah - snoubenec Jenny, před lety byly spolu s Morgan a Chrisem nerozlučná čtyřka
Jenny - mladší sestra Morgan, která se celé roky bavila a nyní je zasnoubená a má pár týdenního chlapečka

Někdy si říkám, jestli jsou lidé jediní živí tvorové, kteří se někdy uvnitř cítí prázdní. 


MOJE HODNOCENÍ:
Pokaždé když vychází nová kniha od Colleen jsem maximálně natěšená a je jasné, že se do její další knihy co nejdříve pustím. Jinak tomu nebylo ani u její novinky. 

Nelituju ničeho je autorky předloňský román, který vypráví o vztahu matky a dcery, který prochází dost zásadní zkouškou. Jejich život zasáhne tragická nehoda, která jim životy změní navždy. Morgan a Clara jsou dvě hlavní hrdinky nové knihy od Colleen, které musí přijít na to, jak znovu žít. Kromě vlastních bolestí je v sázce i jejich vzájemný vztah. 

Někdy musíš od hádky odejít, když chceš vyhrát. 

Další emocemi nabitá kniha které autorce tolik jdou. V této knize je možná o něco více bolesti než v jejích předchozích knihách. Bolest, ztráta a zrada jsou tři tahouni této knihy. Romance je sice u Colleen samozřejmostí a ani zde nechybí, ale není tak docela v hlavní roli. Morgan žije v relativně šťastném manželství, je ženou v domácnosti, která celý svůj život zasvětila rodině. Své srdce a tužby zcela zazdila. Na rozdíl od své dcery je velmi klidná a dává přednost jiným věcem. 

Nelituju ničeho je sice předvídatelná, ale i přesto je mimořádně čtivá takže zkrátka knihu nedokážete odložit. Já ji přečetla za dva dny a a dokázala bych i za jeden, kdybych měla více volného času. Autorka se opět věnuje silnému tématu a vykresluje postavy s jejich klady ale i také zápornými hodnotami. U tohoto příběhu ale musím říct, že mě od autorky poprvé nečekalo žádné překvapení, všechno se odehrálo prvoplánově a ani závěr nepřekvapil. U Colleen jsem zvyklá na dávkování tajemství, ale tady vše bouchne v samotném začátku a pak se pouze vyrovnáváme s následky

Ovšem i přesto jsem si příběh zamilovala a dojal mě. Nedokážu pochopit některé lidi a jejich rozhodnutí. Každý máme své chyby ale jsou přece hranice které se nepřekračují ani za nic. Závěr se mi líbil a myslím, že se autorce velmi podařil. Jediné s čím se nedokáži ztotožnit je jedno rozhodnutí Morgan, protože sama jsem ten typ člověka, který potřebuje znát odpovědi na své otázky. 

Když se stane nějaká tragédie, máš pocit, jako bys spadla z útesu. Jenže když si začne sedat prach, dojde ti, že jsi nespadla. Že sedíš na horské dráze a vozík zrovna narazil na nejhlubší místo trati. A teď pojede nahou, dolů, nahoru, dolů a takhle to potrvá dlouho. Možná napořád. 

Příběh je vyprávěný střídavě z pohledů Morgan a Clary. V první kapitole se nám představí sedmnáctiletá Morgan, takže máme možnost nahlédnout do jejího nitra když byla sama teenager, a v další kapitole už sledujeme její stejně starou dceru Claru. Morganina dcera Clara mi osobně docela vadila. Ano, byla to teenager, který si prožil opravdu nezávidění hodné trauma, ale i přesto se mi nelíbilo, jak najednou začala rebelovat. Její osobní milostný život mě až tolik nezajímal a zajímala mě čistě jen její matka Morgan. 

Nelituju ničeho se mi velmi líbila a rozhodně se k ní ještě časem vrátím. Knihu vám mohu opět mohu jedině doporučit, ovšem musím podotknout, že autorka napsala už lepší knihy. 

Dospělý v tom neumějí chodit o nic víc než my. Jenom umějí líp předstírat. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Rádovi a Euromedii. Nelituju ničeho ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

2 komentáře

  1. Moc pěkně napsaná recenze :) Knihy od této autorky mám ráda, většinou nezklamou, takže se chystám i na Nelituju ničeho :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy od této autorky jsou skvělé a taky ji mám k přečtení, tak čekám na vhodnou chvíli. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Albatros