Book club 26: Trny v čase od Jana Tomeše

V.I.P. BOOK CLUB | Trny v čase od Jana Tomeše v nakladatelství Paseka


Ahoj všichni!
v úterý 9.dubna 2019 se konal V.I.P. Book club pořádaný Kubou z Book´s calling. Tato akce byla speciální, jelikož jsme měli možnost pohovořit s autorem Janem Tomešem o jeho prvotině Trny v čase, která teprve vycházela 17.dubna! Díky Pasece a Kubovi jsme si mohli knihu přečíst dopředu. Jak celá akce probíhala, co jsme se dozvěděli a jaké další překvápko nás večer čekalo, se dočtete níže.


Book cluby jsou setkání knihomolů s autorem, které už nějaký ten pátek organizuje Kuba. Poté, co knihu přečteme se setkáváme společně s autorem a rozebíráme knihu. Tyto setkání mám opravdu moc ráda, protože se tak o knize mohu dozvědět spoustu nových informací. Často tak mohu pochopit autorovy myšlenkové pochody nebo se dozvědět něco, čeho jsme si při čtení nevšimla. 

Book club Trnů v čase byla opravdu mimořádná akce, kterou opisovalo několik prvenství. Zaprvé jsme si mohli přečíst knihu skoro dva týdny před jejím oficiálním vydáním. Dále se setkání konalo v krásných prostorech nakladatelství Paseka, kde jsem byla poprvé na Book clubu Probudím se na Šibuji. Jan Tomeš se poprvé setkal se svými čtenáři a navíc ho čekala úplně první autogramiáda. 
Autor Jan Tomeš byl zpočátku lehce nervózní a není se mu co divit. Jednalo se o jeho úplně první setkání s lidmi, kteří četli jeho knihu. Navíc si sama vzpomínám na svůj první Book club, kdy jsem absolutně netušila, jak celá akce probíhá. Já měla tu kliku, že jsem alespoň nebyla středem zájmu a dostala jsem čas se otrkat. Dnes na tyto setkání nedám dopustit a pokud musím vynechat, tak z nějakých nepřesunutelných důvodů. 

Nakladatelství Paseka si pro nás pro všechny navíc připravilo krásný dárek v podobě nového vydání Lolity! No nezamilovali byste se znovu? 

Jak vznikly Trny v čase? 


Jan měl vždy sen napsat knihu, která se dá přečíst na jeden zátah. Chtěl trošku pohádku a věděl, že potřebuje happy end. 
A tak v den svých 30.narozenin napsal první stranu. Řekl si, že už nastal čas začít a dal se tedy do práce. Psal průběžně, zhruba stránku za den. A jelikož si přál znát názor ostatních a také nechtěl psát jen do šuplíku, začal ji publikovat na své doméně, kterou si koupil. Trny v čase tam byly online do své 12.kapitoly. Samozřejmě ji tam dnes nenajdete, protože smlouvou s nakladatelstvím Paseka ji smazal. Toto nakladatelství bylo jeho vysněné. A když se mu ozvali s pozitivní odpovědí, byl nadšený. 

První myšlenkou na celý koncept bylo pět různých pojmů, ze kterých se později začal skládat jednotný celek. O jméně hlavní hrdinky měl celkem rychle jasno - jméno Karolína se mu vždy líbilo. A pak nastalo několikaměsíční psaní. Vždy měl promyšlený budoucí děj tak na 3-4 kapitoly. Ale od 12. kapitoly již přesně věděl, jak to celé dopadne


Posledních 40 stran psal každý den ráno před prací. Vstával v půl páté ráno a tak dopsal závěr. Celý příběh Jan stanovil na jednoduchém pravidlu; střídal pohledy hrdinů po kapitolách - Karolína měla liché a Tomáš sudé. Kromě toho si i pěkně pohrál se jmény hlavních postav - Karolínu pojmenoval Křížová a Toma Růžičku.

Z celé akce jsem byla mimořádně nadšená. Autor Jan Tomeš je nejen velký sympaťák, který napsal opravdu skvělou knihu, která mě nesmírně bavila. O celé knize jsem napsala recenzi ZDE. Určitě vám knihu moc doporučuji! 

FOTOGALERIE

Jakubův harém :-) 

Dárek od Paseky - nové vydání nesmrtelné Lolity :-) 
Co by to bylo za Book club bez fotky knihy v pozadí s jejím autorem :D


Kuba fotí Tomeše při autogramiádě
Autogramiáda - připravili jsme si speciální bílý fix



Autogramiáda

Před setkáním s autorem jsme s holkama zašli do kavárny

Žádné komentáře

Albatros