Recenze - Teorie vraždy

Theo Cray je zpátky! Třetí případ profesora bioinformatiky je tu!


Autor: Andrew Mayne
Orig. název: Murder theory
Název série: Naturalista
Pořadí v sérii: #3
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 304
Nakladatelství: Kalibr
Překlad: Petra Diestlerová
Moje hodnocení: ✶✶✶


Bioinformatik a lovec sériových vrahů Theo Cray dostane od FBI neoficiální nabídku vyšetřit podivnou dvojnásobnou vraždu. Došlo k ní na místě, kde zabiják, kterého Theo odhalil dříve, pohřbíval své oběti. Policie jako podezřelého zadržela forenzního technika, ten ale nikdy dříve neměl sklony k násilí, navíc je v šoku a na nic si nevzpomíná. A na skenu jeho mozku se objeví něco zvláštního. A abnormálního. Doktor Cray záhy zjistí, že se na místech činu pohybuje záhadný muž – muž, který je stejně geniální jako on sám…
RECENZE NA ŠELMU A HRAČKÁŘE NAJDETE ZDE

POSTAVY:
Theo - bývalý profesor bioinformatiky, který pomáhá policii řešit odhalovat těžké případy
Jillian - přítelkyně Thea, má o něj starost ale nechává mu dost prostoru, aby mohl dělat to, co ho baví

OBÁLKA:
Jestli má nějaká série štěstí na obálky, potom je to bezpochyby série Naturalista. Každá z obálek je pastvou jak pro zrak tak pro hmat. 


MOJE HODNOCENÍ:
Teorie vraždy je již třetí knihou ze série Naturalista, kterou rozhodně poznáte podle krásných a na omak netradičních obálek. Každá kniha se věnuje jinému případu, ale doporučuji tuto sérii číst za sebou. Rozhodně mějte před Teorií vraždy přečteného alespoň Hračkáře.

Série Naturalista si získala velkou oblibu a spoustu fanoušků. Sama s ní ale mám lehký problém, konkrétně s hlavním hrdinou Theem, který mi k srdci bohužel příliš nepřirostl. S každým dílem je mi sice Theo milejší a milejší, ale i tak mi na něm pár věcí vadí.


Theo, vzpomínáš, jak nás málem
zavraždil Medvědí zabiják?


Theo je nepoučitelný a stále potřebuje znát odpovědi na své otázky. O jeho schopnostech ví i sama FBI, proto se není čemu divit, že ho osloví s žádostí, aby se podíval na jeden případ. Theo samozřejmě neodolá, navíc zjišťuje, že tento případ má co do činění s jeho předchozím případem. Theo sice oficiálně pátrá pro FBI, ale je to starý známý tvrdohlavý chlapík, který si vše dělá po svém a rozhodně se nemíní se vším někomu svěřovat.

Miluju seriál Sběratelé kostí, jehož hlavní hrdinka je Temperamence přezdívaná Kůstka. Kůstka s Theem mají mnoho společného - oba jsou to vědci, kteří se ukáží, jako ideální partií pro policii. Jejich schopnosti jsou nezaměnitelné a pomohli k odhalení řady záhad.

Zápletka tohoto dílu je na první pohled jasná, ale už po několika stranách je jasné, že nepůjde o žádný snadný případ. Proti Theovi nyní stojí opravdu vyšinutý protivník. Ani v této knize neschází řada odborných názvů a procesů, stejně, jako tomu v předešlých dílech.


Tvoje práce mi starosti nedělá. Jde o to, že jednoho dne se k některému z těch zabijáků dostaneš moc blízko nebo možná
překročíš nějakou hranici, kterou bys překračovat neměl, a pak už žádný Theo nebude.


Každý díl je jiný a temnější než ten předchozí.  Teorie vraždy se mi z předešlých dílů líbila nejméně a bývalo by se to odrazilo i od celkového hodnocení, kdyby nebylo konce, kterým mě autor opravdu dostal do kolen. Z tohoto důvodu jsem musela knize dát vyšší hodnocení. Závěr mě rozhodně přesvědčil o tom, že další díl potřebuji, a to opravdu rychle! 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Radkovi a Euromedii. Teorii vraždy ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

1 komentář

  1. Tak o této recenzi musím dát vědět své nejlepší kamarádce. Zrovna tuhle sérii čte, takže bude ráda za pozitivní reakce na ni :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Albatros