Recenze - Nouzový kontakt

DŮVĚRA | NEČEKANÉ PŘÁTELSTVÍ | KONTAKT


Autor: Mary H. K. Choi
Orig. název: Emergency Contact
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2018, v ČR: 2018
Počet stran: 318
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Zdeněk Uherčík
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Penny odjíždí na vysokou školu, kde nikoho nezná. Chce se stát spisovatelkou, ale její pokusy jsou více než bídné. A do toho ji stále trápí její matka, jež odmítá dospět své dceři dost výrazně znepříjemňuje život. A aby toho nebylo málo, Penny není zrovna společenský typ – nejraději by se zavřela v pokoji na koleji a jen psala a četla si. Sam je na dně. Musel přerušit školu, přespává v místnosti za kavárnou, kde pracuje za minimální mzdu, stále se nemůže vzpamatovat z rozchodu se svou životní láskou a před sebou nevidí žádnou perspektivu. Ale osudy těchto dvou osamělých duší se protnou. A jeden pro druhého se stanou nouzovým kontaktem – číslem, které použijete, když je vám opravdu zle, číslem, které vás dokáže vytáhnou i z pekla, číslem, které vás možná změní. A tak se postupně stále více a více sbližují – nejdříve po smskách a chatu, později i osobně…


"Udělala bys mi laskavost? Můžeš mi to vyprávět obráceně, než to děláš normálně? Začni od začátku a nic nevynechej."


POSTAVY
Penny - vietnamská dívka, která nemá jednoduchý vztah se svou matkou, má přítele ale není zamilovaná
Sam - prožívá krušné období s dívkou Lorraine, kterou miluje, ale se kterou se neustále rozchází
Celeste - matka Penny, je jí čtyřicet let a je povahou jiná než její dcera
Lorraine - první láska Sama, pochází z bohaté rodiny

OBÁLKA:
Když jsem poprvé držela knihu v ruce, byla jsem zmatená. Nevím proč, ale čekala jsem, že kniha bude paperback. Obálka této knihy se mi moc líbí a krásně vypovídá o ději. Všimli jste si, že má Sam na obálce knihy uříznuté prsty? 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-

Tam se asi tak nejvíc cítím jako skutečná spisovatelka
skutečná spisovatelka
Sedíš tam a musíš psát
Každý dokáže psát
Nebo vyprávět příběh
Ale ne každý to skutečně dělá


MOJE HODNOCENÍ:
Young adult knihy moc ráda vyhledávám, takže když jsem zaslechla anotaci knihy Nouzový kontakt, hned mě zaujala.  Do knihy jsem se pustila několik dní po vydání. Jak se mi líbila? 

Nouzový kontakt je lehká a milá oddechovka. Kniha není nijak náročná, takže mi strany rychle mizely pod rukou. Dějová linka tohoto příběhu by se dala říct ve dvou větách, takže na jednu stranu je kniha zbytečně dlouhá na druhou stranu, pokud k ní přistupujete jako k milé oddechovce, skvěle si u ní odpočinete. 

Kniha je rozdělena na krátké kapitoly o Penny a Samovi, které se postupně střídají. Penny se stěhuje na kolej a těší se, že již nebude bydlet se svou matkou. Nejsou si příliš blízké, každá má jinou povahu a mnohdy se zdá, že Penny vychovává svou matku i přesto, že by to mělo být naopak. Do toho ještě řeší svůj vztah ne vztah, jelikož má přítele, kterého nemiluje ale nechce ho opustit. 

Druhým hlavním hrdinou tu je Sam, který dokončil školu a nyní si poctivě vydělává na živobytí. Nedávno se znovu rozešel se svou přítelkyní Lorraine. Jejich vztah trval celkem pět let, ale byl jako na houpačce. Lorraine je jiná než Sam a pochází i z jiné společenské vrstvy. 

Jednoho dne Sama Lorraine zkontaktuje s tím, že je asi těhotná, jelikož má několikatýdenní zpoždění. Právě tehdy se Sam seznamuje s Penny. Ačkoliv se příliš neznají, setkají se v okamžiku, kdy ani jeden z nich není šťastný a nemá pevný bod, ke kterému by přilnuli. Z tohoto důvodu se Penny pro Sama stává nouzovým kontaktem, tedy číslem, na které zavolá v okamžiku, kdy je mu nejhůře. 

Tak začíná jejich přátelství, které se vyvíjí v celé knize. Ačkoliv se hlavní hrdinové nesetkávají fyzicky, neustále jsou v kontaktu pomocí telefonu. Moderní technologie dokáží spojit lidi, které by se nikdy nesetkali, což je také případem Penny a Sama. Na druhou stranu samozřejmě ony technologie omezují vztahy mezi lidmi. Toto je na jinou diskuzi, ale na této knize se mi líbila myšlenka spojení dvou nešťastných lidí.


Je pravda, že Nouzový kontakt má 300 stran a byl trošku natahovaný. Na druhou stranu se jednalo o oddechové a příjemné čtení, takže jsem to ráda prominula. Já si u čtení odpočinula a ráda jsem prožívala s hrdiny jejich osud. Závěr mi přišel urychlený a ustřižený, ale na druhou stranu pro nás bylo vše řečeno.

Námět knihy mi přišel opravdu originální, kord na young adult knihu mi přišlo opravdu neobvyklé, že se hlavní hrdinové sbližují na základě zpráv na telefonu. Další co mi vyhovovalo byl styl autorky. Příběh vyprávěla z úhlu třetí osoby ale pokaždé střídala vyprávění o jednom nebo o druhém hrdinovi. Navíc celý příběh zpestřovala konverzacemi mezi Samem a Penny. 

Nouzový kontakt má krátké kapitoly, které jsou navíc zpestřené o tzv. body co udělat. Například hned v první kapitole si Penny v hlavě nejprve ustanoví žebříček toho, jak zareagovat na urážku vlastní matky a posléze si z nabídky vybere.

Ano, autorka si mohla více poprat s příběhem, více ho okořenit, na druhou stranu nejsem zklamaná. Myslím, že se autorka zaměřila na jiné body a snažila se více o originálnější námět než o obsáhlejší děj.

Za zaslání knihy Nouzový kontakt moc děkuji nakladatelství CooBoo. Knihu si můžete pořídit na jejich eshopu zde. 

4 komentáře

  1. Povedené fotky, Sabi, úplně z nich sálá vánoční atmosféra. Na tuto knihu bych se chtěla vrhnout v lednu, ale uvidím, jak budu při učení stíhat. Nicméně jsi mě na ni hodně nalákala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí děkuji moc za pochvalu <3 škoda, že už je po Vánocích :( držím palce, abys měla co nejdříve zkouškové úspěšně za sebou :-) jsem zvědavá, co na knihu řekneš ty :-)

      Vymazat
  2. Já jsem z pořízení téhle knihy nesvá - uvažovala jsem, že bych si ji pořídila hned jak vyšla, protože mě opravdu lákala, ale na druhou stranu jsem měla i dost obavy / předtuchu, že mě nebude bavit :/ No, uvidím jestli nakonec moje zvědavost zvítězí, ale pěkně si mě svou recenzí nalomila a teď jsem zase ve stavu, kdy ji přidávám na seznam knih, které si chci zkusit přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně jsem ráda, že jsem si ji přečetla :-) Mohla být o něco tenčí ale rozhodně neurazila a ten námět byl super :-)

      Vymazat

Albatros