Recenze - Den, kdy jsem zahlídla lásku

Lásky na první pohled to nemají vždy lehké


Autor: Josie Silver
Orig. název: One day in December
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 368
Nakladatelství: Cosmopolis
Překlad: Dominika Křesťanová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Laurie si je jistá, že člověk se na první pohled zamilovat prostě nemůže. Život přece není scéna z romantického filmu, že?
Ale jednoho šedivého prosincového dne si z okna londýnského autobusu všimne muže. A on si všimne jí... Ten magický moment, kdy se jeden druhému podívají do očí… A vzápětí autobus i s Laurie ze zastávky odjíždí.
Je jí jasné, že toho blonďáka se zelenomodrýma očima už nikdy neuvidí. Přesto jej po celý další rok hledá na každé zastávce a v každé kavárně v Londýně. Ale marně. Co na tom záleží?
Jenže na vánočním večírku jí její nejlepší kamarádka Sarah představí svého nového partnera Jacka. Prý je to láska jejího života. Jack ovšem není nikdo jiný než „blonďák ze zastávky“. Laurie se rozhodne jít Sarah z cesty a žít si svůj vlastní život. Ale co když má osud jiné plány?

Následuje deset let plných přátelství, lásky, zlomených srdcí, promarněných příležitostí a nečekaných rozhodnutí. Osud si s Laurie, Sarah i Jackem zahrává a vede je po klikatých cestičkách, které však nakonec možná povedou ke štěstí.

Na vlastní kůži jsem se poučila, že u novoročních předsevzetí si člověk musí dávat zatracený pozor na formulaci - ale jak jsem mohla tušit, že musím výslovně upřesnit, že mou spřízněnou duši nesmí dřív najít moje nejlepší kamarádka na světě a nesmí se do něj zamilovat? 

Je nadšený obdarovávač, pozorný milenec a klidný přístav. Takže vlastně nevím, co bych si do nového roku předsevzala. Snad jen dát si pozor, abych se neutrhla od mola. 

Goodreads.com
POSTAVY:
Laurie - sní o práci ve vydavatelství, ale zatím se jí nedaří; zamilovala se na první pohled do neznámého mladíka, kterého celý rok vyhlížela
Sara - nejlepší kamarádka Laurie, udělala by pro ni cokoliv
Jack - přítel Sary
Oscar - bankéř a budoucí přítel Laurie, setkali se v Thajsku a zamilovali se

OBÁLKA:
Miluji Anglii a její motiv, ale tato obálka se mi bohužel nelíbí.  Své dělá i to, že znám původní obálku, která se mi líbí. No posuďte sami vpravo. 



FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Příběh zatím zfilmovaný nebyl, ale věřím, že by podle knihy mohl vzniknout pěkný film. 


MOJE HODNOCENÍ:
Romantické příběhy ráda vyhledávám, o to víc, pokud jsou nějak spojeny s vánoční tématikou, což právě kniha Den, kdy jsem zahlídla lásku slibuje. Kniha mě upoutala v loňském roce, když vyšla ve své domovině. Hodně lidí na ni pělo samou chválu, takže jsem doufala, že kniha vyjde i u nás. Slovensko se dočkalo a později i my. Ale musím se přiznat, že když jsem na knihu narazila v edičním plánu, vůbec jsem si ji s One day in December nespojila! Málem mi unikla kvůli změněné obálce a názvu. Ale naštěstí se tak nestalo. 

Kniha mě velmi bavila číst a přesně se mi trefila do noty. Možnost číst příběh právě během vánočního veselí byla už jen třešinka na onom dortu. Příběh se odehrává  horizontu deseti let, a vzhledem k tomu, že má pouze kolem 360 stran tak děj hezky odsýpá. Vypravěči tu jsou dva - Laurie a Jack, kteří nám svými slovy a myšlenkami vytvářejí kompletní představu. Když se v jejich životech nic neděje, tak si o tom nemusíte číst. A pokud se něco důležitého stane, hrdinové se o tom podstatně rozepíší. Den, kdy jsem zahlídla lásku není román v dopisech nebo emailech, je to plnohodnotný román, který se, na to že se odehrává v tak velkém intervalu, čte opravdu velmi dobře.


Nemůžeme se rozejít, ani kdybychom chtěli. Vždycky budu na pozadí tvýho života a ty zas budeš patřit do toho mýho. Jsme přátelé už tak dlouho, že se to nedá zrušit. 


Romantiky je tu tak akorát. A kupodivu největší prostor na cukrování nemají hrdinové spolu. Ano, prožívají jiné vztahy, ale stále jsou si blízcí. Někdy si zkrátka jsou lidé souzeni, ale než si to uvědomí, a než dostanou příležitost být spolu, tak to zkrátka trvá. Celý děj včetně hrdinů na mě působili reálně. Příběh o třech lidech, které pojí vzájemné přátelství a láska. 

Ačkoliv je zde pár kličoidních věcí, jako třeba láska na první pohled, milostný trojúhelník, tak jsem popravdě řečeno z knihy nadšená. Hrdiny jsem si oblíbila a líbilo se mi, že Laurie nebyla žádná fňukna, která by si zoufala z nenaplněné lásky. Naopak, snažila se jít dál. A Jacka v jeho dekádě čeká také náročné období, které ho dostane až na dosah vlastních sil. Všechny postavy v této knize jsou dobře popsané a celkově musím říct, že si Josie Silver s knihou dobře pohrála. Na to, že měla tak malý rozsah na tak velký obsah to zvládla skvěle. Navíc se jedná o autorčinu prvotinu.

Nechybí ani odkazy na klasické film nebo knihy, což potěší nejednoho knihomola. Laurie sní o práci ve vydavatelství a popisuje i nesnadnost prosadit se v tomto odvětví. Jack naopak pracuje v rádiu, což je velmi zajímavé povolání. Stěžejní události se odehrávají v čase vánočním a nechybí ani novoroční předsevzetí. V knize je spousta krásných myšlenek, takže jsem lepíky rozhodně nešetřila. Proč tedy nedávám knize plný počet hvězd i když jsem z ní nadšená? Protože není postavená na originálnější zápletce nebo proto, že bych v ní asi potřebovala více romantiky. Ale jinak jsem si knihu oblíbila a rozhodně jsem ji nečetla naposledy.

Den, kdy jsem zahlídla lásku se bude líbit těm, kteří si zamilovali příběh S láskou, Rosie nebo One day (obě knihy byly zfilmované). Já sama četla a viděla zatím pouze Rosie, ale na One day taky jednou dojde řada. Také si získá příznivce romantických knih. Ovšem žádnou přeslazenou romanci zde nečekejte.

Jsme trojúhelník. ale jeho strany se bez ustání prodlužují a zkracují. Nikdy nebylo nic v rovnováze. Možná je načase, abychom se všichni naučili žít po svém a neopírat se o sebe navzájem. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Barče a Cosmopolis. Den, kdy jsem zahlídla lásku zakoupíte na eshopu se slevou! 


4 komentáře

  1. Tahle knížka mě zaujala už na jednom blogu a dle tvé recenze se mi utvrzuje, že bych si ji moc ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporučuji! Jsem moc ráda, že jsem si ji vzala ke čtení :)

      Vymazat
  2. Moc se mi líbí ten nápad, na knihu jsem také koukala a musím souhlasit s názorem na tu obálku. Nějak se mi nelíbí ta horní část :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A četla jsi knihy Jeden den nebo S láskou, Rosie? Případně viděla filmy? Je to dost na podobné téma, ale velmi dobře zpracované. Kvůli obálce jsem málem po knize nesáhla :( a to by byla škoda

      Vymazat

Albatros