Recenze - Anna z ostrova

Všechno se mění, nebo se změní. 



Autor: Lucy Maud Montgomery
Orig. název: Anne of the Island
Série:  Anna ze Zeleného domu
Pořadí: #3
Rok: 1915, v ČR: 2019
Počet stran: 256
Nakladatelství: Albatros
Překlad: Anna Formánková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶/a půl


Ve třetím pokračování Anny ze Zeleného domu se Anně splní její velký sen: odejde studovat do města na univerzitu. V novém prostředí opět najde řadu spřízněných duší a nouzi nemá ani o nápadníky. Dokáže si však Anna správně vybrat? Zvítězí její vzletné ideály, nebo srdce a to, co doopravdy cítí?



POSTAVY:
Anna - dvacetiletá Anna studuje vysokou školu, na prázdniny se vrací do Zeleného domu a sní o tom, že napíše povídku, ze které budou lidi nadšení
Gilbert - také studuje vysokou školu, upřímně se do Anny zamiloval
Diana - nejlepší kamarádka Anny, má před svatbou a těší se na svůj nový život, každé léto vyhlíží svou věrnou kamarádku

OBÁLKA A ILUSTRACE:
Ilustrace a kresby má opět na svědomí Ivona Knechtlová, která vdechla Anně Shirleyové život. Opět postrádám celobarevné ilustrace uvnitř knihy, což opět nahrazují menší kresby uvnitř knihy. Už jen kvůli obrázkům je radost do knihy nahlédnout.

Každý tu zanechá kus nedokončené práce, ale věřím, že se vždycky najde někdo, kdo ji dokončí.


MOJE HODNOCENÍ:
Osmidílná série Anny ze Zeleného domu byla pro nás roky nesehnatelnou četbou. Nyní se Albatros pustil do vydávání této série v nezkrácené verzi. Sama jsem tuto sérii neznala a objevila jsem ji náhodou až při příležitosti vydání nové série s ilustracemi Ivony Knechtlové. Anna z ostrova je třetím dílem z této skvělé série, která je primárně určená mladším čtenářům, ale ani dospělí se u jejích dobrodružství nebudou nudit.

Anna dospěla a v jejím třetím dobrodružství ji čeká vysněné studium na vysoké škole. Kolem Anny se to hemží nápadníky, které ale ona vskutku rychle odmítá. O její srdce se začne ucházet také její kamarád z dětství Gilbert, kterému dá ale také košem. Kdo si nakonec získá Annino srdce? 


Určitě jsi odmítla Gilberta Blythea. Jsi obyčejný idiot, Anno Shirleyová!


Anička je literární postava, kterou nelze nemilovat. Její duše je jako ptáček nepolapitelná, stále si poletuje ve svém vysněném světě a duší zůstává tak trochu dítětem. Zároveň si ale nic nenechá líbit. Na univerzitě prožívá zajímavá dobrodružství a já se zalíbením očekávala, kdy její srdce zahoří láskou. Nebo spíše prozří, že láskou již zahořelo.

Gilbert je má oblíbená postava už od prvního dílu. Bohužel se autorka zaměřuje primárně na Annu, takže jeho přítomnost v knize je dosti výjimečná. Ve třetím díle je ale naštěstí Gilberta daleko více, než v předchozích knihách.

Nejvíc životních trápení vzniká z nedorozumění.

Pokud bych měla srovnávat jednotlivé díly, tak za mě Anna z ostrova kráčí ruku v ruce s Annou ze Zeleného domu. Druhý díl mi přišel slabší, o to víc jsem ráda, že si třetím dílem napravil reputaci. Už se nemohu dočkat čtvrtého dílu. Ráda bych vám pověděla o tomto díle víc, ale bez spoilerů se toho příliš povědět nedá. V tomto díle má hlavní úlohu v životě hrdinů studium na univerzitě. Nový svět, který se tak pro studenty otevírá je plný neuvěřitelných výzev. Vysokoškolské studium tehdy a dnes je samozřejmě v ledasčem rozdílné, ale za mě bylo velmi zajímavé sledovat, jak to vypadalo tehdy. 

Anna z ostrova je o uvědoměním si samu sebe, o získání představy, kam se člověk chce posunout a samozřejmě o lásce. Anniny osudy jsou dětská literatura, která skrývá obrovské množství postřehů, které osloví i starší čtenáře.


Vždyť ty nevíš, co je láska, i kdybys ji viděla! Ve své fantazii sis vybájila cosi, co nazýváš láskou, a představuješ si, že taková má být i skutečná láska.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Annu z ostrova zakoupíte na eshopu se slevou!






1 komentář

  1. Jednoho dne si kvůli tobě koupím celou tuhle sérii :D Zatím odolávám, ale tolik ji chválíš, že to asi moc dlouho už nevydržím :D
    Marky (endlessbibliophile)

    OdpovědětVymazat

Albatros