Recenze - Šílené výčitky

Jedna obyčejná grilovačka a neobyčejné výčitky svědomí



Autor: Liane Moriarty
Orig. název: Truly madly guilty
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2016; v ČR 2017
Počet stran: 456
Nakladatelství: ikar
Překlad: Šárka Kadlecová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Novinka od autorky Sedmilhářek a Manželova tajemství je konečně tu!
Pedantská účetní Erika a bohémská violoncellistka Clementine toho mají společného jen málo, ale přesto jsou prakticky odjakživa nejlepší kamarádky. Jenže zatímco bezdětná Erika by pro Clementine strčila ruku do ohně, nábožně lpí na každém slovu své kamarádky a s oblibou jí radí, jak vychovávat dcery, Clementine se do téhle role nechala kdysi vmanévrovat svou soucitnou matkou a po většinu času jí ta její otravná obdivovatelka pořádně leze na nervy. A pak je jednoho krásného, slunečného dne pozve obě i s jejich manžely, Samem a Oliverem, Eričin soused na grilování.
Co se na nějaké obyčejné garden party mohlo přihodit tak strašného, že teď všichni litují, že pozvání přijali? A hlavně – čí je to vina?



POSTAVY:
Erika - účetní, její matka trpí syndromem hromadění, ačkoliv má milující muže, není příliš šťastná
Oliver - manžel Eriky, pomáhá Erice ze všech sil, moc si přeje dítě
Clementine - nejlepší kamarádka Eriky, má dvě dcerky, je to violoncellistka 
Sam - manžel Clementine, po osudném grilování se celý jeho život změní


OBÁLKA:
Jsem velmi ráda, že ikar nechal původní obálku, která krásně ladí k ostatním knihám od Liane Moriarty. Kniha je zajímavá i pod přebalem, tentokrát je tam schovaný obláček.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
Na novinku od Liane Moriarty jsem se nesmírně těšila. Liane má neuvěřitelně kouzelné nadání na vyprávění. Šílené výčitky skrývá něco, co se událo na obyčejné zahradní grilovačce mezi přáteli. Na to, co se stalo, jsem si velmi počkala. Lianin styl střídání kapitol a času je neopakovatelný. Každá kapitola z přítomnosti se střídá s kapitolou ze dne grilování. Takže sledujeme, jak hrdiny osudné grilování poznamenalo. Sama mám velmi ráda retrospektivu, která tu v podstatě byla užita. 

Hlavní hrdinové Šílených výčitek jsou tři mladé manželské páry. Největší prostor dostávají dvě kamarádky Erika a Clementine. Erika si prožila těžší dětství se svou matkou, která má diagnostikovanou poruchu hromadění. Z toho důvodu nebyla Erika v dětství příliš šťastná a žila ve špíně a bordelu. Na druhou stranu Clementine měla skoro všechno. Její matka později Eriku prakticky adoptovala. Ale ačkoliv by se mohlo zdát, že přátelství mezi Clementine a Erikou je pevné a upřímné, není tomu tak. 

Šílené výčitky pojednávají o různých formách mateřství. Zatímco Tiffany má starší dcerku, Clementine má dvě malé holčičky, Erika nemůže otěhotnět. Osudy těchto tří rodin se zajímavě promíchají.

Liane zde rozehrává psychologickou hru, kdy dává důraz na nucené city, lítost a lásku. Naši hrdinové nejsou zlý, ale nejsou ani ideální. Já si upřímně postavy příliš neoblíbila. 

Kdybych měla jmenovat postavu, která mi nejvíce přirostla k srdci, byla by to asi Erika. Od dětství to neměla jednoduché, přátelství s Clementine mi přišlo docela falešné a její manželství s Oliverem bylo docela pohádkové.

Psychologie postav byla napsána skvěle. Žasla jsem nad tím, jak někdo může mít "nemoc" hromadění, bohužel se jedná o skutečnou poruchu. Liane si kvůli zakomponování musela nastudovat pár knih. 

Ze zápletky, kterou v knize postupně odkrýváme, jsem příliš nadšená nebyla. Vlastně jsem pořád čekala něco víc, což ve mně vyvolalo menší zklamání. Toto bohužel není autorčina nejlepší kniha, myslím, že se ze zápletky dalo vytřískat daleko víc. Celkově mi kniha přijde taková nedodělaná, useknutá bez konce. Ovšem to neznamená, že by se mi kniha četla špatně. Naopak. Liane je spisovatelka, která zkrátka rozumí svému řemeslu. Kniha se mi četla lehce a byla jsem zvědavá, co se nakonec přihodilo. I když mě kniha zklamala, čtení mě bavilo a knihu vám mohu doporučit.


Za Šílené výčitky vděčím e-shopu Dobré knihy
Knihu můžete zakoupit v sekci společenské romány

1 komentář

  1. Pěkná recenze, na knihy od autorky se už nějakou dobu chystám, zatím jsem se k nim ale nedostala. :) souhlasím, že všechny knihy mají krásnou obálku. :))

    OdpovědětVymazat

Albatros