Recenze - Životní terno

Vánoční povídka plná sentimentu a krásných ilustrací. Po dočtení ve vás bude ještě dlouho rezonovat.


Autor: Fredrik Backman
Orig. název: Ditt livs affär
Rok: 2017, v ČR: 2019
Počet stran: 80
Nakladatelství: Host
Překlad: Helena Matocha
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Je noc před Štědrým dnem a nemocniční chodbou kráčí žena v šedém, aby si odvedla jednoho z nás.
Má s sebou desky se jmény nás všech: pětileté holčičky trpící rakovinou, která maluje svou oblíbenou židličku na červeno, dvacetiletého mladíka leštícího pivní sklenici v milované hospodě, pětačtyřicetiletého muže, který uhání tmou v drahém autě a hledá, do čeho by narazil.
Někdo z nás dnes přijde o život, pokud se někdo jiný dobrovolně nevzdá toho svého. Ale nestačí pouze zemřít, protože život není to jediné, co právě končí. Život je všechno to, co se stalo předtím.
Fredrik Backman umí mistrně vylíčit lidské pochyby a vnitřní démony, aniž ztrácí smysl pro humor. Toto vyprávění je mnohem smutnější, než například Dickensova Vánoční koleda, ale i zde najdeme naději a možnost všechno napravit — i když za velmi vysokou cenu.


"Já brzy umřu, Líčku. Všichni lidi umřou, ale většina za sto tisíc let, zato já možná už zítra." Šeptem dodala: "Doufám, že zítra ne."



POSTAVY:
muž - pětačtyřicetiletý muž s diagnózou vzácného druhu rakoviny, který má dospělého syna, jehož dětství propásl
holčička - pětiletá holčička, která se nachází v nemocnici a pokresluje židli

OBÁLKA:
Zasněžená krajina, stromky z nichž jeden je dominantní v popředí a nebe plné hvězd, to vše dává dohromady nezaměnitelnou kombinaci, která se k ději skvěle hodí. Obálka je původní a já jí velmi tleskám. 


MOJE HODNOCENÍ:
Fredrik Backman není v knižním světě žádným nováčkem. Jeho knihy jako Medvědín nebo Muž jménem Ove si drží 90% hodnocení na Databázi knih. S knihou Životní terno jsem po autorovi sáhla poprvé a rozhodně ne naposledy. 

Životní terno na rozdíl od autorových předchozích knih není plnohodnotný román ale povídka, která nemá ani sto stran. Ovšem i přes tento krátký rozsah má hloubku. Jak je možné na tak málo stranách napsat tolik emocí a pocitů? Knihu přečtete ani ne za hodinu a ještě dlouho po dočtení budete tento příběh zpracovávat. 


Šťastlivci po sobě nic nezanechávají. Žijí jen pro život, jsou na světě výhradně jako konzumenti. To není můj případ. 


Co je pro nás nejcennější? A co jsme ochotni pro to obětovat. Kniha spíše než o příběhu je o zamyšlení a pocitech, které ve vás vyvolá. Zabývá se otázkou života a smrti, takže pokud nad těmito otázkami neradíme dumáte, pak vás kniha nemusí tolik ohromit. 

Příběh je vyprávěn očima hlavního mužského hrdiny, pro ostatní známého staršího muže, který se ve svém životě nechoval k lidem zrovna dobře. Nejvíce by o tom mohl vyprávět jeho syn, jejichž vztah nebyl ani zdaleka ideální. Po životních kotrmelcích dostal osudovou zprávu s diagnostikou vzácného druhu rakoviny. A tehdy se dostal do nemocnice, kde poznal malou pětiletou holčičku s rakovinou. 

Hrdina vzpomíná na okamžiky ze své minulosti, které ho formovali. Zároveň si ale uvědomuje přítomnost třetí hrdinky tohoto příběhu, starší ženy v šedivém svetru s tlustými deskami, která se objevuje vždy, když někdo umře. Co je tato žena vlastně zač? A jaká je její úloha? Na tyto odpovědi si víceméně budete muset odpovědět sami. 

Sentimentální příběh zasazen do doby vánoční vás rozhodně zasáhne. Nemohu osobně porovnat s předchozími autorovými knihami, ale mě si tento příběh opravdu získal. Backman píše velmi poutavě. Jemné brnkání na filozofickou strunu se mi zamlouvalo a i když cítím, že z příběhu se dalo vykřesat ještě více, jsem spokojená. 

Životní terno doporučuji všem komu se líbila Vánoční koleda nebo Volání netvora.


"Nebuď statečná. Jestli se bojíš, tak se boj. Každý, kdo přežije, se bojí."


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Aničce z Hostu. Životní terno zakoupíte na eshopu se slevou! 



3 komentáře

  1. To zní jako opravdu silná kniha :) Velmi mě zaujala a vzhledem k počtu stran to je opravdu na chvilku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to silná kniha, kterou mohu doporučit :-) Já ji přečetla asi za den? Trošku mi to teď splývá :-(

      Vymazat
  2. Taky moc doporučuju - Backman je zkrátka Backman :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Albatros