Recenze - Chata ve Švýcarsku

 Romantický útěk do Švýcarska


Autor: Julie Caplin
Orig. název: The Little Swiss Ski Chalet
Série: Romantické útěky
Pořadí: #7
Rok: 2021, v ČR: 2021
Počet stran: 344
Nakladatelství: Cosmopolis
Překlad: Karolína Medková
Moje hodnocení: ✶✶✶

Zabalte si kufry a vypravte se k zasněženým vrcholkům švýcarských Alp. Je načase si užít výhled do krásné krajiny a vychutnat si přitom sametovou horkou čokoládu, výborné sýry a úžasnou romantiku.

Mina věří, že šálek horké čokolády dokáže vyřešit všechny trable. A právě to teď potřebuje. Má za sebou totiž pořádný trapas – její poslední milostná eskapáda se stala okamžitým hitem internetu.

Se sbalenými kufry a jasným cílem dát si do pořádku život se Mina rozhodne utopit svůj žal v té nejlepší horké čokoládě na světě. A Mina moc dobře ví, kde ji najít – v útulné chatě své kmotry, která se nachází ve Švýcarsku.

Plán je jednoduchý: litry čokolády, žádní muži. Tedy jen do chvíle, než ho zkomplikuje neznámý krasavec, který Mině zkříží cestu ve vlaku do Alp…
RECENZI NA KAVÁRNU V KODANI A PEKÁRNU V BROOKLYNU NAJDETE ZDE


POSTAVY:
Mina - z celého srdce miluje čokoládu, po milostném zklamání se vydává na hory a začne nacházet samu sebe, pracuje jako potravinová technoložka
Luke - má chytlavý humor, a neustále naráží na Minu
Amélie - kmotra Miny, která má ve Švýcarsku malý penzion

OBÁLKA:
Pro mě asi jedna z nejhezčích obálek z této série. Líbí se mi, jak jsou jednotlivé obálky padnoucí k příběhům a zároveň, jak ladí dohromady jako celek. Měkký a velký paperback se navíc velmi dobře čte, i když sama preferuji hardbacky, zde mi jejich absence vůbec nevadí. 

V životě nemůžeš být pořád spontánní a neustále se hnát někam za dobrodružstvím. Manželství je o tom, že dospěješ, usadíš se, a víš, stojíš nohama pevně na zemi. S tebou je člověk pořád jako na horské dráze nebo v letadle a nikdy si není jistý, jestli ho zrovna nevykopneš ze dveří.


MOJE HODNOCENÍ:
Má čtvrtá přečtená kniha od Julie Caplin alias Jules Wake, a opět mohu říct, že mě autorka nezklamala. Její příběhy jsou jemné, čtivé a romanticky vás pohladí po duši.

O tomhle byl život. Přátelé, milenci, dobrá společnost a jídlo.

Chata ve Švýcarsku je již sedmým dílem ze série Romantické útěky. Knihy na sebe nijak nenavazují, ano, vedlejší postavy se proplétají, ale není striktně důležité pořadí dodržovat. Tentokrát tu máme hlavní hrdinku, která si trošku dělá, co chce a zároveň to není přesně to, co chce. Poté, co se rozhodne požádat svého snoubence o ruku, zcela neočekávaně dostává zápornou odpověď a ještě odhaluje, že její přítel chodí s její nejlepší kamarádkou. Ano, toto je dost klišé, ale ruku na srdce, je to bohužel časté. 

Mina miluje čokoládu, a po smutném zklamání se rozhodne vydat do Švýcarska na dva týdny a odpočinout si. Nečeká, že na ni hned ve vlaku čeká láska, a to doslova na první pohled, nebo na první loket? Kdo jste četli, zcela jistě chápete. Ach tato romantika byla nesmírně něžná, jemná a nevinná. Julie Caplinová nepíše erotické romány, ale jemné příběhy o lásce. 

Vrstvy. Všechno je o vrstvách. Neexistuje špatné počasí, jen oblečení.

Julie Caplin naprosto perfektně popisuje jídlo a okolní prostředí. Nejspíš bude hodně zcestovaná, protože při četbě jejích knih mám pocit, že jsem v dané zemi. A rozhodně umí skvěle nalákat na jakoukoliv pochoutku. Ačkoliv bohužel z knihy nepocítíte vůni daných pokrmů, rozhodně na ně dostanete chuť. A alespoň na Basilejský Kirschenbrottorte v knize najdete recept. 

Chata ve Švýcarsku je ideálním čtením na dlouhé zimní večery, ke kterým si připravte zásobu čokolády. Sama jsem si ji během čtení uvařila několikrát. Nejedná se o vánoční příběh, nýbrž zimní atmosféru z ní rozhodně nasajete. 

Můžeme si vybrat být pozitivní, nebo negativní, šťastní, nebo smutní, vzteklí, nebo klidní. Nikdo z nás nemůže ovlivnit to, co nám život postaví do cesty, ale pokud se k tomu postavíme pozitivně, budou naše životy o moc lepší. 

Naprosto zbožňuji tuto sérii a smutním, že už zbývá jen jeden poslední díl. Líbí se mi, že se autorka nezabývá pouze romantickou linkou, ale přidává do toho i něco víc. Nic dramatického, protože se jedná čistě o oddechovou literaturu. Všechny její romány vás pohladí po romantické, gastronomické nebo cestovatelské duši. 

To byla moc čokolády. Díky ní byl člověk šťastný a byli díky ní šťastní i ostatní, měla stejný účinek jako úsměv.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Barče z Grady. Chatu ve Švýcarsku si zakoupíte na e-shopu se slevou! 



1 komentář

Albatros