Recenze - Bridgertonovi prequel Falešná manželka

Manželství postavené na lži


Autor: Julia Quinn
Orig. název: The Girl With The Make-Believe Husband
Název série: Rokesby
Pořadí: #2
Rok: 2017, Rok v ČR: 2021
Počet stran: 312
Nakladatelství: ikar
Překlad: Jana Jašová
Moje hodnocení: *****

Cecilie Harcourtová se ocitá v nelehké životní situaci. Její bratr je těžce zraněn ve válce v koloniích a ona se o sebe musí najednou postarat sama. Zdá se, že má jen dvě možnosti: zůstat svobodná a stát se starou pannou, nebo se výhodně vdát. Cecilie si překvapivě zvolí třetí variantu – vydává se přes Atlantik, pevně rozhodnuta najít svého bratra a vyléčit jej. Místo něj však nachází jeho nejlepšího přítele, hezkého důstojníka Edwarda Rokesbyho, který je v bezvědomí a nutně potřebuje její pomoc. Cecilie přísahá, že s ním zůstane a zachrání mu život, i kdyby si proto musela vymyslet malou lež. Když se Edward po šesti měsících probere, je více než zmatený. Jeho vzpomínky jsou velmi mlhavé, a když mu všichni tvrdí, že Cecilie je jeho žena, věří tomu. Avšak až vyjde pravda najevo, i novou paní Rokesbyovou mohou čekat netušená překvapení…

POSTAVY:
Cecilie - odvážná dívka, která se nebojí lhát pro dobrou věc, nepočítá ovšem s láskou a s následky svých činů
Edward - voják a přítel Ceciliina bratra, který trpí amnézií
Thomas - bratr Cecilie a voják, který se ztratil

OBÁLKA:
Jsem velmi ráda, že u nás vyšlo toto druhé vydání s novou obálkou, která je milionkrát hezčí, než ta první. Dívka na obálce je světlovlasá a růžové šaty mají také svou podstatu v příběhu. Nová obálka se moc povedla. 

Líbej mě, vyzvala ho, protože potřeboval tu situaci nějak ovládnout. Potřebovala žít tímhle okamžikem, ne se vzdalovat budoucnosti, do světa, kde už Edwardovy úsměvy nebudou patřit jí.


MOJE HODNOCENÍ:
Vloni jsem stejně, jako většina z vás i já zkusila knižní sérii Bridgertonových s dílem Vévoda a já. Ovšem nezamilovala jsem se do série tak, jak jsem zprvu čekala, a jak se tomu stalo u většiny z vás. Přesto jsem dala sérii různé šance a pečlivě studuji, o čem jednotlivé díly jsou. Proto vám tu dnes přináším recenzi na druhý díl ze série Rokesby, tedy Bridgertonovy prequel.

Tohle byla Cecilia Harcourtová, kterou znal. Nebo si namlouval, že ji dobře zná. Ale ty věty zněly stejně jako její vtipné postřehy z dopisů. A on si během těch nejhorších chvil války chránil její slova jako svatý grál.

Falešná manželka se odehrává několik desítek let před Vévodou a já a jedná se o velmi zajímavý příběh s neotřelou hlavní hrdinkou. Cecilia je na svou dobu nesmírně odvážná - vydá se na plavbu lodí zcela sama. Vydává se hledat svého ztraceného a zraněného bratra a při té příležitosti naráží na jeho velmi dobrého přítele, vévodu Edwarda, který je také zraněný. Cecilia cítí nutkání postarat se o něj, což by jí nijak právně nepříslušelo, kdyby nesdělila, že se jedná o jejího manžela. Tato zprvu impulzivní lež se mění ve velké a těžké tajemství a zdá se, že není úniku. 

Dneska bude truchlit pro svého přítele. A pomůže ženě, která není jeho manželka, oplakat jejího bratra. Protože tohle má v povaze.

Ach nebesa, jestli je nějaká kniha od autorky, kterou si zkrátka musíte přečíst, pak je to právě Falešná manželka. Jedná se o jiný příběh, než jaký jsem od autorky doposud četla. Je plný odvahy, dobrodrzžství, ale také vášně a lásky. Mezi Edwardem a jeho ženou neženou Cecilií to jiskří a dívka se ocitá v pasti vlastní klece, kterou si sama postavila. 

„Radši jsem seděla doma a četla si.“
„Poezii? Prózu?“
„Cokoli, co mi přišlo pod ruku. Thomas se mi vždycky smál, že jsem knihomol.“
„Spíš knižní dračice.“
„Proč jako?“
„Na mola jsi moc divoká.“

Není tu žádné namlouvání, nucený sňatek, hrdinové jsou spolu od začátku do konce. Pravda, ten sňatek v uvozovkách, se vlastně neodehrál, ale hrdina tomu věří a Cecilia je do Edwarda zamilovaná hned od začátku. Pokud jste si stejně jako já nezamilovali ani seriál, ani první díly série, a máte rádi romantiku, pak sáhněte po Falešné manželce. 

Změň, co se změnit dá. A přijmi, co se změnit dá. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Káje a Euromedii. Falešnou manželku ulovíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros