Recenze - Griša Světlo a stíny

Vítejte v Ravce, v zemi kde panují války a kde se nacházejí tajemné griši

Autor: Leigh Bardugo
Orig. název: Shadow and Bone
Název série: Griša
Pořadí: #1
Rok: 2012, Rok v ČR: 2021
Počet stran: 312
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Julie Žemlová
Moje hodnocení: ***/a půl

Ravka byla kdysi mocná země, ale nyní je zpustošena válkami, obklopena nepřáteli a všude panuje strach. Když je regiment Aliny Starkové napaden a jejímu nejlepšímu kamarádovi hrozí smrt, odhaluje v sobě Alina skrytou sílu. Sílu, která by mohla být klíčem k osvobození rozvrácené země. Opouští tak svět, který znala, aby se stala grišou – příslušnicí mocného řádu kouzelníků, kterému vládne záhadný Temnyj. Jenže v tomhle světě nic není, jak se zdá…

POSTAVY:
Alina - prostá dívka, maluje mapy, která záhy v sobě objevuje moc, kterou ale neumí ovládat
Temnyj - záhadný ale velmi okouzlující příslušník mocného řádu, velí grišám a jeho předností je temná síla
Mal - sirotek který vyrůstal v sirotčinci spolu s Alinou

OBÁLKA:
Při příležitosti dotisku se nakladatelství rozhodlo pro nové obálky, a co si budeme, udělalo víc než dobře! Původní obálky byly opravdu tragické a nové obálky jsou krásné. Zde mi vůbec nevadí, že se jedná o paperback, jelikož provedení je tak sympatické a krásné. 

Promiň, že mi trvalo tak dlouho, než jsem tě opravdu viděl. Ale teď tě vidím.


MOJE HODNOCENÍ:
Už asi víte, že obrovsky zbožňuji Leigh Bardugo a její Šest vran. Na konci tohoto měsíce se konečně dočkáme Netflixového seriálu podle první knihy Světlo a stíny ale v seriálu se bude už odvíjet také příběh ze Šesti vran. V rámci přípravy na seriál jsem se do knihy ihned ponořila.

Jako první musím podotknout, že se jedná o poměrně starší knihu, která ve své domovině vyšla už v roce 2012. Z tohoto důvodu bych tu velmi nerada knihu srovnávala s jinými knihami, jelikož je tu spoustu věcí, které se v sekci young adult fantasy tak nějak zabydleli a dnes jsou z nich klišé, které ale před deseti lety byly novinkou. 

"Nejsem tím, za koho mě máš."
"Pochybuji, že vůbec víš, kdo jsi."

Od Griši Světlo a Stíny jsem toho moc nečekala, a o to víc jsem si knihu užila. Na knize se podepisuje i fakt, že se jedná o autorčinu první knihu, u které nebyla tolik rozepsaná a bohužel neměla svět ani tolik promyšlený do detailu. Nebo pokud ho měla promyšlený, příliš to čtenáři neulehčila. Stejně jako Alina, i my jsme vhozeni do nového světa, a postupně musíme odhalovat, co jsou vlastně griši a vše kolem

Griša Světlo a stíny jsem přečetla za jeden jediný den. Kniha není nijak příliš tlustá a styl psaní Bardugo je velmi čtivý. Ovšem Griša není tou knihou, kterou prostě nedokážete odložit, i přesto se ale jedná o velmi zajímavý a magický příběh. Autorka se inspirovala v ruské kultuře a v knize je na ně několik odkazů. Ovšem nebojte, žádné krkolomné názvosloví vás nečeká. 

Znělo to tak upřímně, tak rozumně. Jako by byl muž, který upřímně věří, že pro svůj lid dělá správnou věc, a ne stvůra ovládaná nemilosrdnou ctižádostí. Navzdory tomu, co udělal a co zamýšlel, jsem mu skoro uvěřila. Skoro.

Začátek knihy je velmi svižný a téměř ihned se něco děje. Potom se Alina dozvídá o své moci, které nerozumí a neumí ji ovládat. A přichází takové pozvolné učení a ukazování střípků ze světa Ravky. 

Ravka je dalo by se říct království, které bylo mocné a dařilo se mu. Ale pak ho přervala Vrása stínu, která je plná zvláštních a životu  nebezpečných tvorů. Ravka je oddělena od pobřeží a její obchodní strategie jsou v koncích. A právě Alina v sobě najde schopnosti světlonoše, který by je všechny mohla zachránit. 

Nepatřím do toho skvělého světa, a jestli nenajdu způsob, jak používat vlastní sílu, nikdy do něj patřit nebudu. 

Světlo a stíny je vyprávěna ich formou z pohledu Aliny, která mi ale příliš k srdci nepřirostla. Sice jí vidíme do hlavy, vnímáme její náklonost k Malovi, který si ji ale začne nějak všímat až v okamžiku, kdy přestane být neviditelná. Tahle začínající romance na mě nijak sympaticky nepůsobila. Naopak Temnyj se autorce povedl do puntíku. Moc se oněm nedozvídáme, ale i to málo stačí k dokonalému obrázku. Není to dobrá postava ale přesto mi k srdci přirostl nejvíc. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Marti a Albatrosmedia. Grišu Světlo a stíny zakoupíte na eshopu se slevou! 


2 komentáře

  1. Tahle série má naprosto boží obálky! Jinak se ale musím přiznat, že mě žánrově moc neláká. :)
    Vlasta

    OdpovědětVymazat
  2. Rozhodně souhlasím, vydat sérii znovu s těmito krásnými obálkami byl velmi dobrý krok :) Těším se na druhý díl

    OdpovědětVymazat

Albatros