Recenze - Černobylské dívky

 Kniha o síle přátelství na pozadí historických událostí


Autor: Anne Blankman
Orig. název: The Blackbird girls
Rok: 2020, v ČR: 2021
Počet stran: 336
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Tereza Schlöglová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Na jaře roku 1986 se spolužačky Valentina Kaplanová a Oksana Savčenková probudí a obloha nad jejich hlavami je zářivě, vztekle rudá. Reaktor v jaderné elektrárně, kde pracují oba jejich otcové – Černobylu – explodoval. A než se stihnou vzpamatovat, obě dívky, které se nikdy neměly rády, se ocitnou ve vlaku mířícím do Leningradu, kde mají bydlet u Valentininy babičky Rity Grigorjevny, se kterou se rodina už dlouho nestýká.

V roce 1941 musí Rifka utéct z Kyjeva dřív, než tam dorazí Němci. Její cesta je obtížná a plná nebezpečí na každém kroku, protože jak Němci, tak Rusové ji zatracují kvůli její židovské krvi.

Dívky v roce 1986 i 1941 musí zjistit, komu mohou věřit a jak si uchovat naději uprostřed tragédie a nebezpečí. Podaří se jim to?

POSTAVY:
Valentina - židovská dívka, jejíž tatínek pracuje v jaderné elektrárně
Oksana - spolužačka Valentiny, i její tatínek pracuje v elektrárně, obě dívky se nemají vůbec rády
Rivka - babička Valentiny jejíž osudy sledujeme v roce 1941

OBÁLKA:
Ne každé obálce se podaří, aby ukazovala na to, o čem daná kniha vypráví. Tato je ale perfektní a moc se mi líbí. U této knihy stačí podívat se na obálku a hned pochopíte o čem vypráví. Tleskám. 

Nesmějí se chovat jinak než naprosto obyčejně, nikdy, jinak jim hrozí, že přitáhnou pozornost. A pozornost je špatná. 

MOJE HODNOCENÍ:
Na tuto knihu mě nesmírně navnadila Ola ve svém streamu na instagramu. Před časem jsem sledovala úspěšný seriál Černobyl, který mi ukázal, že o této katastrofě jsem toho příliš nevěděla. A co si budeme, knih s touto tématikou jsem na trhu viděla opravdu pramálo.

Černobylské dívky je kniha plná silných témat. Zabývá se samozřejmě tragickou jadernou nehodou v elektrárně, ale také se vrací do minulosti Druhé světové války, upozorňuje na fakt, že se Židům ani po válce nežilo všude dobře. Posledním takovým pomyslným pilířem této knihy je domácí násilí a jeho následky nebo vyrovnání se s ním. 

Mysl měla úplně prázdnou, jako čistý list papíru bez jediné čárky. Nedokázala myslet ani se hýbat. Mohla jenom sedět, nehybně, maličká v matčině náručí. 

Tato kniha je rozhodně vhodná pro mladší čtenáře, jelikož je psána velmi lehkým stylem a nezabrušuje příliš do velkých a krutých podrobností. I přesto jí to ale neubírá na důvěryhodnosti a síle příběhu jako takovém. Jen je to odlehčené pro mladšího čtenáře. Kniha rozhodně zaujme i starší publikum. Mně samotné se kniha moc líbila a dost mě mrzí, že tady na sítích není vůbec vidět. 

Černobylské dívky jsou velmi silnou emotivní knihou, které by stačilo, kdyby se kniha zabývala pouze Černobylskou katastrofou, přesto tu válečná tématika není příliš obsáhlá a ve výsledku má velký dopad na závěr příběhu. Když jsem si dočetla dodatky od autorky v knize, zcela jasně jsem pochopila, proč do děje tuto zápletku připsala. Inspirovala se v životě rodiny své kamarádky. 

Nestaly se z nich vyloženě kamarádky, ale nebyly už ani nepřítelkyně. Valentina si nebyla jistá, co teď mezi nimi je. Věděla jen, že si nepřeje, aby byla Oksana smutná.

Valentina a Oksana jsou dvě jedenáctileté dívky, které spolu chodí do třídy ale nemají se rády. Valentina je židovka, takže ji nikdo nemá příliš rád a Oksana tohoto faktu využívá, aby na ni poukazovala. Obě dívky jsou kvůli evakuaci nuceny společně uprchnout a pobývat u Valentininy babičky, kterou ale nikdy neviděly. Postupem času se vztah dívek mění a prohlubuje.

Po dočtení knihy ve mně zůstává celá řada pocitů. A to nejen o okamžiky Černobylské havárie, nové poznání z 2. světové války ale také o síle přátelství, lidské pomoci a dobroty. Tahle kniha toho obsahuje daleko víc, než se na první pohled může zdát. 

Černobylské dívky vám moc doporučuji, jedná se o příběh inspirovaný skutečnými událostmi, který vás pohltí, dojme a po jeho dočtení ve vás bude ještě nějakou dobu žít. 

Vzdálenost mezi opravdovými přáteli nic neznamená, když jejich přátelství přežívá v jejich srdcích. 


Za poskytutní knihy na recenzi moc děkuji Martině a Albatrosmedia. Černobylské dívky zakoupíte na eshopu se slevou! 

4 komentáře

  1. Ahoj, mohla bych obrázek z recenze použít ve svém článku?

    OdpovědětVymazat
  2. Má to být článek na dětském webu https://www.alik.cz/a

    OdpovědětVymazat

Albatros