Recenze - Šest vran

ŠEST PSANCŮ | JEDNA VELKÁ PŘÍLEŽITOST



Autor: Leigh Bardugo
Orig. název: Six of Crowds
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2015, v ČR: 2017
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Julie Žemlová
Moje hodnocení: ✶✶✶

Ketterdam – rušné přístavní město, kde se dá za peníze koupit naprosto cokoliv. Nikdo to neví lépe než Kaz Brekker, fenomenální podvodník a zloděj. Neštítí se žádné špinavé práce a dokáže vybruslit z každé situace. Jednoho dne dostane nabídku, na kterou by kývl jen šílenec. Pohádková odměna však několikanásobně převyšujevšechna nebezpečí, která ze sebevražedné zakázky plynou. Sám to ale nezvládne. Bude potřebovat další pomocníky… Trestance prahnoucího po pomstě. Zázračného střelce se slabostí pro hazardní hry. Černou ovci z prominentní rodiny na útěku z domova. Špiónku pohybující se neslyšně jako stín. Dívku využívající svoji krásu jako smrtící zbraň. Šest nebezpečných psanců se pokusí o nemožné – vloupat se do Ledového paláce, nejstřeženější pevnosti světa. Kdo z nich přežije? Jaká tajemství vyplavou na povrch? Odvrátí nebezpečí, které hrozí světu?




POSTAVY:
Kaz Brekker - sedmnáctiletý podvodník, který má vždy nějaké eso v rukávu, od čtrnácti let kulhá
Inej - akrobatka, která se umí pohybovat jako stín, pracuje pro Kaze od doby, kdy ji vykoupil
Nina - krásná a smyslná griša - smrtička, která umí uzdravovat
Matthias - chytal griši, dostal se do vězení, ze srdce nenávidí Ninu, která ho udala
Jesper - ostrostřelec
Wylan - uprchlík z bohaté rodiny

OBÁLKA:
Obálka této knihy zůstala původní, z čehož mám nesmírnou radost, protože ta obálka je prostě dokonalá! A to nemluvím jen o vráně, ale i o barevném provedení, stylu písma a navíc je celá krásně heboučká na dotek. Grafická podoba je také skvělá. Velmi se mi líbí font písma. Každá kapitola začíná obrázkem z titulky a to jsem se ještě nedostala ke chvále map, které se v knize nacházejí! Navíc strany mají černé lemování. Knihu Šest vran rozhodně nepřehlédnete!

FILMOVÉ HODNOCENÍ: 
-


MOJE HODNOCENÍ: 
Šest vran vyšlo zhruba před rokem v českém překladu. Po jejím vydání se strhla vlna nevole k tragickému překladu - konkrétně gramatickým chybám a korektorským nedostatkům. Z tohoto důvodu jsem četbu delší čas odkládala. 

Šest vran jsem přečetla na dva zátahy během dvou odpolední. Kniha je nesmírně čtivá, napínavá, akční a skvělá. Musím říct, že se řadí mezi nejlepší fantasy, které jsem letos četla. Autorka má skvělý vypravěčský styl a ačkoliv si zvolila celkem šest hlavních postav, vůbec to není důvod k obavám, že byste se někde ztráceli v ději. 

Čtení o pěti psancích, které svede pod jednu plachtu právě největší psanec Kaz bylo nesmírně zajímavé a chytlavé. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a když jsem zrovna nečetla, těšila jsem se, až se ke knize budu moci vrátit. 

Ovšem abych jen nechválila, jak jsem se ze začátku obávala, chyb tu bylo a ne zrovna málo. Nejprve jsem se to snažila přecházet ale zhruba od druhé poloviny knihy byly chyby skoro nonstop. Dodnes nechápu, jak se jim to mohlo stát a to zrovna Albatrosu! Bohužel v poslední době mám pocit, že korektoři mají při své práci až moc naspěch, jinak si nedovedu vysvětlit to obrovské množství chyb, které se teď v knihách objevují.


Ale zpět ke knize. Od autorky Leigh Bardugo jsem četla jako první právě tuto knihu a jsem tomu ráda, protože Griša je prý špatná. Ovšem rozhodně si ji míním také přečíst - a to do Humbooku. Kdo do toho půjde se mnou? 

Duologie Šest vran vypráví o šesti různých mladých lidech, kteří si každý prožívají své. Hlavní postavou je tu Kaz, sedmnáctiletý mladík, který nám ve svých kapitolách postupně odkrývá svou minulost. Kaz je na svůj věk nesmírně vyspělý, za což může i jeho styl života. Tento podvodníček má rád peníze, pusu má řádně proříznutou a neštítí se ničeho. 

A právě v úvodu knihy dostane nabídku, jejíž tučná odměna ho nedokáže nechat chladným. Kaz si uvědomuje, že na splněný tohoto úkolu bude potřebovat tým, a to ne ledajaký. A tak dá dohromady dalších pět lidí, pět psanců, kteří nemají co ztratit. 

Z šestice hrdinů jsem měla nejradši Ninu a Matthiase, mezi nimiž byl i náznak lásky. Nina je griša, která je nesmírně krásná a chytrá. Spolu s Matthiasem je pojí jistá minulost, která ač byla sebe příjemnější je poznamenaná Nininou zradou, za kterou byl Matthias téměř rok ve vězení. Kaz se mi samozřejmě také zapsal do srdce a já se těším na další díl, abych se dozvěděla jak to bude dál. 

Šest vran samozřejmě skončilo otevřeně a napínavě. Naštěstí pro nás už je k dostání také překlad druhého dílu a já se do něj okamžitě vrhám. Pokud se obáváte tloušťky a celkově i velikosti knihy, nemusíte se obávat, kniha je nesmírně čtivá a plná akce. Je pravda, že začátek je mírnější ale na druhou stranu nás autorka krásně seznamuje se světem, ve kterém svůj příběh vypráví. A dále nám dává prostor, abychom si zažily postavy. Přiznám se, že jsem se často obávala, co bude dál! Jedna akce totiž střídala druhou a naši hrdinové byly v nebezpečí. 

Po delší době jsem četla knihu v er-formě a neskutečně jsem si to užila. Ketterdam je přístavní město, kde bychom ale nechtěli žít. Město podvodů a vše je řízeno jen těmi, kdo mají peníze. 

Při čtení jsem měla pocit, jako by mi příběh běhal doslova před očima a já si krásně dovedla představit hlavní hrdiny. Opravdu skvělý čtenářský zážitek! 

Knižní fenomény mě trochu děsí, vždy k nim přistupuji s rezervou a pokud možno se je snažím číst až když trochu opadne jejich popularita. Odkládání Šesti vran ale lituji, protože to byla skutečně skvělá jízda, která mě bavila a kterou vám moc doporučuji.


Šest vran je young adult fantasy, která ale rozhodně vybočuje z davu. Konečně nám nepřináší příběh jedné vyvolené, která musí spasit svět, naopak. Kaz je fenomenální podvodník a zloděj, kterému jde o peníze ale také o pomstu. V knize konečně nejde o záchranu světa ale právě o našich šest hrdinů. 

Autorka skvěle a originálně napsala všech šest postav a zároveň nám postupně odkrývá jejich minulost. Kniha je rozdělena na kapitoly, kdy je každá kapitola označena podle toho, o kom vypráví. Díky tomu je vše krásně přehledné. Ovšem nebojte se toho, že když si čtete kapitolu o Kazovi tak by v něm nebyla například Nina. 

Další plus vidím v malé dávce romantiky. Konečně fantasy bez milostných trojúhelníků a nekonečného množství lásky. Popravdě nechápu, proč je na obálce zaznačená červená laťka romantiky tak dlouhá, protože v knize tomu rozhodně tak není.

Osobně vám tuto knihu mohu jen a jen doporučit. Nenechte se odradit špatným a chybovým překladem, tato kniha si totiž zaslouží vaši pozornost. 


Žádné komentáře

Albatros