Recenze - Najdu tě

 Příběh dvou žen, které jsou rozdílné jako dvě strany mince, přesto je pojí láska k jejich dítěti

Autor: Hayllen Beck
Originální název: Lost you
Rok: 2019, V ČR: 2021
Počet stran: 280
Nakladatelství: Domino
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶

Mollie si už zoufale potřebuje odpočinout. Před třemi lety ji opustil manžel, takže péče o jejich malého syna Ethana zůstala jen na ní, zatímco se snažila rozjet svou spisovatelskou kariéru. Teď se poprvé objevuje světlo na konci tunelu: podařilo se jí prodat první román a chystá se na vytouženou dovolenou.
Všechno se zdá být na dobré cestě, tak proč je pořád tak nervózní? Proč začne panikařit, kdykoli se jí Ethan vzdálí z dohledu? Je to způsobeno událostí, která se stala, když se Ethan narodil? Ne, to přece není možné, vždyť o tom nikdy nikomu neřekla! A jak by je vůbec mohl někdo najít v odlehlém resortu? Ne, není důvod k obavám.
Uklidněna tímto závěrem prožije první tři dny dovolené. Pak ale pochopí, že její strach byl opodstatněný. Malý Ethan nastoupí do výtahu, a když se jeho dveře znovu otevřou, chlapec je pryč. Záznam z bezpečnostní kamery pomůže nalézt ženu, která Ethana odvedla. Ta ho však odmítá vydat se zdůvodněním, že právě ona je jeho matkou.
Následuje šokující a naprosto nepředvídatelný příběh o dobrých úmyslech, které se naprosto vymkly kontrole, a o dvou ženách, jejichž spor přerůstá v drsný konflikt. Která z nich je skutečně Ethanovou matkou?

POSTAVY:
Molly - její dokonalý život se rozsypal jako domeček karet, je rozvedená a žije pro svého syna
Anna - chudá žena bez práce, vztahu, jednoho dne přijme nabídku stát se náhradní matkou
Ethan - syn Molly, který jednoho dne zmizí

OBÁLKA:
Tmavý motiv se žlutými motýlky krásně navozuje atmosféru samotného příběhu.


MOJE HODNOCENÍ:
Když jsem vloni dostala nabídku na přečtení této knihy na posudek, byla pro mě velkou neznámou, jelikož jsem o ní  v zahraničí vůbec neslyšela. Po přečtení anotace mě ale zaujala zápletka dvou žen - matek a jejich dítěti. 

Najdu tě se řadí mezi nejlepší psychothrillery, které jsem doposud přečetla. Spolu s B. A. Paris a Shari Lapenou si troufám říct, že patří na pomyslný vrchol. Autorovi se podařilo předvést skvěle promyšlený příběh, který se na první pohled zdá opravdu prvoplánový, ale opak je pravdou. Všemu ještě více přidává i fakt, že je kniha vyprávěna retrospektivně, takže o to více má potom čtenář pocit, že vlastně ví, co se stane, jen se musí seznámit s minulostí. Právě zvolení této retrospektivy dodalo knize pravou šťávu a já postupně měnila jednu teorii za druhou. 

Užití vyprávění formou retrospektivy se v dnešní době používá méně často a mnohdy ztrácí na funkčnosti. Ovšem u Najdu tě to bylo skvělé udeření na hlavičku. Kniha je rozhodně plná překvapení a strhujících zvratů. Kniha v sobě ukrývá daleko víc, než se na první pohled zdá. Mě samotnou uhrančivě ponořila do děje, přinutila opakovaně měnit teorie dalšího dění a dokonce mě i rozbrečela. 

Anna a Molly, dvě ženské hlavní hrdinky a matky zároveň. Nejprve poznáváme osamělou Molly, které je z náruče vyrván její chlapeček. V této chvíli máme o hrdince jasnou představu trpitelky ovšem s tím, že víme, že něco tají. A právě v ten okamžik se objevuje Anna se svou minulostí, ke které si čtenář musí postupně hledat cestu. Obě ženy jsou složité a rozdílné osobnosti, které jsou precizně popsány. Hrdinky nejsou čtenáři zobrazeny černobíle a ploše, takže každá chybuje. Ale která chybuje víc? 

Co jsou ženy ochotny udělat proto, aby získaly dítě a naopak co jsou ženy ochotny udělat proto, aby si dítě udržely. Rozhodně vás čeká strhující jízda plná nečekaných zvratů a překvapení. 

Poslední dobou se mi do rukou dostávaly thrillery s vražednou zápletkou, které spíše patřily do žánru detektivky, než thrilleru. Proto o to více tleskám autorovi tohoto románu, jelikož tohle je prvotřídní psychothriller nabitý nečekanými zvraty a akcí. Rozhodně nebudete knihu moct odložit. Teorie, které si na knihu uděláte se s největší pravděpodobní minou, alespoň tak tomu bylo u mě. 


Žádné komentáře

Albatros