Recenze - Stoprocentní matky

Klub matek a jedno ztracené dítě | V tomto rodinném dramatu nemůžete věřit naprosto nikomu



Autor: Aimee Molloyo
Orig. název: The Perfect Mother
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 376
Nakladatelství: Leda
Překlad: Lucie Menclíková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Říkají si májové mámy, protože se jim všem děti narodily v květnu. Dvakrát týdně se scházejí v brooklynském parku, aby se vymanily z únavné rutiny mateřských starostí a probraly spolu radosti, strach a úzkosti své nové životní etapy, která se točí kolem dětí. Tu a tam si dopřejí drink v nedalekém módním baru. Jednoho horkého červencového večera se ale něco děsivě zvrtne: chlapečka jedné z matek někdo unese.

Winnie, svobodná maminka, jen nerada nechala šestitýdenního Midase s najatou studentkou, ale kamarádky ji přemluvily, ať není přehnaně ustrašená. Jenže malý Midas zmizel – a pak následuje nervy drásající překotné úsilí o jeho nalezení. Policisté kladou znepokojivé otázky a Winniino soukromí se stává vydatným soustem pro bezohledná média. Ostatní ženy sice mají vůči rezervované Winnie výhrady, tři z nich se ale i tak rozhodnou, že podniknou maximum, aby jí pomohly. Na světlo vycházejí pečlivě skrývaná tajemství, přátelství se bortí, manželské vztahy jsou vystaveny těžkým zkouškám…



POSTAVY:
Francie - má chlapečka Willa, po dítěti s Lowellem toužili dlouho
Nell - skryla svou minulost a stala se novým člověkem 
Winnie - má synka Midase, je uzavřená a nikdy nemluví o svém soukromí natož o svém partnerovi
Colette - má dcerku Poppy, je spisovatelka, která píše knihy, pod které se podepisují jiní

OBÁLKA:
Obálka k této knize nese naši českou podobu, která se mi líbí k příběhu. Obálka budoucího čtenáře jistě upoutá. A to nemluvím o tom, jak je kniha udělaná pod přebalem! 


MOJE HODNOCENÍ:
Thrillery mám ráda, a když tuto knihu doporučuje sama B. A. Paris pak mě nemohla minout. U Stoprocentních matek si ale popravdě nejsem příliš jistá tím, že se jedná o thriller. Většinu knihy jsem měla pocit, že čtu dobře napsané rodinné drama a pak přišel velmi napínavý závěr.

Stoprocentní matky se nesou v duchu knih Liane Moriarty, kdy obsahují velké množství postav. Pro začátek doporučuji vzít ke knize i list papíru a sepsat si, kdo je kdo. Sama jsem tak nejprve neudělala a docela jsem se s knihou zapotila. Naštěstí autorka na začátek knihy uvedla malé seznámení s hlavními hrdinkami, ovšem to mi popravdě nestačilo.

Májenky je klub žen, které rodily ve stejný měsíc, v tomto případě v květnu. Francie, Nell, Winnie a Colette se před narozením svých dětí neznaly. Každá si žila svůj vlastní život a své problémy. Jednoho dne se zapojily do online skupiny a od toho dne, se začaly poznávat. Netrvalo dlouho a začaly se také osobně scházet a přátelit.

Knihu jsem četla během těžkých prosincových dní, kdy jsem čas na čtení měla velmi zřídka. I to je jeden z důvodů, proč mě asi kniha nezasáhla natolik, jak jsem očekávala. Přiznám se, že jsem si vůbec netroufala tipovat rozuzlení celého příběhu. Druhá polovina knihy je velmi čtivá a zvrat střídá překvapení. 

Čtyři novopečené matky, které si na jeden večer vyjdou ven aby si odpočinuly. Jeden osudový večer, kdy zmizí chlapeček jedné z matek beze stopy. Mezi ženami začne vznikat napětí, protože podezřelý může být opravdu kdokoliv. Charaktery jednotlivých žen jsou tu skvěle vykresleny. Ženy se po narození dítěte zkrátka musí nějak změnit, a tato kniha si nehraje na nic dokonalého. Krásně vykresluje chaos kolem mateřské. Jsem ráda, že naše země ženám umožňuje být se svým dítětem doma delší čas než jen několik týdnů.

Stoprocentní matky přináší 21 kapitol, které střídají er formu, ve které se dozvídáme děj všech postav a potom ich formu, která nám rozepisuje jednu určitou osobu, která má vše na svědomí. Kniha je opravdu pěkně zpracovaná, autorka se snažila napsat jednotlivé kapitoly poutavě, ponechat ve čtenáři dávku nejistoty a překvapení ale je pravda, že pokud bych čekala opravdový thriller, pak bych se tu asi nedočkala. 


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji nakladatelství Leda. Stoprocentní matky zakoupíte na eshopu se slevou! 

Žádné komentáře

Albatros