Recenze - Jak Grinch ukradl Vánoce

Co by to bylo za Vánoce bez Grinche? 


Autor: Theodor Seuss Geisel alias Dr. Seuss
Orig. název: How the Grinch stole Christmas!
Rok: 1957, v ČR: 2018
Počet stran: 64
Nakladatelství: Drobek
Překlad: Aneta Snelling
Moje hodnocení: ✶✶✶


Nadčasová vánoční klasika Dr. Seusse! Tento oblíbený příběh plný radosti, lásky a pochopení si můžete přečíst kdykoliv a kdekoliv.
Grinch je ta nejhorší potvora, jakou jste kdy viděli. Má srdce tvrdé jako kámen, nesnáší Vánoce a celý advent. Když ale vymyslí ohavný plán ukrást Vánoce, čeká ho velké překvapení!
Tento klasický vánoční příběh s vtipnými verši, nádhernými ilustracemi a tím pravým poselstvím Vánoc se nestal populárním jen tak pro nic za nic!


POSTAVY:
Grinch - žije severně od městečka Kdovíkov, nenávidí Vánoce, má tvrdé srdce

OBÁLKA A ILUSTRACE:
Když jsem knihu držela poprvé v ruce, měla jsem pocit, že držím jen dětský sešit nebo dokonce omalovánku. Grinchovi by rozhodně slušel hardback, ale potom by bohužel musela stoupnout také cena. 


MOJE HODNOCENÍ:
Grinch rok co rok okupuje vánoční obrazovky. Sama se musím přiznat, že jsem Grinche celého vidělal poprvé před dvěma lety. Předtím jsem vídala vždy jen části filmu. Představu o příběhu jsem měla, ale celého jsem ho neviděla. 

Asi by málokoho napadlo, že svět znal Grinche daleko dřív, než ho v roce 2000 ztvárnil Jim Carrey. Tehdy na světě pobýval přes 40 let. Svůj debut si odbyl v roce 1957, kdy cílem autora bylo zkritizovat komerční smysl Vánoc. Ani ve snu by ho tehdy nenapadlo, co z takové kratochvíle pro děti bude. V roce 1977 se Grinch dočkal svého pokračování s názvem Halloween je Grinchova noc. Oba příběhy získaly cenu Emmy. 


Grinch je skřítek z vesnice Kdovíkov, který je ale naprosto jiný, než jeho obyvatelé. Vše vyústí v to, že se Kdovíci Grinche bojí a tomu to vůbec nevadí, naopak. Kdovíci naprosto milují Vánoce a Grinch je nenávidí. Jednoho dne se rozhodne, že jim Vánoce ukradne. A tak začíná dobrodružství.

Kniha je jen drobnou částí filmové verze, takže se může stát, že pokud ke knize budete přistupovat s tím, že se chcete dočkat plnohodnotné verze jako ve filmu, tak vás to zklame. Kniha je nesmírně tenká. 

Jak Grinch ukradl Vánoce není kniha, se kterou budete trávit hodně času. Je to kniha, kterou si rádi vezmete opakovaně a budete v ní listovat, číst úsměvné verše a prohlížet ilustrace. Pro načerpání vánoční nálady, pro fajnšmekry Grinche a samozřejmě všem dětem.

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Katce a Knihy Dobrovský. Jak Grinch ukradl Vánoce! koupíte na eshopu se slevou! 


2 komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Grinche jsem nečetla, ale film jsem viděla do letošního roku jen jednou nebo možná max. dvakrát. A když jsem na něj poprvé koukala, říkala jsem si, docela fajn, ale proč bych si ho měla pouštět každý rok? No a letos jsem se na něj podívala po delší době znovu a naopak si říkám, proč jsem se na něj každý rok nedíval? 😁 :)

    OdpovědětVymazat

Albatros