Recenze - Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové

Jedna oběť, kterou čeká sedm umírání


Autor: Stuart Turton
Orig. název: The seven deaths of Evelyn Hardcastle
Rok: 2018, v ČR: 2019
Počet stran: 470
Nakladatelství: Vendeta
Překlad: Martina Šímová
Moje hodnocení: ✶✶✶/ a půl

Kriminální román britského novináře Stuarta Turtona se dá popsat, jako když Agatha Christie potká Davida Mitchella a Claire North.

Muž se probudí v lese a pamatuje si pouze jediné jméno: Anna. Byl svědkem vraždy v lese a nyní přichází k luxusnímu, leč rozpadajícímu se okázalému sídlu Blackheath, kde se brzy od tajemného hosta převlečeného za lékaře léčícího mor dozví, že jediný způsob, jak může uniknout dni, který se opakuje znovu a znovu, je vyřešit důmyslnou vraždu. Má to jeden háček: každý den se probudí v těle jiného podezřelého - což mu ale na druhou stranu umožňuje komunikovat se svými bývalými i budoucími já. Ale ne každé jeho já mu chce pomoct...

Ale náš hrdina brzy zjistí, že není sám, kdo chce chytit vraha a uniknout z Blackheath. Ale kdo je to Anna a proč má nutkání ji najít? A co ho přivedlo na Blackheath? A kdo u všech čertů zabil Evelyn Hardcastlovou?


OBÁLKA:
Máme originální obálku, která je na první pohled velmi zajímavá. Hned v předsádce se nachází nákres domu a jeho pokojů a nechybí ani popis, kde se jaká postava nachází. Opravdu pěkně zpracované. 


MOJE HODNOCENÍ:
Knihám Agathy Christie pomalu přicházím na chuť. I proto jsem neodolala novince, která obletěla knižní Instagram již před pár měsíci, kdy tato kniha vyšla ve své domovině. 

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové je bezpochyby jiná kniha než na jaké jsme zvyklí. Detektivní příběh je zde postaven na brilantní a originální zápletce, kdy vlastně celou dobu víme, kdo zemře, ale stále jsme se k tomu v ději nedopracovali. Smrt Evelyn nastává až kolem dvousté strany. Čtenář u této knihy musí být opravdu pozorný, jelikož se v ději vyskytuje opravdu hodně postav a i když je každý den stejný, spousta věcí se děje trošku jinak. Zkrátka to není žádná oddechovka.

Přiznám se, že jsem od knihy čekala trošku něco jiného. Celá kniha je založena na zvláštním světě, jehož vysvětlení mě příliš neuspokojilo. Svět, ve kterém jsou lidé uvězněni v hostitelích pod úkolem odhalení zločinu. Tato klička se může točit i několik let a hostitel o tom vlastně nemá ani tušení. Anotace sice tento fakt naznačuje, ale asi jsem čekala, že pobyt v těle jiného hostitele nebude nijak hluboce domyšlený.

Knihu napsal britský novinář Stuart Turton, který za svou prvotinu získal několik cen a jeho debut se dočkal velké obliby. Tato cihlička má téměř 500 stran, což je na detektivku poměrně dost. Osobně bych byla radši, kdyby kniha byla o něco kratší.

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové mělo bohužel tu smůlu, že jsem ji četla v době, kdy jsem se stěhovala a tudíž jsem neměla mnoho času na čtení. Knihu jsem četla přes týden, což u mě není obvyklé. I proto jsem se do knihy nedokázala pořádně ponořit. I přesto ale musím říct, že kniha není špatná. Má originální námět a kdyby byla o několik stran kratší a zápletka o vyřešení vraždy byla míň vyhrocená, pak bych z celé knihy byla nadšenější. 

Poválečný příběh z jednoho dne, který končí smrtí Evelyn. Tento den sleduje čtenář pořád a stále dokola očima jiné postavy. Osm postav s duší Aidena Bishopa, který netuší, kým vlastně je. První den se probouzí zmatený v lese a netuší, kým je. Jediné, co si pamatuje je jemné Anny, kterou ale nikdo z přítomných neznají. Postupně se dozvídá, že je součástí složitého úkolu, jejímž cílem je zjistit, kdo zabil Evelyn Hardcastlovou. Má na to postupně sedm dní, aby odhalil pravdu a sám sebe jaksi vysvobodil z tohoto nekončícího kolečka. V případě neúspěchu se mu vymaže celá paměť a celý úkol půjde nanovo.

Velmi mě bavila doba, ve které se tento detektivní román odehrával. Poválečná doba, která nebyla blízce uvedena mi naprosto vyhovovala. Nikde nebyla žádná moderní technika a vše mělo kouzlo podobné románům Agathy Christie.

Sedm smrtí Evelyn Hardcastlové jde proti proudu klasickým detektivkám a pokud jste náročnější čtenář, který se chce do knihy pořádně ponořit, pak si knihu rozhodně přečtěte.




5 komentářů

  1. Na tuhle knížku se chystám, Agathu Christie miluji, takže doufám, že nebudu zklamaná :-) Hezké fotky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-) Jsem zvědavá, jak se bude kniha líbit tobě :-) Určitě napiš :-)

      Vymazat
  2. U knihy mě zaujala hlavně obálka, abych řekla pravdu. :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka je velmi povedená :-) Příběh není špatný, al chce to si vyhradit na knihu čas :-)

      Vymazat
  3. Tak po přečtení recenze mě ta kniha už hodně láká. Letos už to nejspíš nebude, ale přečíst si ji rozhodně musím, jsem na ni dost zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat

Albatros