Recenze - Jak se žije medvědům v různých částech světa

Který medvěd rád plave? Který medvěd má zimní spánek? 


Autor: Katie Viggers
Orig. název: A Book of Bears - At home with bears around the world
Rok: , v ČR: 2019
Počet stran: 32
Nakladatelství: Pikola
Překlad:
Moje hodnocení: ✶✶✶✶✶


Není medvěd jako medvěd. Na naší planetě žije osm druhů medvědů s pěknou řádkou poddruhů. Který medvěd je největší a který nejmenší? Který holduje rybám a který by se utloukl po medu? A který medvěd má na tlapách něco jako protiskluzové podrážky? To vše a mnohem víc se děti od šesti let dozvědí v této knížce s půvabnými ilustracemi Katie Viggersové.




OBÁLKA A KRESBY:
Všechny ilustrace v knize má na svědomí sama autorka knihy Katie Viggers. Ilustrace jsou na jednu stranu jednoduché, na druhou náležitě trefné a pro oko nesmírně chytlavé. Knihu jsem si i díky své vizualizaci nesmírně oblíbila. 


MOJE HODNOCENÍ:
Už odmalička jsem milovala medvědy, a to nejen ty plyšové. Ráda jsem koukala na Večerníčky o živých zvířatech. Na zámku Český Krumlov jsem již jako dospělá obdivovala živé medvědy. Takže když jsem v edičním plánu narazila na tuto roztomilou publikaci, neodolala jsem. 

Hned v předsádce knihy Jak se žije medvědům v různých částech světa se nachází velmi pěkně provedená mapa světa, kde jsou jednotlivé druhy medvědů vyznačeny. Například v Jižní Americe se nachází medvěd brýlatý. V Evropě nebo severu Asie se nachází medvěd hnědý. A v Austrálii nebo Africe byste medvěda hledali jen těžko. 

Celou publikaci napsala a ilustrovala sama Katie Viggers


Na světě existuje 8 různých druhů medvědů. Samozřejmě, každý z nich má ještě několik poddruhů. Každý druh má v knize svou vlastní dvoustranu plnou důležitých informací a zajímavostí pro všechny stejně. Na stejném místě tak najdete informace o výšce, váze nebo jednotlivých poddruzích. Každá strana je krásně ilustrovaná. 

Že by medvěd baribal by předchůdcem Médi Bédi? 

Nejvíce na světě je právě medvědů baribalů (850 000 kusů) zatímco nejméně je rozšířená panda velká. Tu volně najdete pouze necelých 2 000 kusů. Medvědi hnědí milují lososy. Dokážou jich spořádat i 30 za den (ovšem dost často jim ukusují jen hlavy).



Kdo nejvíce miluje med? Právě medvěd malajský, který je ale kvůli kácení tropických deštných lesů ohroženým druhem. Má 25 centimetrů dlouhý jazyk, takže se dobře dostane do včelího úlu. Často se mu říká medvěd medový.

Po představení jednotlivých druhů se nachází různé podkapitolky o potravě, zimní spánku nebo třeba o běhání nebo šplhání. Poslední strana je věnovaná budoucnosti, kdy se autorka snaží poukázat nad hrozbami pro jednotlivé druhy. 








4 komentáře

  1. Je, to je krásná kniha pro děti, hlavně pro milovníky medvědu jako jsem já ♥

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je krása! Škoda, že v rodině nemáme žádné dítě momentálně :/

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Albatros