Recenze - Pět ročních období

Nezapomínej se dívat ke hvězdám



Autor: Jiří Klečka
Edice: Tvář
Pořadí: #4
Rok: 2019
Počet stran: 456
Nakladatelství: Vyšehrad
Moje hodnocení: ✶✶✶

"Někdy musíme něco ztratit, abychom nalezli, co jsme nehledali..."
Příběh Filipa začíná tam, kde jiné životní příběhy končí. Stojí s pětiletou dcerou nad hrobem své ženy Sylvie, která mu byla vším. Proslula jako ilustrátorka dětských knih se sovím bojovníkem Kuliočkou. Během náhlé nemoci začala pracovat na kresbách k dalšímu příběhu, který ale nestihla dokončit. Jak Filip postupně zjišťuje, Sylvie si přála, aby právě tento poslední příběh vyprávěl jejich malé dcerce. Problém je, že za sebou nezanechala ani písmenko textu.


POSTAVY:
Filip - manžel Sylvie, stále se nedokáže vyrovnat s manželčinou smrtí
Sylvie - ilustrátorka, která náhle onemocněla a zemřela
Dáša - sestra Sylvie,
Julie - malá dcerka Filipa a Sylvie, má ráda malou mořskou vílu

OBÁLKA A GRAFICKÁ PODOBA:
O ilustrace se postarala ilustrátorka Sylvie Kotercová. Kniha mě zaujala právě svou grafickou podobou a velmi se mi líbí, jak jsou jednotlivé oddíly v knize odděleny ilustracemi a jednoduchými kresbami. 

Krása tohoto světa se skrývá v tom, že jeho obrysy jsou rozstřepené. Nedá se hodit do přihrádek. Pokud se ho do nich budeme snažit narvat, tak se rozerve. 


MOJE HODNOCENÍ:
Edice Tvář má knihy hezky sladěné k sobě. Sama jsem z této edice zatím četla tři ze čtyř: Sběratel sněhu, Svatou hlavu a právě teď Pět ročních období. Na jmenované knihy byl také Book club, takže jsem měla možnost diskutovat s autorem nad jeho dílem.

Pět ročních období je trošku větší drobeček, než ostatní knihy z této edice. Ovšem i přesto jsem ji měla poměrně rychle přečtenou. Kniha si drží stejnou grafickou úpravu jako její "sestry" z edice. Ilustrace v této knize mě velmi bavily. Kniha je rozdělena na jednotlivá roční období.

Příběh začíná na pohřbu Sylvie. Filip se svou dcerkou Julií stojí nad jejím hrobem a truchlí. Prvních pár kapitol se střídá přítomnost s minulostí - poznáváme okamžiky, kdy se Filip se Sylvií poznali. Ovšem zhruba po deseti střídání časů tato pravidelnost odchází. Zůstáváme v přítomnosti a za několik kapitol se dostáváme do snového světa, který Filip nachází.

Asi jsem měla od celého příběhu hluboká očekávání, neboť co slibuje anotace jsem bohužel nedostala. Fantasy snový svět, který Filip navštěvuje a který je v knize barevně odlišený mě neokouzlil. Jeho finální vysvětlení nevysvětlení mi nestačilo. 

Čekám, že se mi za zády ozve volání mé ženy? Ano, čekám. Odcházím, ale zároveň si moc přeju, aby mě zavolala zpátky. Rozběhl bych se bez váhání. 

Samotný závěr mě zklamal. Poukázání na hvězdy, což pochopí jen ti, co knihu dočetli, mi přišlo opravdu přes čáru. Při čtení těchto řádků jsem kroutila očima a celý pocit z dočtení příběhu ve mně ještě více zamrzl.

Pokud bych měla děj shrnout několika slovy, asi nevím, co bych o knize měla pořádně říct. Bohužel ani nemohu pochválit postavy, protože byly popsány stroze a já si k nim nevybudovala žádný vztah. Dokonce postava Hory mě nejen že štvala ale také jsem nepochopila její myšlenkové pochody.

Pět ročních období je kniha, která svou obálkou a zpracováním předchází svůj obsah. Někdy je lepší méně než více.

On potká ji, ona potká jeho - a zůstanou spolu. Žádný špatný konce. Žádný komplikace. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. Pět ročních období zakoupíte na eshopu se slevou! 





Žádné komentáře

Albatros