Recenze - To bylo tvé jméno 1

Co se stane když si venkovská dívka vymění tělo s klukem z velkoměsta? 



Autor: Makoto Šinkai
Orig. název: 君の名は。(Kimi no na wa)
Série: To bylo tvé jméno
Pořadí: #1
Rok: 2016, v ČR: 2019
Počet stran: 180
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Jakub Stříbrný
Moje hodnocení: ✶✶✶/a půl

Co se stane, když nutí venkovská rodina dceru (Na střední! Ta ostuda!) dodržovat hloupé tradice spojené s něčím tak starobylým jako folkor a obřady? Vykřičí nespokojenost do světa… a dojde k tomu, co si přála: vymění si tělo s někým jiným. Jak se vyrovná s rolí bezstarostného velkoměstského kluka? A on s nečekanými povinnostmi? V příběhu plném setkávání a míjení není nic jednoduché. Dokážou překonat osud, čas i vesmír a najít jeden druhého?


MOJE HODNOCENÍ:
Mangy jsem si za poslední rok velmi oblíbila. I proto jakmile jsem spatřila obálku nové mangy a rychle prolítla anotaci, tak jsem okamžitě věděla, že novou sérii prostě zkusím. To bylo tvé jméno 1 mě ale příliš neoslnilo. 

První díly mají sérii nakopnout. To bylo tvé jméno mě ale spíše nakoplo k tomu, že si druhý díl nepotřebuji přečíst. Možná, že už jsem zmlsaná jinými sériemi, ale tento první díl na mě dvakrát dojem neudělal. Dva mladí lidé, každý z jiné provincie se neznají. Jen si z neznámých důvodů vyměňují těla. Každý druhý den jsou přitom sami sebou a nepamatují si, co prožívali den předcházející. 

Námět o výměně těl zní skvěle, ale v tomto podání mě to příliš nezaujalo. Možná za to mohl jen pomalý první díl, ve kterém se skoro nic nestalo. Stále věřím, že dvojka bude lepší, ale je pravda, že opravdu nemám potřebu číst co bude dál. 


Příběh dvou mladých lidí, který je každý naprosto odlišný. Ona je dívka z vesnice, která má své sny. On je klukem z velkoměsta, který nedokáže vyjádřit city k dívce, která se mu líbí. Aniž by se tito dva nějak znali, si z nějakého neznámého důvodu vyměňují identity. Musejí si zvyknout na změnu, která je každý druhý den čeká. Tyto situace jsou kolikrát pro čtenáře komické. 

Podle této mangy také vznikl anime seriál s názvem Your name, která je velmi oblíbená. Její fanoušci si nemůžou vynachválit soundtrack. A kromě chvály také kolují rady, že je lepší se nejprve podívat na seriál, neboť v něm je celý příběh lépe zobrazený. Za mě velká škoda. Pokud se filmařům povedl skvělý kousek, proč se jim to nepovedlo i v knižní podobě? 

To bylo tvé jméno 1 je pomalý contemporary příběh, který postrádá akci. Ale to také není jeho náplní. Zde jde o vztahy a lásku. Young adult příběh pro mladé. 

Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Míše a Albatrosmedia. To bylo tvé jméno 1 zakoupíte na eshopu se slevou! 


6 komentářů

  1. Uvažuji o tom, že bych se pustila do své první mangy. Doporučila bys nějaký konkrétní titul, který je super a dá se jím začít pronikat do tohoto žánru? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě začni, třeba zjistíš, že je to tvůj oblíbený žánr! Já začala Čarodějovou nevěstou, tak tu Ti mohu na začátek doporučit. Nebo Sherlocka :-)

      Vymazat
  2. Ano, Sherlock bude skvělá volba, toho můžu! Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda jsem pomohla :-) Děj vědět, jaký na něj budeš mít názor :-)

      Vymazat
  3. Noup, vlastně to není seriál, ale film :)

    OdpovědětVymazat

Albatros