Recenze - Plamen v temnotě

KDE JE ŽIVOT, TAM JE NADĚJE | Pokračování epické fantasy. Podaří se Laie osvobodit bratra? 


Autor: Sabaa Tahir
Orig. název: A Torch Against the Night
Název série: Jiskra v popelu
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2016, v ČR: 2017
Počet stran: 470
Nakladatelství: Host
Překlad: Petra Johana Poncarová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Pokračování Jiskry v popelu. Eliasovi a Laie jde o život.
Po Čtvrté zkoušce a událostech, k nimž při ní došlo, se vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří utekli ze Serry a vydávají se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria.
Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance na svobodu.
Temné síly, lidské i ty z jiného světa, však pracují proti nim. Dvojice musí na každém kroku své cesty bojovat, aby přelstila nepřátele: krvežíznivého císaře Marka, nemilosrdnou Velitelku, sadistického Dozorce, který vládne kaufskému vězení a - což je nejbolestivější - i Helenu, Eliasovu dlouholetou přítelkyni, která nyní zastává funkci císařova Krkavce.
Helena se musí podrobit Markově vůli a postavit se do čela mise, která jí zlomí srdce: najít zrádce Eliase i učeneckou otrokyni a oba zabít.

Je mi odporné, že mám stejnou krev jako ona. Kéž bych si ji mohl vydrhnout z těla.

POSTAVY:
Laia - spolu s Eliasem se vydává na záchranu svého bratra Darina
Elias - syn velitelky, odhodil masku a je rozhodnutý pomoci Laie najít a osvobodit Darina
Keenan - vydává se za Laiou a chce jí pomoct
Helena - stala se Krkavcem a její první úkol je najít a zabít Eliase, kterého ale miluje
Darin - bratr Laie, je zavřený ve vězení

OBÁLKA:
Stejně jako Jiskra v popelu i Plamen v temnotě dostal svou českou obálku za kterou nestojí nikdo jiný než Lucie Zajíčková. A opět jsem z této obálky nadšená! 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-

Možná že žal je jako bitva: když už je ho na člověka moc, ujmou se kontroly jeho instinkty.

MOJE HODNOCENÍ:
Po přečtení prvního dílu Jiskry v popelu jsem byla nadšená, a díky tomu, že jsem se čtením tak dlouho otálela, mohla jsem po dočtení jedničky ihned začít číst druhý díl. Alespoň k něčemu mi bylo, že jsem se k jedničce dřív nedostala. A věřte mi, že po dočtení dvojky jsem ještě radši, že mám doma i třetí díl. 

Plamen v temnotě přímo navazuje na Jiskru v popelu. Hrdiny jsme opustili v okamžiku, kdy se vydali na útěk a v patách jim bylo velké množství vojáků. Hrdinům se naštěstí podaří uprchnout, ale brzy je dostihne Velitelka, matka Eliase, která má pro ně připravené nepříjemné překvapení. Oba sice nechá jít, ale stihne zranit Eliase. Ten posléze zjišťuje, že ho Velitelka otrávila smrtelným jedem, po kterém bude několik týdnů umírat. I přesto je rozhodnutý osvobodit bratra Laie.


"Kdysi jsem bývala dívkou. Pošetilou dívkou, která udělala jednu pošetilou věc. Jenže ta vedla k další pošetilé věci. A z pošetilosti se stala pohroma, z pohromy vražda a z vraždy zatracení."


Kniha je vyprávěna z pohledů všech tří hlavních postav - Laie, Eliase a Heleny. Hrdinové se střídají ve vyprávění po kapitolách, takže díky tomu, že Helena zůstala v centru Impéria, máme ponětí o tom, co se tam děje zatímco Laia a Elias putují jinam. Na jednu stranu jsem velmi ráda za takový typ vyprávění. Na druhou stranu se přiznám, že mi to zde v Plamenu v temnotě čtení docela ztěžovalo. Neustálé střídání míst a postav sice nebylo nijak náročné, ale hůř jsem si zvykala na jednotlivé postavy. 

Jiskra v popelu je nesmírně skvělá a čtivá epická fantasy. Originální a brutální svět, který Sabaa vyčarovala je plný překvapení, které ani kdybych se snažila sebevíc, neodhalím. Zatímco první polovina byla dobrodružná, druhá polovina byla nesmírně čtivá, akční a napínavá! Zhruba dvě stě posledních stran jsem přečetla za dvě hodinky a to naprosto netuším, jak jsem to udělala. 

Závěr mě naprosto dostal a já se těším, že mohu okamžitě začít číst trojku. Jsem velmi zvědavá, jak to s hrdiny bude pokračovat. 


Konečně chápu, proč nás velitelka nechala utéct ze Serry, proč se neobtěžovala podříznout mi hrdlo. Nemusela.
Protože mě už beztak zabila.


Milostná linka v této knize je o něco hlubší, než byla v jedničce, ale opět zde není příliš výrazná nebo nucená. Naopak mi přijde, že je nesmírně přirozená a baví mě. Asi nejvíce mi je v knize líto Heleny, která si v druhém díle prožila hodně těžkých chvil. Doufám, že se ve třetím díle její osud zlepší. 

Plamen v temnotě není žádným výplňkovým druhým dílem, jak jsme bohužel u většiny sérií zvyklí. Naopak, dvojka pro mě byla obsahově ještě lepší než jednička. Jen ta forma se mi zde četla hůř, než v prvním díle. Dalším velkým překvapením jsou zde nové prvky magie a fantasy, které v prvním díle bylo daleko míň. Autorce tleskám za překvapivé zvraty, čtivý děj a skvělé zápletky. 

Autorka umí rozvíjet postavy, což velmi oceňuji. 


"Laia. To učenecké děvče. Další jiskra, která se chystá spálit celý svět," řekne. "Hodláš ublížit i jí?"

4 komentáře

  1. "Další jiskra, která se chystá spálit celý svět..." krásný citát a pěkná recenze, ale pořád si stojím za svým, že se do pokračování téhle série nebudu hned vrhat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :-) Sto lidí, sto chutí :-) A je dobře, že každý máme právo mít svůj názor a říct líbí se mi to, nelíbí se mi to :-) Každá kniha nemůže sednout všem :-)

      Vymazat
  2. Za mně byl druhý díl ještě o něco lepší než první... Napsala jsi skvělou recenzi, zvlášť pro mě jako připomenutí druhého dílu funguje výborně!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marky moc a moc děkujuuu <3 No hlavně jsem zapomněla knihu nafotit, takže tu mám první recenzi bez fotek :D Ale co už, chtěla jsem vydat všechny tři. Jsem moc ráda, že se mi povedlo, aby recenze na předešlé díly mohli lidé využít na zopakování děje :-)

      Vymazat

Albatros