Recenze - Naslouchej noži

NAPÍNAVÝ DYSTOPICKÝ SVĚT | SVĚT BEZ ŽEN | MÍSTO, KDE VŠICHNI SLYŠÍ, CO SI MYSLÍTE


Autor: Patrick Ness
Orig. název: The Knife of Never Letting Go
Název série: Nespoutaný chaos
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2008, v ČR: 2018
Počet stran: 500
Nakladatelství: Booklab (Slovart)
Překlad: Lucie Podhorná
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

První díl napínavé dystopické trilogie oceňovaného autora Patricka Nesse, který si získal přízeň čtenářů po celém světě. Představte si, že žijete ve městě, kde každý dokáže slyšet vaše myšlenky. Představte si, že jste ustavičně obklopeni myšlenkovým mrakem - Hlukem, který spojuje mysli všech obyvatel města a nikdy vás nenechá na pokoji. Pro dvanáctiletého Todda je to každodenní realita. Ale ve chvíli, kdy začne odpočítávat dny, které mu zbývají do třináctých narozenin, nalezne něco zdánlivě nemožného: místo, kde Hluk neexistuje. Todd nechtěně objeví tajemství, která měla zůstat navždy ukrytá, a musí i se svým věrným psem prchnout, aby si zachránil holý život. Je ale vůbec možné uniknout pronásledovatelům, když kvůli Hluku dokáží slyšet každou myšlenku?


POSTAVY:
Todd Hewitt - dvanáctiletý chlapec, který se má za pár měsíců stát dospělým
Viola - dívka se kterou se Todd setká na útěku, je sama, její rodiče zemřeli
Ben - stará se o Todda od jeho narození, pečuje o něj a pomáhá mu
Manchee - pes Todda, který mu dělá společnost při útěku, i on dovede mluvit a je slyšet jeho "Hluk"

OBÁLKA:
Třetí české vydání této knihy a třetí obálka. Moc se mi líbí "hluk" na obálce a celkově moc chválím provedení. Doufám, že všechny tři díly k sobě budou hezky ladit. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
V současné době se chystá filmové zpracování prvního dílu. Bohužel v současné době není k dispozici trailer, ale unikla na veřejnost alespoň fotka, která zabírá hlavní hrdiny. Na film jsem opravdu hodně zvědavá. 


MOJE HODNOCENÍ: 
Dystopické příběhy patří k mým oblíbeným. Je pravda, že v poslední době moc knih s touto tematikou nevychází, nebo se o ní alespoň nemluví. Myslím, že je to škoda, protože z tohoto žánru vychází hodně zajímavých knih. 

Od Patricka Nesse jsem doposud četla jen dvě knihy, a to Volání netvora a Naším nebem byl oceán (v anglické verzi). Volání netvora je neskutečně skvělá kniha, která styl psaní tohoto autora zařadil na vysokou laťku. Proto jsem se na jednu stranu obávala trilogie Nespoutaný chaos

Příběh vypráví o městečku Prentisstown, ve kterém žijí jen muži. Všechny ženy zemřely na vir, který byl vypuštěn a mužům nezbývá, než na ně vzpomínat. Kromě toho ve městě panuje hluk, což je směsice myšlenek, které na lidi všude křičí. 

Hlavní hrdina je dvanáctiletý chlapec Todd, jehož maminka zemřela pár týdnů po jeho narození. Po její smrti se o něj střídavě starali jeho dva starší bratři. Ze začátku jsem měla malý problém se začít. Svět je popsán vcelku stručně a čtenář je okamžitě vhozen do nového světa

Prentisstown je město, ve kterém bych opravdu žít nechtěla a vlastně ani nemohla. Rok má třináct měsíců - a každý třináctý rok se z chlapce stane muž. Toddovi je dvanáct a jen několik dnů ho dělí od dospělosti. Todd o tom ani nestihne pořádně zauvažovat, a ocitne se na útěku, kdy se seznamuje s dívkou Violou. Viola nejprve nemluví a chlapce se děsí - na druhou stranu opravdu nechce zůstat na místě sama a tak se vydává s Toddem na jeho pouť. 

Děj knihy se točí o pouti, kterou Todd s Violou absolvují. Na jejich cestě je čeká nejedna těžká zkouška, včetně setkání se smrtelným nebezpečím a velkým množství zranění. Oba hrdinové mi chvilku připadali jako superhrdinové, kteří přežívali jeden boj za druhým. Samozřejmě, že jsem jim fandila a přála jim, aby konečně našli normální část civilizace, která se zdála ztracená. 

Mou nejoblíbenější postavou byl asi Toddův psík Manchee, který svého pána poctivě doprovázel. Manchee stejně jako všechna ostatní zvířata dovedl mluvit. Sice se nejednalo o nějaké smysluplné věty, ale i tak mě ta představa zaujala. Že by vám dovedl váš pes říct, že bude kadit? Nebo upozornit na nebezpečí? 

Čtení Naslouchej noži mohu jen doporučit, ale předem musím varovat nad surovostí a brutalitou, která se v ději vyskytuje. Autor nešetřil nebezpečím a dokonce mi v jedné části zlomil srdce. 

Závěr? Naprosto geniální ukončení prvního dílu, za něž tleskám autorovi a nemůžu se dočkat druhého dílu. Jsem napnutá jak kšandy, kam se bude děj odvíjet. Navíc tuším, že si autor ponechal v záloze mírně nastíněné předměty (nůž nebo kniha), které rozhodně stojí za bližší prozkoumání. 

Nové vydání navíc obsahuje i bonusovou povídku o Viole, která krásně doplnila děj. 

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství Slovart. Naslouchej noži si můžete pořídit na jejich eshopu zde. 



2 komentáře

  1. Ke knize jsem se taky dostala až nedávno a souhlasím úplně s tvým hodnocením :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkujuu :-) Už jsi četla dvojku? já se na ni brzy chystám :_)

      Vymazat

Albatros