Recenze - Pohřešuje se prezident

POLITIKA | INTRIKY | AMERIKA | POLITICKÝ THRILLER


Autor: Bill Clinton, James Patterson
Orig. název: The President is missing
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2018, v ČR: 2018
Počet stran: 440
Nakladatelství: Kalibr
Překlad: Ondřej Duha


Jeden z nejdramatičtějších, ale především nejautentičtějších thrillerů poslední dekády od bývalého prezidenta USA Billa Clintona a novodobého klasika detektivek Jamese Pattersona! Tohle by se klidně mohlo stát…
Prezident Spojených států amerických zmizel. Svět je v šoku. Možný důvod je ale mnohem horší, než si kdo kdy dovedl představit – Americe hrozí útok nevídaného rozsahu a Washington sevře strach a nejistota. Šeptá se o kyberteroru a zrádci v kabinetu. A pak se první muž západního světa sám stane hlavním podezřelým a slehne se po něm zem…



POSTAVY:
Jonathan Duncan - prezident Spojených států
Suliman Cindoruk - vůdce skupiny Synové džihánu
Rachel - Duncanova manželka, která zemřela na rakovinu
Lily - dcera Rachel a Jonathana

OBÁLKA:
Na první pohled je jasné, o čem kniha je. Bílý dům poukazuje na politickou tématiku a především na Spojené státy. Moc se mi líbí černá barva, která ukazuje, že se pojednává o temnější a dramatický příběh. Takže s obálkou naprosto souhlasím. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Musím se přiznat, že politiku nevyhledávám a příliš se v ní nevyznám. Možná i z tohoto důvodu mě tato kniha velmi zaujala a rozhodla jsem se pro její přečtení.

Kniha je vyprávěna především z pohledu hlavního hrdiny Jonathana Duncana, současného prezidenta Spojených států. Jonathan nedávno ztratil svou milovanou ženu Rachel, takže se stále s její smrtí vyrovnává. V několika flashbacích nám tak sám hrdina představu jejich postupné sbližování a naopak loučení se životem. Tato pasáž se mi velmi líbila a bylo mi líto, že jsme jeho ženu nepoznali ještě za jejího života.

Jonathan tak kromě osobní tragédie musí vyřešit ještě ohrožení celé Ameriky. Celá zápletka s teroristickou skupinou mi místy přišla dost naivní, ale dobře.

Osobně bych knihu nezařazovala mezi thrillery ale spíše politické romány, jelikož mi nepřišlo, že by kniha byla tolik napínavá. Možná za to mohl fakt, že kniha je nesmírně rozsáhlá - téměř 450 stran, což je na thriller opravdu hodně. Sama jsem uprostřed zaznamenala dlouhou pasáž, která byla nesmírně rozvleklá a přitom vcelku o ničem.

Ale abych jen nehanila. Zápletka s "Dobou temna" se mi líbila. Nešlo o to vybombardovat půlku města, ale napadnout sítě a zrušit zálohy dat. Díky tomu by miliardy lidí přišly o své účty, firmy by přišly o veškeré zálohy atd. Krásně se tu ukazuje jak jsou lidé závislí na něčem, co není na první pohled vidět.

Celkově musím shrnout, že kniha měla velmi dobrý námět a přinášela zajímavou postavu hlavního hrdiny. Ovšem provedení docela pokulhávalo. Možná kdyby kniha byla více akční. Jsem zvědavá na filmové zpracování, které se začne natáčet příští rok.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Euromedii. Knihu Pohřešuje se prezident zakoupíte na stránkách Knižního klubu se slevou! 


2 komentáře

  1. Knížka vypadá moc pěkně. Už od jejího vydání nad ní přemýšlím, ale asi si ještě chvíli promyslím zda do tohoto příběhu jít. To, že není tak akční, mě, bohužel, celkem odrazuje... Nejspíš si počkám na film. XD Děkuji za pěknou recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem moc zvědavá na film :-) Té akce mohlo být víc no :-(

      Vymazat

Albatros