Recenze - Tajemný rytíř

ZÁPADOZEMÍ | TARGARYENOVÉ | DRACI | RYTÍŘI


Autor: George R. R. Martin, Ben Avery
Orig. název: The Mystery king: A graphic
Název série: Rytíř sedmi království
Pořadí v sérii: #3
Rok: 2017, v ČR: 2018
Počet stran: 168
Nakladatelství: Omega
Překlad: Zdeněk Gazur
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Westeros je ledově klidný. Král Aerys I. sedí na železném trůnu. Epidemie moru již pominula. Ve vzduchu jsou stále cítit dozvuky šestnáct let starého, neúspěšného povstání. V těchto neklidných dobách se ušlechtilý rytíř Ser Duncan Tall – Dunk vydává na cestu Sedmi královstvími, aby vykonal rytířské skutky. Jeho původ však musí zůstat za každou cenu utajen. Míří na sever na Zimohrad, kde je pozván na neobyčejně lukrativní turnaj. Vítěz získá cennou trofej – dračí vejce. Přestože je Dunk výtečný bojovník, spokojil by se jen s teplým jídlem a sklenkou vína. Jeho boj však předem vyhraný nebude. Do cesty mu vstoupí záhadný rytíř, který může představovat nejen velké nebezpečí, ale též nová spiknutí…



POSTAVY:
Duncan - rytíř, který putuje světem
Egg - panoš Duncana, chlapec, který má tajemství

OBÁLKA A GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ:
Zpracování grafického románu musím rozhodně pochválit. Líbilo se mi množství obrázků, kresby a zároveň vše mělo ten pravý odstín Písně ledu a ohně. Kniha je hodně těžká, což značí o kvalitnějším papíře. 

MOJE HODNOCENÍ:
Tajemný rytíř je třetím dílem ze série, která se odehrává sto let před událostmi Hry o trůny. Westerosu vládnou Targaryeni a lidstvo pochybuje o dracích. Mám hodně ráda sérii Píseň ledu a ohně, proto jsem neodolala a pustila se do tohoto grafického románu i přesto, že jsem neměla přečtené první dva díly. 

Pokud jste nečetli první dva díly a jste fanoušci Hr o trůny, klidně se neobávejte do knihy pustit. Příběh nás zavádí sto let před události první knihy a tak se nemusíte obávat, že byste měli číst něco, co znáte. Autoři si připravili neznámé a nové hrdiny. Svéhlavého a urostlého rytíře Duncana, který míří na Zimohrad. Má v plánu účastnit se rytířského turnaje a vyhrát tak dračí vejce. 



Jak moc mi chybí Westeros! Proto jsem nesmírně ráda, že se mi do rukou dostal tento komiks, který byl náplastí na bolavé a smutné rány po tak dlouhé pauze. Nový hrdinové ukazují nové možnosti. Navíc se před námi objevuje sto dlouhých let, kdy se toho může přihodit hodně. 

Je vám název knihy povědomý? Ano, protože již před několika lety vyšla celá kniha s názvem Rytíř sedmi království obsahující i tuto část. Tajemnému rytíři předchází postupně Potulný rytíř a Písečný muž, na které se rozhodně plánuji také podívat. 

Celá série Hry o trůny je založená na brutalitě, překvapivých zvratech, krvi a bojích a ani Tajemný rytíř není o nic z toho ošizený, naopak. Rytířské turnaje byly vykresleny opravdu hodně zdařile. 

Kniha je určena pro milovníky grafických románů nebo pro příznivce série Písně ledu a ohně. Níže se můžete pokochat ukázky. 


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Našemu nakladatelství. Grafický román Tajemný rytíř seženete na stránkách Knihy Dobrovský






14 komentářů

  1. Nejsem fanoušek Her o trůny, ale je to jen kvůli tomu obrovskému haló kolem nich. Já vím, že to mají zaslouženě, ale já to nějak nemůžu nikdy zkousnout. Ale o tom, že vychází něco o příběhu před tím velkým příběhem, jsem nevěděla. Díky za tip na dárky! :)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :-) Já miluju GOT ale chápu, že se do toho necheš pustit kvůli té popularitě. Já to tak měla s Harrym a díky tomu jsem ho poprvé dočetla až vloni :(

      Vymazat
  2. Tak to jsem vůbec nevěděla, že něco takového je! Plus je to krásně graficky zpracované!
    Hry o trůny máme moc rádi a tohle by byl fakt krásný dárek! ♥

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně stojí za to, a určitě se neobávej, že je to jen třetí díl :-) četlo se to samo a neměla jsem s tím žádný problém :-)

      Vymazat
  3. Páni!!! :o Já jsem fanda (hlavně seriálový), ale o tomhle komiksu zrovna nevím. Mám doma první dva díly komiksové série, které vlastně ilustrují původní knižní sérii. Určitě však po téhle komiksové sérii kouknu v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doma mám čtyři grafické romány mapující první díl Hry o trůny. Dokud nevyšel tento díl, vůbec jsem netušila, že existují už dva předchozí díly :-) Je škoda, že některé knihy dostanou velkou propagaci, a ty druhé nijakou :-(

      Vymazat
  4. Vôbec som netušila, že toto existuje! Mám veľmi rada seriál a už pomerne dlho sa chystám na knihy a toto môže byť úžasné doplnenie celej Game of Thrones zbierky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to krásné doplnění :-) Seriál je prostě top <3

      Vymazat
  5. Povedly se ti krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Na tohle se kouknu, série Píseň ledu a ohně mě moc baví! Díky za tip :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :-) Určitě mrkni :-) Já se mrknu i po dalších dílech této série

      Vymazat
  7. Poslední dobou jsem si komiksy dost oblíbila a nad těmi k Písni ledu ohně už nějakou dobu přemýšlím. No, vypadá to že si rytíře budu muset přečíst. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě přečti! Krásně to vyplní mezičas čekání na novou sérii :-)

      Vymazat

Albatros