Recenze - Divotvůrce

MAGICKÝ SVĚT PLNÝ KOUZEL | ORIGINÁLNÍ POSTAVY | ČARODĚJNÉ ZKOUŠKY




Autor: Sebastien de Castell
Orig. název: Spellslinger
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2017, v ČR 2017
Počet stran: 410
Nakladatelství: Egmont
Překlad: Peter Kadlec
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Divotvůrce Magie je zrádná hra. Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc. 

První svazek napínavé série nabité triky, pastmi a neuvěřitelnými průpovídkami mluvícího veverčáka.


„Hele, chlapče,“ řekl kočkoveverčák. „Už zase brečíš.“
„Já nebrečím.“
Pohrdavě zafrkal. „Jasně. To bude nejspíš nějaké jan'tepské kouzlo, které způsobuje, že ti prší z očí.“


POSTAVY:
Kellen - čarodějnický učeň, kterému se příliš nedaří
Shalla - sestra Kellen, má nesmírné nadání na kouzlení
Reichis - kočkoveverčák, jehož řeči rozumí pouze Kellen
Nephenie - spolužačka Kellen, do které je zamilovaný
Ferius Parfax - rusovlasá neznámá, která se objeví zničehonic a zachrání Kellena


OBÁLKA:
Obálky z této série jsou velmi povedené a mně se moc líbí. První díl Divotvůrce získal krásnou červenou barvu. Na obálce nechybí hlavní hrdinové včetně kočkoveverčáka, což je neskutečně dobře! Těším se na další obálky. 


FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


MOJE HODNOCENÍ:
Víc než rok jsem odkládala čtení Divotvůrce. Dnes mě mrzí, že jsme se do knih nepustila dřív, na druhou stranu jsem si čtení užila. Tak proč ztrácet čas nad tím co by, kdyby. 

Sebastien de Castell nám v sérii Divotvůrce představuje zcela nový svět. Hlavní hrdinou tohoto příběhu je čarodějnický učeň a teenager Kellen, který neoplývá žádnými speciálními vlastnostmi. Právě naopak, je to spíše smolař. O to více ho tíží vědomí, že jeho sestra Shalla je naopak neskutečně nadaná a talentovaná. 

Velmi mě bavilo čtení o novém světě z pohledu chlapce. Myslím, že už jen tím Sebastien příjemně vybočuje z davu. Hned v úvodu příběhu jsme svědky Kellenova neúspěšného souboje. Jsem ráda, že autor začal příběh právě z této části a vynechal časté prázdné řádky popisem nového světa. 


„Chceš, abych snědl něco, co jsi měl celou dobu v hubě?“
Ukázal si tlapou na tělo. „Vidíš snad na mně nějaké kapsy?“ Tenké rty jeho tlamy se stáhly dozadu, což mělo nejspíš znamenat úsměv. „Jistě. Nabízelo se ještě jedno místo, kam bych to býlí mohl uložit.“


Kellen se v ději sice zamiluje, ale žádnou lovestory nečekejte. Láska tu je zmíněna ale žádná přeslazená romantika se tu nekoná. Tento příběh je určený pro mládež od dvanácti let, což krásně splňuje. 

Ano, za mě mohlo být v knize více lásky a více akce, ale i tak jsem si čtení nesmírně užila. Záhadný svět mě nesmírně zajímal a bavil. 

Ve světě divotvůrců má každý učeň v podstatě vytetované pásky na ruce, kdy každý pásek se věnuje jednomu ze šesti druhů magie - železo, krev, oheň, hedvábí, dech a písek. V okamžiku, kdy se učeň naučí daná kouzla pro element používat, se mu na ruce pásek vypálí. Učeň v šestnácti letech podstupuje zkoušku, kterou pokud nesplní, klesne do horší sociální vrstvy a navíc ztratí své jméno i vazby s rodinou. Stejná věc se stala jeho strýci, který po neabsolvování zkoušek se stal sluhou v domě svého bratra.

Mou nejoblíbenější postavou byl zaručeně Reichis - kočkoveverčák, který se stal Kellenovým přítelem a ochráncem. Jeho hlášky a vtipné postřehy byly pro celou knihu příjemným zpestřením. Po setkání se Sebastienem jsem pochopila, že Reichis má hodně z povahy Sebastiena. 

Pokud máte rádi fantasy a převážně Middle grade, je tato kniha právě pro vás. V Čechách jsou zatím přeloženy jen první dva díly z plánovaných šesti. Jsem moc zvědavá, co si pro nás Sebastien ještě připraví. 


Byl jsem černá ovce. Byl jsem jiný. Nebyl jsem ani Jan´Tep, ani Sha´Tep, nebyl jsem nic. 


12 komentářů

  1. Druhý díl je ještě lepší, máš se na co těšit ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvojku už mám přečtenou a líbila se mi. Těším se na třetí pokračování :-)

      Vymazat
  2. Mne sa Divotvůece vôbec nepáčil :( Ten svet bol hrozne dobre spracovaný, ale príbeh ma veľmi neočaril.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A četla jsi více dílů nebo jen jedničku? Mně osobně přišla dvojka ještě lepší :-)

      Vymazat
  3. Strašně se těším na ostatní díly této série! První díl se mi moc líbil ♥ A spisovatel je fakt boží!

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sebastien byl a je skvělý! Jsem ráda, že jsem ho viděla na život. A četla jsi i druhý díl?

      Vymazat
  4. Já jsem četla zatím jen první díl, ale tolik mě neoslnil, a to mám ráda middle grade! Strašně mě to mrzelo, a i když mi všichni kolem říkají, že dvojka je lepší, moc se do pokračování nehrnu. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvojka je rozhodně lepší! Možná jsi vší tou chválou čekala moc, to se mi občas stává :-( Zkus dvojku a uvidíš :-)

      Vymazat
  5. Tuhle sérii si rozhodně musím za každou cenu přečíst! :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně moc doporučuji! Navíc teď vyšel třetí díl <3

      Vymazat
  6. Tato série se mi také líbila a stejně jako ty jsem si oblíbila Reichise, ale i Ferius :) Už se těším na třetí díl, kde se ocitneme v zemi, kde by chtěl sám Sebastien žít :)

    OdpovědětVymazat
  7. Sabi, ty ty recenze píšeš rychlostí blesku! Tuhle knihu jsem rozečetla těsně před Humbookem - alespoň co si pamatuju. Každopádně když mi bylo jasné, že ji nestihnu dočíst, odložila jsem ji. Rozhodně ji však mám v planu jednou přečíst. Už kvůli autorovi :D

    OdpovědětVymazat

Albatros