Recenze - Než potkala mě

ŽÁRLIVOST | SEXUALITA | MANŽELSTVÍ



Autor: Julian Barnes
Orig. název: Before she met me
Pořadí v sérii: #-
Rok: 1982, v ČR: 2018
Počet stran: 224
Nakladatelství: Odeon
Překlad: Jiří Hanuš
Moje hodnocení: ✶✶✶✶


Profesor historie prožívá se svou druhou manželkou sladké časy – ale jen do chvíle, než zjistí, čím se dřív živila… Do jejich společného štěstí se začnou vkrádat stíny v podobě Anniných dřívějších milenců a Grahama se zmocňují emoce, jaké dosud nepoznal.






POSTAVY:
Graham - profesor na univerzitě, zamiluje se do herečky Ann a kvůli tomu se rozhodne rozvést
Ann - pohledná bývalá filmová herečka
Barbara - exmanželka Grahama, která mu porodila dcera a jeho nevěru mu nikdy neodpustila
Alice - dcera Grahama a Barbary, po rozvodu zůstává u matky

OBÁLKA:
Světová knihovna Odeon s touto knihou zahájila novou etapu své existence. Zahodila již zaběhnutý čárový kód a ačkoliv mi bude "čárovka" chybět, tato obálka se mi líbí.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-


Než potkala mě vyšla v České republice poprvé po 36 letech, kdy vyšla v originále. Baví mě objevovat tyto starší knihy, které by rozhodně neměli zůstat v zapomnění.

Kniha vypráví o Grahamovi, univerzitním profesorovi historie, který je ženatý a má dceru, žije všedním životem do chvíle, kdy se bláznivě zamiluje do krásné bývalé filmové herečky, které se nedokáže nabažit. Najednou nechápe, jak mohl trávit den co den v manželství se ženou, kterou nemiloval.

Navíc vztah s Barbarou byl zvláštní ve více ohledech. Šťastný nebyl ani v sexuální oblasti. Barbara mu kdykoliv vyčítala cokoliv, za co ani nemohl. Anna mu přišla zcela jiná a tak není divu, že podlehl jejímu kouzlu.

Nejprve si vyčítal, že opustil svou ženu, ale hnal se za štěstím. Ovšem po několika měsících se i vztah s Ann začal měnit v rutinu. Jednoho dne zašel Graham do kina a zrovna dávali film s jeho ženou. Ann tam měla milostnou scénu a Grahama začalo vzrušovat pozorovat svou ženu při "nevěře".

Z této náhody se stala závislost a Graham si nedokázal představit den bez toho, aniž by to neabsolvoval. Dokonce má po čase větší přehled o všech milencích své ženy, než sama Ann.



Historie pro ni byla knihovnou zavřených knih. Zprávy ji nezajímaly, protože byly nevyhnutelné a nedaly se nijak ovlivnit. Politika ji nudila, až na krátkodobé vzrušení, které pociťovala v době schvalování rozpočtu.


Než potkala mě vypráví příběh o žárlivosti a jejích následcích. Jelikož byl příběh napsán před třiceti lety, odráží se v něm i postřehy o sexualitě. Zatímco dnes se na toto téma často diskutuje, na internetu se dá nalézt nespočet článků nebo videí, před lety se nejednalo o tak běžné téma. Lidé byli více stydlivý a bázlivý na rozdíl od dnešní doby.

I díky tomu by možná příběh v dnešní době mohl dopadnout jinak. Závěr mě nesmírně šokoval a rozhodil. Žárlivost se nevyplácí, jedná se o psychický problém, který může mít až fatální následky.

Knihu, která je vyprávěna z pohledu třetí osoby,  jsem měla přečtenou za pár dní a byla jsem zvědavá, jak vše dopadne. Látka knihy je vhodnější pro starší čtenáře, kteří ji dokáží snáz pochopit. Postavy jsem si příliš neoblíbila ale ani nemohu říct, že by mi nějak vadily.



"Ne, o to tu nejde. Dobrý bože, to by bylo děsné. Děsné. Ne, ono je to tak nějak... retrospektivní, všechno je to retrospektivní. Jde o chlapy přede mnou. Než poznala mě."


Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji Radkovi a Euromedii. Knihu Než potkala mě ulovíte na stránkách Knižního klubu



Žádné komentáře

Albatros